photo toslashnes_zps125ddb4f.jpg

Tønes er usedvanlig sjarmerende, når han snakker mellom låtene, og mens han synger sangene sine. Det er ikke bare den lune humoren hans som lager den usedvanlig gode stemningen vi alle er vitner til på Enga lørdag formiddag – det er det lune i musikken hans, det vakre og på samme tid hverdagslige og morsomme, det som gjør ham til den artisten han er. Han fungerer så til de grader godt med musikken sin. Og musikken hans fungerer så til de grader godt med ham.

Frank «Tønes» Tønnesen fra Sokndal i Dalane brukte seksten år og syv album på å nå sin karrieretopp. Han har vært kritikerrost, men egentlig ikke nådd ordentlig ut til folk, før nå, med det siste albumet Sån av salve som kom ut i fjor. Den hjemmekjære visesangeren synger om dagligdagse ting. Om kokeplater, om å lese tegneserieblader på badet, om Yatzy og om kostholdshysteri, for å nevne noen.

Akkompagnementet hans er også prefekt, live som på plate. De som har vært lure nok til å stå opp tidlig og komme seg til parken, får høre viser i god, gammel country- og folktradisjon. Arrangementene er fine og melodiene ettertenksomme – hele lydbildet understreker anelsen man har om at de små tingene han synger om egentlig handler om store ting. Låter som Eg går og legge meg og Yatzy slår spesielt godt an, og det er ingen tvil om at mannen som sverger på at han aldri skal slutte som elektriker, har livets rett som musiker.

Øya kunne ikke booket en bedre mann til å starte festivalens siste dag.
Foto: Anna Lerheim Ask