Det er lenge siden jeg har vært på en konsert med et så høyt energinivå både på scenen og blant publikum som på den intime scenen i WiMP-annexet når Hviltmalt Gjerde spiller sin selverklærte surfpunk.

 photo 001_zps88eba103.jpg

Hvitmalt Gjerde er fire gutter fra Bergen som spiller sekstitalls garagerock anno Dick Dale og Roky Erickson med tekster på renspikket bergenskdialekt. De spiller for tiden inn låter til deres debutalbum som er ventet en gang i løpet av 2013, men er allerede bekreftet til flere festivaler til sommeren, blant annet Hove.

Ungdommene på første rad har reist fra Bergen for by:Larm-opptredenen, og energisk, sprekt og med tonnevis av fjærklang gir bandet de fremmøtte det de håper å få. Utover konserten blir flere og flere rader med på første rads nokså elleville begeistring som når sitt klimaks når låta Bomberom blir spilt.

 photo 002_zpsf3b0aeac.jpg

 photo 003_zps9eaea676.jpg

”Litt av et paradoks at det mest autentisk retrospektive fremstår som det mest eksotiske på by:Larm så langt”, skriver P3s musikksjef Mats Borch Bugge ganske treffende på Twitter med hashtagen "hvitmaltgjerde". De fire guttene har dessuten god sceneteft og virker usedvanlig trygge på scenen til å være såpass unge. Omtrent det eneste man kan spore av nervøsitet er når vokalist Johannes Krögenhaven skjelver litt på hånden mens han tar på seg munnspillet mellom to låter.

 photo 004_zpsfb9e5e4a.jpg

Det hele er skamløst og ganske corny, men det spiller ingen rolle når det er så ektefølt og lite tilgjort som Hvitmalt Gjerde er. De som ikke fikk sett dem på by:Larm, bør passe på å få med seg neste mulighet.

(Foto: Ellen Lund)