Sweetheart ble dannet i Oslo for 17 år siden. Nå er de en trio bestående av to originalmedlemmer - vokalist, låtskriver og gitarist John-Arne Ø. Gundersen og steelgitarist og gitarist Frode Bjørnstad - samt Anne Mette Hårdnes på piano og harmonivokal.

Etter to vinylsingler i fjor og en digital single i sommer kommer endelig debutalbumet Sweetheart. Og jeg må si at det innfrir, særlig etter flere gjennomspillinger. Dette er nemlig rolig musikk som ikke fester seg fort. Referanser er Spain, Low og Cowboy Junkies. Åtte av de ti låtene er dvelende, langsomme, lavmælte og stemningsfulle i skjæringspunktet folk/americana.

Plata åpner med den stillestående Cool Summer Nights, som jeg ikke helt får taket på. Men den slår an stemningen, og de påfølgende låtene er meget bra. Jeg digger den hylende steelgitaren, den flotte gitarfiguren og de nydelige harmoniene på The Pines by the River.

Tor Egil Kreken fra Darling West spiller banjo på Leaving for Stockholm og den fengende I Will Always Be Right Here. Førstnevnte byr på tostemt refreng og tekst som handler om å lenge etter kona som har reist til Stockholm. Fengende er også den tradisjonelle countrylåta Sweet Wind.Lurt av Sweetheart å legge inn to umiddelbare låter, for ellers hadde albumet blitt for monotont. Men likevel er de største høydepunktene ballader. Blant dem er Leave It All Behind, som har en uimoståelig melodi og en liten vokalsolo av Hårdnes.

Ellers får vi soloer fra Bjørnstad på Can We Make It Out Of Here Alive? (steelgitar) og Your Turn To Pray (dobro). Sistnevnte var b-side på vinylsinglen The Dark, som merkelig nok ikke er med på albumet.

Heldigvis har Sweetheart tatt med den andre singlen, Ghosts, som fikk fortjent kritikerros da den kom i fjor. Sangen er en inderlig skjønnhetsåpenbaring med et deilig lydbilde, komplett med uling fra vokalist Gundersen i refrengene. Den handler om minner som falmer og blir til spøkelser mens tida går.

Sweetheart er et album som vokser for hver gjennomhøring. Og man bør lytte til det som en helhet, ikke på enkeltlåter. Lytterne blir belønnet hvis de tar seg tid til den vakre, akustiske musikken. Produsent er bandet selv og Kenneth Ishak (Beezewax).

Jeg vil anbefale spesielt Sweethearts første album til fans av Gillian Welch og Cowboy Junkies, og americana generelt.