LILJAs debutalbum Marble høstet strålende kritikker da det kom og var med på mange sine lister over årets beste album det året.

Hennes fulle navn er Oddrun Lilja Jonsdottir og hun er komponist, gitarist og vokalist fra Oslos jazzscene. Som artist turnerer hun verden rundt, og har hatt samarbeidsprosjekter med musikere i blant annet India, Libanon, Etiopia, Tanzania, Island og New York. I år leverte hun også Tingingsverket (bestillingsmusikk) til Vossa Jazz sitt 50-årsjubileum.

I tillegg til LILJA selv på gitar og vokal består det faste LILJA-ensemblet av Sanne Rambags på vokal, Bafana Nhlapo på perkusjon og vokal, Jo Skaansar på bass og Erik Nylander på trommer.

Mirage er oppfølgeralbumet og her har LILJA samarbeidet med fire tradisjonalister fra forskjellige deler av verden: Sara Marielle Gaup fra Sápmi, Celio de Carvalho fra Brasil, Zakaria Houaoura fra Marokko og Ashraf Sharif Khan fra Pakistan.

Albumet har også gjesteartister som Beady Belle på vokal og Bugge Wesseltoft på piano. Albumet er spilt inn i Propeller studio i Oslo. Den er mikset av Mike Hartung og produsert av Oddrun Lilja og Kåre Vestrheim.

En gang i tiden ville nok dette bli beskrevet som World Music, en merkelapp som ikke er så mye i bruk mer. Men det yter egentlig ikke musikken her rettferdighet. Det er en ganske unik blanding av stilarter, hvor joik og annen tradisjonell sang fra de overnevnte kulturer blandes sammen som om det var den naturligste ting av verden. Og det er det kanskje? Musikk er musikk, og dette er særdeles vakker musikk.

Åpningssporet On Your Shoulders drar deg rett inn i LILJAs verden. Tittelsporet er gåsehudfremkallende der det sniker seg av gårde på lette rytmer opp langs ryggraden på deg. Og når du kommer til Lila, med en blanding av intens jazzgitar og vokalakrobatikk fra en rekke kulturer tar selv en middelaldrende mann som meg seg i å bevege seg til musikken i stolen.

Det er mange lag her, og dette er et album som vokser ved hver lytting. Slik de beste album gjør. Og det er heller ikke så utilgjengelig som man skulle tro. Det er tvert imot veldig fengende til tider. En slags blanding av Paul Simon, Jah Wobble, Ravi Shankar og Mari Boine. Med strålende produksjon og lyd.

Du kan gå sommeren i møte med langt verre ting på øret enn dette!