The Free Design solgte ikke mye av sine 7 første album, som nå er samlet på 4 cd-er i Butterflies Are Free: The Original Recordings 1967-72. Men kvaliteten er skyhøy, og den amerikanske søskengruppa influerte noen store 90-tallsartister.

De ble dannet i 1966 i New York City av tre søsken: Chris Dedrick, Bruce Dedrick og søsteren Sandy Dedrick. Chris var lederen, skrev de fleste låtene og var den eneste egentlige musikeren (piano, gitar, trompet, blokkfløyte). Gruppas seks første album kom ut på Project 3 - labelen til easy listening-produsenten og orkesterlederen Enoch Light.

Den ofte melankolske musikken var influert av blant annet a cappella- og barbershopgrupper, The Mamas & The Papas, The Association, Beach Boys og Harpers Bizarre. Varme, sofistikerte vokalharmonier preger også The Free Designs form for "baroque pop". Debutalbumet Kites Are Fun (1967) er glimrende, anført av tittelsangen som også var en av få singler The Free Design ga ut.Dette er mesterlig arrangert vokalharmonipop der søsknenes stemmer står perfekt til hverandre. Musikken er influert av jazz og klassisk. Det var alltid blåsere i instrumenteringen, og på oppfølgeren også strykere: You Could Be Born Again (1968). Nå var The Free Design blitt en kvartett, etter lillesøster Ellen Dedricks inntreden.

Så fulgte albumene Heaven / Earth (1969), Stars / Time / Bubbles / Love (1970) og barneplata Sing For Very Important People (1970). Så sluttet Bruce Dedrick, og etter One By One (1972) ga de ut There Is A Song (1972) på eget selskap. Det var også første plate uten den seinere så berømte Phil Ramone som lydtekniker.

Gruppa ble oppløst i 1974 og glemt av mange. Men på 90-tallet begynte artister å trekke fram deres musikk som en inspirasjon. Stereolab, The High Llamas, Cornelius og Beck er bare noen av dem.

The Free Design ble gjenforent i 2000 og ga året ut det gode albumet Cosmic Peekaboo, som ikke er med på denne cd-utgivelsen. Derimot har den 4. disken 13 bonuskutt i form av mono singlemikser, en solosingle ved Ellen Dedrick, ei låt som første gang ble utgitt i 2004 og en ekslusiv julesingle, der side A er noe av det beste gruppa spilte inn.Chris Dedrick døde i 2010, men et intervju med ham fra 1998 er heldigvis med i coverheftet sammen med gode liner notes. Noen baksider av coverne er gjenskapt der, men helst skulle jeg ha ønsket meg cd-er for hvert av de 7 albumene. Uansett er Butterflies Are Free: The Original Recordings 1967-72 en billig måte å skaffe seg disse glimrende platene på!