Det er onsdag kveld i Bergen og vi skal på Garage for å se Monica Heldal spille live. Jeg hadde gleden av å se henne spille på Bergenfest allerede i 2012. Den gang var hun helt alene på scenen i siruksteltet, Magic Mirrors. Det var en usedvanlig god opplevelse den gang, og med fjorårets fantastiske debutplate, Boy From The North, fremdeles friskt i minnet, er det med store forventninger jeg tar turen inn til sentrum for å få se spellemannsvinneren igjen. Ikveld har hun med seg Øyvind Blomstrøm fra El Cuero på scenen. Han skal krydre med backingvokal og ekstra gitar. Spennende!

Garage er utsolgt for flere uker siden, og det er allerede bra med folk der når jeg kommer ned trappene litt før halv ni. Det slår meg ganske tidlig at det er et publikum som varierer mye, både i alder og kjønn. Heldal har altså truffet veldig mange mennesker med sin nydelige stemme og ditto gitarspill. Hvordan vil dette slå ut i salen rent støymessig, står jeg og tenker for meg selv, når jeg ser at det skjer ting på scenen. Gitarer stemmes og kveldens duo er på vei.

 photo MonicaHeldal_260214-5_zpsda5bb419.jpg

Konserten starter strålende med Fightin` Son, som introduseres med en utrolig kul gitarduett, i god, blå westernstil. Og herfra blir jeg egentlig bare mer og mer begeistret for det jeg får oppleve denne kvelden. Før konserten begynte, var jeg usikker på om en ekstra mann på scenen ville ta bort noe av magien med Monica Heldal. Det gjorde det ikke i det hele tatt. Blomstrøm utfyller Heldal på en fabelaktig god måte. At han er en ypperlig gitarist vet vi, men han er også veldig bra vokalt. Nydelige harmonier og det er i det hele tatt en aldeles herlig dynamikk mellom to fantastiske musikere. Så er det noe med stemmen til Monica Heldal. Hun har en stemme som virkelig kryper under huden på meg, og jeg kjenner frysningene og gåsehuden flere ganger i løpet av kvelden. Når man snakker om Monica Heldal, blir det fort naturlig å snakke om gitaristen i henne. Men du verden for en vokalist! Komboen rå gitarist og nydelig stemme er uslåelig, og jeg har ville fantasier om å høre henne gjøre noen låter med Bjørn Berge. Det må jo være en sinnsyk duo.

Hovedvekten av kveldens setliste, består av låter fra Heldals eminente debutalbum. Men hun sniker også inn et par coverlåter fra noen av hennes og Blomstrøms favorittartister. Vi får høre fine tolkninger av både Jimmy Webb og Jackson Browne i kveld, og det fremføres både delikat og vakkert. Likevel synes jeg at hennes egne låter er de aller beste. Min favorittlåt fra platen, Conman Coming, kommer allerede som nummer tre i rekken, mens andre klare favoritter som Boy From The North og I Don`t Mind blir spart til kveldens ekstranummer. Sistnevnte, avslutter hele kvelden med et fyrverkeri av en gitarduett. Kvelden både startes og avsluttes altså med utrolig fett gitarspill. Og publikum har vært ganske lydhørt og ordentlig.

 photo MonicaHeldal_260214-58_zps12a55eb2.jpg

At Monica Heldal bare er 22 år gammel, med kun ett album og er igang med sin aller første turne, er faktisk helt sykt å tenke på. Hun fremstår allerede som en komplett artist med et langt og innholdsrikt liv bak seg, og med drøssevis av plater og turneer i sekken. Hvor vil dette ende? Jeg tror at hun kan bli en ikonisk skikkelse i norsk musikkliv. En artist som varer og som er uten holdbarhetsdato. En som også våre barn og barnebarn kommer til å kjenne til.

Det er fortsatt mange konserter igjen på denne turneen, og du bør definitivt prøve å få med deg Monica Heldal live. Datoer og spillesteder finner du på hjemmesiden hennes. Selv, gleder meg meg allerede til å se henne igjen under årets Bergenfest.Foto: Roy BjørgeMonica Heldal hjemmeside