Balkan-bølgen veltet inn over de norske landegrenser for et par år siden, og har virkelig satt seg for godt i Norge. Balkan Beat Party er en superslager, en gigantisk megahit som trekker fulle hus, og har du ikke oppdaget balkanmusikken ennå er det søren meg på tide.
Gogol Bordello er THE Balkanrockers, og er nærmest blitt for norgesvenner å regne. At de hadde mange svorne fans i utgangspunktet var det ingen tvil om på torsdagens konsert; det var pakket foran scenen med villkvinner- og menn som kunne alle låtekstene utenat. Og når man fulgte publikum med øynene oppover ”amfiet” var det heller ingen tvil om at de skaffet seg tusenvis av nye.
I en eksplosjon av joggebukser, bøttespilling og fargerike hodefjær på hodet er det som om det anstrengte norske publikummet får en forløsning – vi er i ekstase – vi føler en frihetsfølelse we`ve never felt before! ”Trusselen fra øst” føles brått som en stor spøk. Et slags Truman-show hvor vi alle er forledet til å tro at øst-europeerne er militante vesener uten sjel som kommer for å ta oss til slutt, og at sigøynerne egentlig bare forbereder det hele ved å bryte ned landet vårt ved å kriminalisere det og tilføre det den rette slumfølelsen før angrepet kommer (du har ikke hørt den teorien før sier du?).
But not these gypsies! For en sjel, for en kultur! At de ikke er helt autentiske er det ingen som merker, og vokalist Eugene Hütz med sin ”jeg spilte på et østeuropeisk fotballandslag på 80-tallet - look” er den perfekte frontfiguren for denne sjangeren. Han, og bandet for øvrig, gir ALT fra start til slutt! Åååå, hadde bare alle band spilt konserter som dette hadde verden vært et stort, ekstatisk, euforisk sted å være!

10/10

Foto: Guro Gladhaug