Fatboy Slim – 90-talls helt og Big Beat-legende som har stått bak noen av de mest klassiske hit-låtene (og musikkvideoene) innenfor den elektroniske sjangeren. Dette var hans første Oslo-besøk siden Hyperstate i 1998, og skal man bedømme ut ifra publikumet var det en god del av dem som så han da. Men med den oppturen EDM har hatt de siste årene, var det selvsagt like mange unge som tok turen for å se mannen bak låter som The Rockafeller Skank, Praise You, og Weapon of Choice. Av disse to gruppene var det kanskje flere i sistnevnte som fikk det de kom for. I de senere årene har det kommet mange remixer av hans gamle låter, bl.a Fedde LaGrande remixen av Praise You, som legger seg i elektro-housesjangeren. Og det er nettopp den typen musikk vi får servert på rekke og rad gjennom det to timer lange dj-settet.

 photo FB4_zps4b1d1f5b.jpg

Riktignok starter det hele med en tjue sekunders teaser av nevnte Praise You, men går raskt over til Danzels Put Your Hands up in the Air, ispedd elementer av Crazy in Love/Are You My Woman?. Det er en kickstart på settet, og han har publikum i sin hule hånd fra første sekund. Videre bærer det inn i et langt Dirty Dutch-sett ledet an av Chuckies Make Some Noise og en hardere versjon av Funkagendas What the Fuck. Selv om fyren selv snart runder 50, er han energisk på scenen og ser ut til å det gøy selv. Når noen kaster et (ødelagt) neonbånd på scenen gjør han et nummer ut av å få fikset det, og har det på sammen med en maske av seg selv. Energien smitter iallefall over på den fremste tredelen av publikumet som danser som om verden er i ferd med å gå under.

Underveis spiller han korte snutter av sine egne låter, men fokuset er alltid på electro-sjangeren. Det hele er utvilsomt gøy og det er slik dj-sett på stor skala skal være i 2013. Når det er sagt er det svært få overraskelser i løpet av kvelden – det finnes nok av andre som driver med akkurat det samme. Palmesus-festivalen i Kristiansand har blitt en ekspert på slike headlinere, og settet til Fatboy Slim kunne lett vært settet til nettopp Fedde LeGrande på den festivalen for noen år tilbake. Det er kanskje kjipt å kritisere noen for å være lite originale, når de gjør noe som unektelig funker. Saken er bare at Fatboy Slim er en mester på å mikse forskjellige sjangere, og jeg skulle likt å sett mer variasjon i løpet av det to timer lange settet. Noen av de gøyeste delene er når vi får pauser fra fistpumpingen, og han spiller mer latinoinspirerte rytmer. Han mikser også inn House of Pain med sin egen Gangsta Trippin og Gorillaz sin Dirty Harry, til stor suksess!

 photo FB5_zpsc4491c85.jpg


Mot slutten blir det en salig blanding av Empire of the Sun, Adele, Donna Summer og Zombie Nation – til tider forvirrende, men også veldig kult. Etter halvannen time føles det som en liten vitamininnsprøyting som finner fram kreftene til siste innspurt. Den kommer med versjoner av Praise You (reprise) og selvsagt The Rockafeller Skank, som gjør at mesteparten av publikum igjen danser selv om klokken nærmer seg to. Veldig mange fikk den festkvelden de håpet på, og jeg tenker Fatboy Slim kan fortsette sin karriere som DJ en god stund framover. Likevel var det påfallende mange som hadde dratt lenge før konserten var ferdig. Det kan vel best oppsummeres med fyren bak som i et sjeldent rolig øyeblikk skrek Play some Fatboy Slim!. Det er lov å leve på gamle kunster også!

Foto: Andreas Midbøe Hoff