Hayde Bluegrass Orchestra er åtte unge personer fra Oslo, ledet av vokalist Rebekka Nilsson og gitarist/mandolinspiller Joakim Borgen. Sammen har de skrevet over halvparten av låtene på debutalbumet Migrants.

Det blir feil å kalle dem et bluegrassband, da musikken har like mange elementer fra folk. Jeg sammenligner dem med duoen Nickel Creek og stjernene Alison Krauss + Union Station. Og Rebekkas stemme minner meg om stemmen til Mari Sandvær Kreken i Darling West.

I hele sommer skulle de faktisk ha spilt på en av de mange scenene i Dollywood. La oss håpe de i stedet får holdt noen konserter i Norge, for de er dyktige instrumentalister. Vi hører akustiske instrumenter som trekkspill, dobro, kontrabass, mandolin, banjo, fele, autoharpe og gitarer.

Plata åpner stemningsfullt og mørkt med den korte Purgatory, som betyr skjærsild og passende nok glir over i Heaven And Hell. Så følger den fengende, banjodrevne Smokey Mountain Railway, der vi hører alle instrumentene godt i det behagelige lydbildet.

My Heart And Soul (On Love) har jazzbass og fine soloer på gitar og dobro. Men alt i alt syns jeg at side A på vinylutgaven er for snill og anonym.

Bedre er side B, som starter med gladlåta Going Out West, med temposkifter, mye fele og et herlig driv.Back Home To Harlan spiller på det mytiske stedet Harlan i Kentucky, som mange har sunget om. Dette er en nydelig ballade med metaforisk tekst ved Mary Braggs. Enda bedre er Pickin' On Me, der Joakim synger det meste av den artige teksta, og den feledrevne melodien virkelig sprudler.

Albumet avsluttes med to coverlåter: Julie Millers All My Tears (som Emmylou Harris tolket på Wrecking Ball) og folkevisa Calling My Children Home, som feilaktig er kreditert det legendariske bluegrassbandet Country Gentlemen (De spilte den inn i 1978). Her synger fire av medlemmene i Hayde Bluegrass Orchestra a cappella, og det veldig fint.

Migrants er et godt debutalbum som viser at Hayde Bluegrass Orchestra har originalitet. De ligner for eksempel ikke på norske Ila Auto eller Earlybird Stringband.