Steven Wilson gjør nemlig det sjelden lett for seg selv. For det første er han dønn ærlig i intervjuer om artister og band han ikke kan fordra (Greta van Fleet, f.eks.). Han er mannen alle gamle band fra 70-tallet som vil ha katalogen sin remikset i 5.1 går til, og meningene om det han har gjort for ELP, Yes, King Crimson og en haug med andre store navn er mildt sagt delte blant fansen. Og etter å ha laget progrock i mange år, både solo, i samarbeid med andre og ikke minst i bandet Porcupine Tree, har han med de siste soloskivene sine hatt frekkhet nok til å lage korte poplåter. Og verst av alt: Forrige album fra 2017, To the Bone, ble nummer 3 på hitlistene i England!

På den annen side: Å terge gamle prog-purister er ikke vanskelig, og jeg kan umulig se for meg at mange av dem vil være fornøyde med THE FUTURE BITES. Dem om det. De går glipp av popmusikk, ja. Men det er sofistikert og til tider svært proggete popmusikk. Om jeg skal si noe negativt er det at Wilson kaster glass i steinhus så det singler når han anklager Greta van Fleet for å lage poengløs musikk som høres ut det kommer fra 70-tallet. For store deler av dette albumet kunne kommet ut i andre tiår enn det vi er inne i nå.

Intervju med Steven Wilson: Prog-prinsen går poppete veier

Som vanlig er tekstene dystre, men i motsetning til en annen dyster fyr, Roger Waters, pakker Wilson lyrikken inn i særdeles fengende prog-pop.

Albumet starter med en kort intro (UNSELF) som er veldig Radiohead fra OK Computer-tiden. SELF er derimot som noe som kunne vært løftet fra Talking Heads på 80-tallet, ispedd litt Manic Street Preachers. Dette glir over i triphop-landskap på KING GHOST, som er et av høydepunktene på dette albumet. Falsett-refrenget er aldeles nydelig!Dessverre daler albumet kraftig på 12 THINGS I FORGOT. Her snakker vi om lettbent radiopop, som glatt vil gli inn på P4. Ikke dårlig, men med unntak av noen fine synth-tepper her og der, kunne det vært noe Tom Petty hadde kokt sammen på en dag han ikke var helt på topp.

Da er EMINENT SLEAZE mye, mye bedre. Veldig Depeche Mode ala Songs of Faith and Devotion i arrangement og vokal, med en drivende bass og strykere. Plutselig glir vi over i disco og en Giorgio Moroder beat som er bare helt fantastisk. Og for å krone verket får vi et Abba-lignende vokalarrangement (et band Wilson er storfan av) på refrenget. Dette er en alt for kort sang!

MAN OF THE PEOPLE er en nydelig ballade som svever på synth, trommemaskiner, melankoli og masse klang. Og skal du først bruke filter på stemmen, så gjør det like bra som det gjøres på den tekstløse melodilinjen han nynner i denne låten.

Hovedverket på albumet er nok PERSONAL SHOPPER. Her blander Wilson alt av stiler fra hele albumet, og låten er ni minutter lang. Det er også her han langer ut mot en verden som kun består av konsum, konsum og konsum. Elton John dukker opp for å lese handleliste. Denne inneholder ting som diamond cufflinks”, “smart watch”, “volcanic ash soap” og “super-deluxe box sets”. Høvelig sparsommelig til Elton John å være.

Denne låten er ikke bare hovedverket på albumet. Det er også en del av det dette albumet egentlig er: Et multimediaprosjekt, som innbefatter en nettside hvor du får opp tilfeldig merch som du kan kjøpe. Det var også her Wilson solgte nettopp et super-deluxe box set av THE FUTURE BITES, for 10 000 pund! Alle inntektene gikk til fondet Music Venue Trust som hjelper musikere som strever med inntektene i disse tider. Låten er uansett nok et høydepunkt her.

FOLLOWER er vi over i nesten punkaktig rock, med elektronika som bakteppe og 80-talls vokalharmonier.Til slutt roer vi oss ned med COUNT OF UNEASE, som er nok en rolig ballade med haugevis av elektroniske fiksfakserier og stemningsfulle landskap. Jeg skulle ønske albumet hadde sluttet med en annen låt, for denne er litt tam.

Som sagt: Wilson gjør det ikke lett for seg selv. Jeg er usikker på om den nye fansen han fikk med forrige album er med på denne turen. Og jeg tviler for at prog-puristene han har mistet kommer tilbake. Men det jeg er sikker på er at Wilson skiter i det, og vil gjøre akkurat som han vil ved neste korsvei også!