Azania 3000-turneen var spådd å være årets store overraskelse. Med et samarbeidsprosjekt mellom de to elektronika/rap-gruppene Sweat x. og Gazelle, begge fra Sør-Afrika var det tydelig at vi skulle få nye og friske opplevelser levert fra noe vi aldri tidligere hadde hørt.

Det åpnes med veldig mye teaterrøyk og en mystisk figur ikledd et kinesisk antrekk. Han står i ro forrest på scenen i 2-3 minutter mens en introtape spilles i bakgrunnen. Publikum ble raskt interessert i hva dette var for noe, og trakk hurtig nærmere. Så forsvinner den mystiske figuren bak et miksebord, og frem kommer vokalist Xander Ferreira ikledd hvit dress og en mikrofon prydet med farger. Han er høyt og lavt og danser så publikum har vanskelig for ikke selv å danse. Det hele er så friskt og annerledes noe vi har hørt før, og selv om vi ikke har noe forhold til Gazelle som står på scenen, vil alle være med. Options leveres i en oppgradert versjon og det er dansbare beats fra ende til annen. Publikum storkoser seg i solen, og når Xander byr til dans, er det ikke vanskelig å be, tross det er tidlig på kvelden. Etter å ha levert oss 20 minutter med utrolig frisk og dansbar musikk, kommer Sweat.X på scenen og det er åpnet for duell. Det duelleres og samarbeides for å levere sterkt. Samarbeidet mellom de to gruppene er tydelig finpusset, og de gir en klar innvirkning på mottagelsen. Det er vanskelig å si noe om musikken, når man ikke kan noen navn på låter. Men dette er absolutt musikk jeg skulle ønske jeg hadde et kjennskap til. Scenen blir etter hvert overlatt til Sweat.X som gjør sine låter. Det er imidlertid ikke like storslått som Gazelle. Sweat.X leverer god rap med afrikansk aksent, og det hele blir en feelgood-opplevelse vi ikke vil glemme. Men når det mot slutten brukes flere minutter på å referere til kvinnelige kjønn, brytes sjarmen veldig. Det hentes riktignok opp igjen når Gazelle og Sweat.X avslutter sammen. Dette var konserten du ikke gikk på, men skulle gått på. Gazelle er helt klart blant de store overraskelsene i år.


8/10

PS! Ingen av gruppene har plater tilgjengelige i Norge. Det jobbes med å ordne en avtale som tillater gratis nedlasting av platen. Følg med på musikknyheter.no for eksklusivt intervju og plateanmeldelse.Foto: Aleksander Gisvold

Gazelle på MySpace