Lørdag 26. juli 2008
Når noe blir arrangert flere år på rad begynner man å snakke om tradisjon. Og det er nettopp det Sommerfesten på Giske har blitt. For dette var femte år på rad at Ante Giskeødegård og resten av The Margarets inviterte til fest/minifestival denne siste lørdagen i juli. Hvert år har festen vokst seg større og større, og i år var intet unntak.

Sammenlignet med fjoråret så hadde festen blitt utvidet med en scene, det var flere band på plakaten, det var også utenlandske band på plakaten, samtidig som lokasjonen var flyttet slik at det var mulig for enda flere folk å møte opp. Noe folket også gjorde. Med sol fra en skyfri himmel strømmet de til den lille øya, og cirka 6000 festglade personer var imponerende.

Helt fra klokken 12 på formiddagen sto det band på scenen, og selv om det kanskje ikke var den største publikumstilstrømningen allerede da, så var det likevel bra med folk da musikknyheter.no kom til festplassen i tretida. Litt over klokka fire gikk det første utenlandske bandet på scenen, og guttene i det svenske bandet Bedroom Eyes leverte en god konsert med sin indiepop, der stemmen til vokalisten var sjarmerende falsk, litt lik Håkan Hellströms og St. Thomas’. Like etter var det klart for mer svensk musikk, denne gangen fra The Early Days. Dette var mer psykedelisk shoegazer, og man fikk sterke assosiasjoner til britisk musikk. Bandet gjorde en meget god figur på scenen, og det var synd at de spilte så tidlig som de gjorde. For musikken hadde passet godt til tiden rett etter at solen hadde gått ned, men de måtte spille mens solen fortsatt var nærmest på sitt sterkeste foran et litt uengasjert publikum.

Etter et par norske opptredener var det tid for kveldens første britiske artist. På scenen sto Vijay Kishore akkompagnert av sin gitar og kanskje kveldens beste stemme. Vokalen var en blanding av blant andre William Hut og Thom Yorke, og med en låt som Give Us A Smile leverte briten en meget behagelig konsert.

To av hovedattraksjonene denne kvelden var Real Ones og Maria Mena, og det var begynt å bli bra med folk foran scenen da førstnevnte gikk på scenen. Bergenserne viste i løpet av de drøye 30 minuttene de hadde til rådighet hvorfor de er blant Norges beste liveband, og de klarte også å få med seg publikum på litt allsang. Enda flere folk var det under Maria Mena, og de fikk med seg en god konsert fra en av Norges dyktigste og mest følsomme låtskrivere. For det var en rørt jente som gikk av scenen etter 30 minutter, faktisk så rørt at ho ikke klarte å gjennomføre ekstranummeret sitt. Og når ho i tillegg sa fra scenekanten at ho aldri hadde opplevd så mye kjærlighet som her, ja da har ho lagt inn en god søknad om å få være med senere også.

Britene Gillan Edgar & Stuart Avery ga publikum en smak av musikk fra Manchester, ved å covre James-låta Sit Down og Joy Divisions Love Will Tear Us Apart. Etter dette var det tid for de som har brukt mye tid på dette arrangementet, nemlig Robert Post og The Margarets som begge leverte solide konserter. Det samme gjorde Storås-aktuelle Kristian Anttila og Pstereo-aktuelle Egil Olsen, før det var klart for det som ble sagt var det bandet med kanskje størst fremtidsmuligheter, nemlig britiske Little Fish (bildet).

Og den britiske duoen leverte en rå og rocka konsert, med en anelse av PJ Harvey over seg, og en skikkelig dose med gode låter. Låtene Darling Dear og Am I Crazy var med på å gjøre dette til kveldens beste konsert. Etter dette var det igjen tid for flere norske band, blant annet Alexandria Quartet. Kvelden ble avsluttet av det Oslobaserte bandet Musth. De opptrådte også året før, da under navnet Diary of a Lustful Turkey, og da ga de publikum bakoversveis med sin eksperimentelle metal, og det var kanskje grunnen til at de fikk æren av å avslutte årets sommerfest. Dessverre var det begynt å bli ganske glissent foran scenen da bandet gikk på scenen, noe som var synd, for Musth leverte en konsert stappfull av energi, intensitet og tekniske finesser, og med en vokalist som nærmest var på hjemmebane, ja da måtte det bare bli et verdig punktum for årets Sommerfest.

Avslutningsvis bør man egentlig takke på samme måten som alle bandene på scenen gjorde: ”The Margarets, tusen takk!”

(Foto: Lars-Ove Håhjem)

Disse opptrådte på årets sommerfest:
The Margarets, Maria Mena, Real Ones, Little Fish (UK), The Early Days (S), Musth, Robert Post, Egil Olsen, Vijay Kishore (UK), Kristian Anttila (S), Kenneth Ishak, Alexandria Quartet, Bedroom Eyes (S), Gillan Edgar & Stuart Avery (UK), Director’s Cut, Armchair Oracles, Heartfelt, DinoSau, VOM, Sunnmøre Syreorkester, Dandylion, Dina Misund, Luna Park, A Peter Panter Band, AMante, Marcus Glenton Prescott, Nixon, Magnus Hængsle, Pikkabird, Captain Walker