photo parquetc_zps4c693513.jpg

New York-kvartetten Parquet Courts er et av de banda som bare for et par år siden ga ut kassett i begrenset opplag, og som ganske brått etter å ha gitt ut et nytt album, har vekket internasjonal oppmerksomhet og plutselig spiller på festivalscener på den andre siden av Atlanteren.

Bandets første utgivelse kom i 2011, men det er altså først i år, og med albumet Light Up Gold (det kom riktig nok ut i 2012, men ble først for alvor lagt merke til etter nyttår), at de har greid å nå ut til flere med musikken sin. Sammenligningene med rockeband som hadde sin storhetstid på nittitallet er åpenbare, og da spesielt band som omtales som slackerindie. Pavement, Guided By Voices og Sebadoh er nære referansepunkter.

Og det er veldig mye nittitallet over det hele når de står på scenen på Øya, men med en energi som minner mer om postpunk enn slackerindie. Og spesielt er det mye Pavement i musikken deres, i gitarlyden og rockingen, og kanskje enda mer live enn de er på plate. Det er nesten så man får flashbacks til en øyakonsert i 2010 og forventer Stephen Malkmus sin stemme i front. Samtidig er dette noe helt annet enn en etterligning, og når vokalist Andrew Savages stemme kommer til, og noen smarte og lekne verselinjer blir sunget, er det helt klart noe befriende særegent over det på samme tid.

Nye og uetablerte, internasjonale band man kan «oppdage» på festivalen er en mangelvare på Øya i år, og derfor føles denne konserten ekstra etterlengtet.

Parquet Courts er imponerende energiske og tighte, og konserten er rett og slett veldig gøy.
Foto: Markus Thorsen