Rapperne Jus Allah, Vinnie Paz og DJ Stoupe (the enemy of mankind) former den smått legendariske og kompromissløse hip hop gruppa Jedi Mind Tricks. Med 12 år under beltet, og 5-6 skiver samt en rekke EP’r og sideprosjekter på samvittigheten har gruppa etablert seg i toppsjiktet innen amerikansk hip hop kultur. Jedi Mind Tricks har kjørt sin egen greie, gitt midterste finger til kritikk og gitt ut variert musikk både i kvalitetsmessig og innholdsmessig. En ting som er helt sikkert er at tjukkasene Vinnie og Jus, med en superrespektert platespinner ryggen har opparbeidet seg en heftig liverykte, samt bygd opp en massiv og dedikert fanskare verden over.

Gledelig var det at de tok den transatlantiske reisen over dammen for å gjeste ett stk. fullstappet John Dee, for å bevise nettopp hvorfor. Omtrent en halvtime etter de skulle ha gått på, dukket Stoupe & co opp til utålmodige brøl og hender. Det tok ikke lang tid før massene gikk over i euforisk sinnstilstand gjennom rungende tung bass og kjappe lyriske linjer. Øl gikk ned på høykant, og plastglassene lå strødd. Stanken av obligatorisk jazztobakk fylte lokalet, og vaktene løp fortvilt frem og tilbake for å luke ut synderne. Dette var på tampen av å bli nok en klassisk hip hop kveld, spesielt for dem som fortsatt gikk med etterdønningene av Dead Prez konserten i blodet.

Publikum var totalt med på notene og sang, skrek og gynget med til det meste som ble pumpet ut av høytalerne. At det mesteparten av befolkingen i salen var enten blodfans, eller godt kjent med materialet var det lite tvil om. Gutta på scenen koste seg også tydeligvis, og leverte totalt. Låter som ”Blood In Blood Out”, ”Heavenly Divine”, ”On The Eve War” og ”Raw is War” gikk rett hjem. Folk satte åpenbart pris på at mye eldre materiale ble spilt, spesielt da fra Visions of Ghandi og Violent by Design. Grusomt mye rå old school scratching fra Dj Stoupe var også mer enn velkomment.

En fet aften var det uansett, og flesteparten av de fremmøtte var storfornøyd med hva undergrunnsveteranene leverte fra scenen. Haimat for fansen, og det var sikkert en del Jedi Mind Tricks-jomfruer som ble frelst av hva de så og hørte.

7/10

Foto: Arild Nøst Odland