Full tittel på denne boksen er selvforklarende: Shellshock Rock - Alternative Blasts from Northern Ireland 1977-1984. Vi får altså en rekke band som ga ut plater på uavhengige selskaper i kjølvannet av pønken. De to største er selvsagt representert: The Undertones fra Derry og Stiff Little Fingers fra Belfast, som begge fikk flere UK-hits. De andre bandene er ikke særlig kjente i utlandet, men kvaliteten er jevnt over høy på de totalt 74 låtene.

Flere band er representert med to låter, så som Rudi, som fikk utgitt singler på Good Vibrations Records, som både var et plateselskap og en platebutikk i Belfast. Denne singlen som er med i boksen, kom på et annet selskap i 1981:Den nordirske pønken og nyveiven var melodiøs og allsangvennlig. En del låter i boksen kan kalles powerpop og poprock, andre var inspirert av Irlands store band Thin Lizzy. Vi får et flott illustrert coverhefte der hvert band blir behørig presentert, ofte med sitater fra medlemmer.

Et innledende essay setter også det nordirske bandmiljøet inn i en politisk sammenheng. Dette var jo midt under borgerkrigen. Men bandene skilte ikke mellom katolikk og protestant, og spilte ofte på de samme barene.

Det aller beste med boksen er ikke de tre cd-ene, men dokumentaren på dvd-en som også heter Shellshock Rock. Den ble innspilt i 1978-79 i Belfasts gater, barer og Good Vibrations Records, hvor eieren blir intervjuet (Det blir også musikere, ungdom og vanlige folk som filmteamet møter på gata).

Dette er 50 minutter med troverdig skildring av datidas musikkmiljø, filmet under vanskelige lysforhold og på billig filmutstyr. Vi hører både Stiff Little Fingers med klassikeren Alternative Ulster og The Undertones med de like klassiske hitene Teenage Kicks og Here Comes The Summer.

Filmen ble fortjent prisbelønt ved utgivelsen i 1979, og i boksens coverhefte er det både en hel side tekst som regissør John T. Davis har skrevet, og en mengde presseutklipp. Shellshock Rock er en meget bra cd/dvd-utgivelse!