Av og til fungerer bare alt. Band, publikum og alt annet. 1990s i teltet ble en slik konsert. Utenfor hadde regnet meldt sin tilbakekomst og dermed ble teltscenen fylt opp av konserthungrige og andre som ville holde seg tørre. Og uten å kunne forklare hva som skjer, så blir hele konserten et stort smil.

Allerede før 1990s har spilt en eneste tone, er publikum i fyr og flamme. Vokalist Jackie McKeown ser ut som en ekte engelsk arbidsklasse gutt lagd utleukkende av skinn og bein. Men når han endelig får klimpret den første akkorden på gitaren sin, så blir han enkelt kveldens største helt. Debutalbumet ”Cookies” er nettopp sluppet og består av enkel og vittig erkebritisk rock, og når Jackie tidlig i settet presenterer ”Cult Status”, med tekstlinjer som ”My cult status makes me fucking your wife”, da er det allerede bestemt. Dette blir en utrolig trivelig liten time.

1990s oser av spilleglede og entusiasme, noe som har vært savnet hos større og etablerte band under årets festival. Når de i tillegg har fått Hovefestivalens beste publikum foran scenen, da er det ikke langt fra at hele teltscenen løfter seg. Det er så enkelt, så lettvindt og så fantastisk underholdene det 1990s leverer, og når lyden i teltet for en gang skyld er meget akseptabel, da ble det utklasningseier til de skotske guttene.

Og bare for å understreke hvor suverene de var, de ble trampeklappet tilbake til scenen for å spille ekstra nummer, selv om deres avmålte tid var ferdig oppbrukt allerede. Det skjer ytterst sjeldent på festival, og det var vel svar nok på at 1990s leverte Hovefestivalens kanskje mest overraskende og publikumsvennelige konsert. Om noe skal bli årets snakkis på konsertfronten under årets Hove, så setter jeg mine penger på 1990s.

9/10