Black Keys var fredagens headliner på Øyafestivalen, men mange var nok like spent på å få et glimt av Jamaicansk musikkhistorie på Sjøsiden denne kvelden. Den søte lukten av jazztobakk var som seg hør og bør sterkt tilstede da The Congos entret scenen til stor applaus fra de oppmøtte. Rastaflettene er blitt grå, men det ser ikke ut til å stoppe disse karene fra å kose seg på scenen. Det danses vilt mens Cedric Myrton maner frem tekstlinjene.

Den tredelte konserten fortsetter med Max Romeo som får vist frem sine store hits fra 70-tallet. Det er også moro når hans barn får gjøre en låt og Max proklamerer at disse skal ta over tronen hans. Det låter slettes ikke gale, men høydepunktet blir gromlåten Chase The Devil som Madness gjorde en hederlig versjon av da de spilte på hovedscenen for tre år siden. Ingenting slår likevel orginalen.

Så mangler bare legenden Lee "Scratch" Perry, mannen som produserte både Max Romeo og The Congos i tillegg til Bob Marley i sitt Black Ark-studio. Den 76 år gamle galningen mumler seg gjennom tekstene, men virker ellers opplagt. Han er ikke lysten på å gi seg når han først er igang heller så festivalledelsen ser seg nødt til å kutte strømmen da klokken forlengst er passert elleve.

Det blir stort sett en bra opplevelse med god stemning blant en stadig voksende publikumsmasse. Dette er en gjeng musikere som fremdeles leverer til tross for at de for lengst kunne ha gått av med pensjon, dersom de skulle ha lyst til det.Foto: Tord Litleskare