Ikoniske Fleetwood Mac spilte sine største hits for et stappfullt Oslo Spektrum i går kveld. Til tross for at alle medlemmene er forbi 60, er de fortsatt bunnsolide.

Det er litt under fire tiår siden gitaristen Lindsey Buckingham, vokalisten Stevie Nicks, bassisten John McVie og trommisen Mick Fleetwood gikk sammen i Fleetwood Mac. Bandet, som er kjent for å lage magi ut av interne intriger, spilte en Greatest hits-kavalkade og delte anekdoter fra fortiden med den norske fansen. Det er ingen tvil om at de har opparbeidet en tidløs sangkolleksjon. Fornyet seg, derimot, det kan man ikke påstå at de har gjort.

Det var fire solide musikere som entret scenen. I kjent stil, svaiet Stevie Nicks over gulvet i diverse draperinger, mens eksen Lindsey Buckingham gjorde sitt for å markere seg som midtpunktet. De to andre medlemmene fungerte hovedsakelig som statister. Man hører at de har eldres. Nicks vokal på Rihannon, for eksempel, er ikke det den en gang var. Heldigvis, virket det som om de fortsatt like glade i de gamle låtene sine. Og i hverandre.

Nicks og Buckingham har hatt et mildt sagt trøblete forhold, men har de en unik musikalsk kjemi. Samspillet deres under Sara og ekstranummeret Silver Springs utmerket seg. Som sagt, nølte ikke Buckingham med stjele rampelyset da det passet seg. Han flørtet stadig med publikum, og ga jernet på de røffere låtene, som for eksempel Tusk og I’m So Afraid. Sjarmbomben Mick Fleetwood kom stadig mer til syne utover konserten. Under avslutningsnummeret World Turning slo han fra seg en eksplosiv trommesolo.

Det skal sies at Fleetwood Mac tok brukte i overkant mye tid på å prate til publikum. Med to ekstranumre, ble konserten en smule langtrukken. I tillegg tilførte de ikke låtene noe nytt og spennende. Men det virket som om dette var gjort bevisst for å glede fansen som har fulgt dem hele veien.

Det er mye som tyder på at Fleetwood Mac kommer til å fortsette å spille klassikerne sine til kroppene deres ikke makter det lenger. Det var ingenting som foregikk under gårsdagens konsert, en ikke kan få med seg ved å lytte til gamle opptak. Men det var en fornøyelse å se ikonene i så god form, og så takknemlige. Vi gleder oss til det neste Norgesbesøket deres.

Foto: Stian Kaspersen