Lerkendal Stadion, Trondheim 22. juli 2008
Man kan bortimot si at det ble en historisk dag i Trondheim i går, med rekordstore 23 000 publikummere innenfor portene på Lerkendal Stadion for å overvære Iron Maidens første konsert i byen. Allerede der var premissene for kvelden satt, og Iron Maiden fulgte etter. Verdensstjernene viste en energi man ikke hadde forventet, lekne gitarsoloer, en ombygd scene som minnet om innsiden av en egyptisk pyramide og mye pyroeffekter. Tar man med spretne hopp, Union Jack, monsteret Eddie og allsang, ja da har fått tak i hovedingrediensene fra kvelden.

Men første delen av kvelden begynte ganske trått. Det var fortsatt lange køer utenfor porten da første oppvarmingsband gikk på scenen litt før klokka 19. Lauren Harris (dattera til Maiden-bassist Steve Harris) fikk æren av å være først ut, etterfulgt av California-bandet Avenged Sevenfold. Begge prøvde nok å gjøre sitt beste for å glede publikummet, men det var ikke så mye å skryte av. Det hele føltes ut som et lite antiklimaks, i og med at alle ventet på sine britiske helter.

Klokken 21 var ventetiden endelig over for fansen. Intro - Churchill’s Speech ble spilt over anlegget og konserten var i gang. Iron Maiden kom på scenen og satte i gang Aces High til stor jubel og fyrverkeri. Som allerede sagt, det var mye energi i de gamle kroppene, der gitaristene løp frem og tilbake på den store scenen, og det samme gjorde vokalist Bruce Dickinson, samtidig som han hoppet over stort sett alle høytalere og monitorer som var på scenen. At Bruce hadde så mye energi å få ut kan nok også være grunnen til at vokalen ikke var helt bra i begynnelsen, for ofte forsvant de høye tonene samtidig som han rett og slett ikke fikk med seg alle ordene. Men jevnt over klarte han seg overraskende bra, og i etterkant vil man ikke gå rundt å si at han er en dårlig vokalist.

At Somewhere Back In Time-turneen som Iron Maiden nå er på farten med er en greatest hits-turné fikk man gode bevis på i går. For etter Aces High fulgte ”2 Minutes To Midnight, Revelations, The Trooper og Wasted Years før det tok skikkelig av med The Number Of The Beast. Og for de som hadde vært overvåkne hadde nok lagt merke til at resultattavla på stadion var stilt inn på resultatet 66-6.

Høydepunktene for de fleste kom mot slutten av konserten, men før partiet med ekstranumrene. Da var det nemlig allsanglåtene Run To The Hills og Fear Of The Dark som ble spilt fra scenen, og det hørtes ut som at alle var med og sang, hvertfall på sistnevnte. Det hele ble avsluttet med Iron Maiden, igjen med ganske dårlig lyd på vokalen, før bandet tok en liten pust bak scenen mens de hørte 23 000 publikummere rope taktfast på mer.

Og det fikk de. Ekstranumrene besto av Moonchild, The Clairvoyant og Hallowed Be Thy Name, samt en større dose lysshow, mer pyroeffekter og monsteret Eddie. En drømmekveld for fansen, og en god kveld for resten. Hadde bare lyden vært glimrende gjennom hele kvelden så ville dette blitt en kveld for evigheten, men den endte opp bare som en av mange gode kvelder.

7/10

PS: Musikknyheter.no fikk dessverre ikke tillatelse til å ta bilde fra konserten.