I 2019 kom debutplata til ISÁK. Det var ei plate som fikk gode kritikker, og det var fortjent. Også vi i Musikknyheter likte plata, og ga Ealán karakteren 8/10. Gode – og velspilte - elektropoplåter med Ella Maria Hætta Isaksen sin fyldige, sterke stemme på toppen gjorde susen.

2021 har kommet, og bandet er nå ute med sitt nye album Roasut. Selv sier bandet at «Roasut er et begrep som kan brukes til å beskrive tap og trusler i livene våre, men også om globale miljøkatastrofer». Store og viktige tema med andre ord.

Nå er det sånn at uansett hvilke gode hensikter artister måtte ha på tema- og tekstsiden, er det ikke dermed gitt at det musikalske uttrykket står i stil med ambisjonene. Mer om det etter hvert.

Plata starter med at Elle Marie joiker sin bestefar i Issat. Så følger singelen Ain Du, som er en av de beste låtene på albumet, en låt som helt klart har hit-potenisale.My Love er så vidt jeg kan bedømme en ren kjærlighetslåt. Ella Marie synger sjelfullt og vakkert, uten at det kan skjule at det er en noe kjedelig låt.

Låten Fighter gir oss inntrykk av noen som har stått i stormen og blitt sterkere av det. Låten er noe mørkere i uttrykket, og musikken kler teksten godt: «You see, I’m a fighter/You can fight, you can fight/Fight for your right/ But I can’t guarantee you’ll come back alive.»

Tittellåten Roasut fungerer helt greit og også her synger Ella Marie om å stå sammen i stormen: «Hold my hand so that we remember/Just like our ancestors have remembered/That these storms will not kill us/If we don’t let them».

Visst synger og joiker Ella Marie fint, visst spiller bandet kanonbra og visst høres lyden super ut på et godt anlegg. På Roasut syns jeg imidlertid ikke låtene og det musikalske når helt opp til debutalbumet. Låtene fester seg ikke på samme måte, produksjonen er glatt og skinnende, men jeg skulle ønske at det var mer tyggemotstand. Kanskje det er noe i myten om «det vanskelige andrealbumet» likevel? Vi er uansett ikke det minste i tvil om at ISÁK kommer sterkere tilbake ved neste korsvei.


Mer om ISÁK her.