47 år gammel solodebuterer Olav Aas fra Øvre Eiker med et album som han har produsert sammen med Kyrre Fritzner i Fredrikstad. Han er lokalt mest kjent fra folkrockbandet Ulabrand, som ga ut tre album før han ga seg, og grupper som tolker Herman Wildenvey.

Låtene på Hjemmat tel Eiker er skrevet og sunget på den lokale dialekta, og tekstene grenser til heimstaddiktning. Det er lett å kjenne seg igjen for folk som er oppvokst i kommunen. Plata har faktisk mottatt støtte fra Drammen og Eiker Mållag. Musikerne er landskjente: gitarist Lars Lundevall fra deLillos, bassist Bjørn Holm (Respatexans, Vidar Busk), keyboardist Eirik Tovsrud Knutsen (The Grand, Shining) og trommis Even Finsrud (Home Groan, Vazelina Bilopphøggers live).

Musikken kan kalles rootsrock og folk, vokalen og tekstene er framifrå, og en rekke av låtene er av god kvalitet. Den fengende tittelsangen Hjemmat tel Eiker har surklende hammondorgel og mimrende tekst (som tar seg noen dikteriske friheter).Like bra er Gitar-Nils, om en lokal musiker og original. Her digger jeg koringa, gitarsoloen og introriffet som låner litt fra Free-klassikeren All Right Now.

Min favoritt på plata er den slentrende balladen Den da'n gamle brua brast, som er basert på en sann historie fra 1976. Her får vi steelgitar ved Christian Skaugen og et medrivende refreng i en sang som grenser til sørstatsrock i det musikalske uttrykket.

Jeg vil også trekke fram to fine sanger med ungdomsminner, Løken og Tel livet slutter, og den hardtrockende Mareritt.

Andre låter byr på mer historiefortelling enn gode melodier. Men alt i alt har Olav Aas levert en solid solodebut med Hjemmat tel Eiker. Forhåpentlig greier han å samle de kjente musikerne til en konsert i løpet av sommeren.