Man kan ikke gjøre annet enn å ta av seg hatten for at et slikt ”ideologisk korrekt” arrangement som det Sommerfesten er, gjør det så bra som det faktisk gjør. Fra å være en liten fest med nære venner i begynnelsen, har den nå vokst seg så stor at den konkurrerer i å være Norges største festival. Fjoråret ble besøkt av vel 6 000 personer, og i år ble det mer en doblet. Vel 15 000 regner man med var innom porten i år, uten at de betalte en eneste krone, men de måtte dog levere inn litt mat slik at alle hadde noe å spise på og for å skape Norges største spleisefest, samt at de ble oppfordret til å donere penger til festivalen. Noe de fleste også gjorde.

Om antall besøkende var et fantastisk tall, så ble det likevel overgått av en enda mer fantastisk line-up. 50 band på 15 timer, fordelt på tre forskjellige scener gjorde Sommerfesten til en eneste stor hitparade, hvor blant andre Jan Eggum, Thom Hell, Marit Larsen og Maria Mena var å finne på scenen.

Disse spilte som seg hør og bør først om kvelden, men allerede klokka 11.30 var første band på scenen, og deretter gikk det slag i slag, og blant annet gikk metalbandet Musth, vinnere av en lokal musikkpris, på scenen 12.30.

Tidlig på dagen fikk man også høre internasjonale artister som Jenny Lindfors og The Chakras fra Irland, Joe Palmer og Iain Archer fra Storbritannia, The Aluminum Group fra USA, samt våre egne nye favoritter, Norma Sass. I tillegg er det vel umulig å komme unna et av plakatens aller største navn, nemlig amerikanske Mark Kozelek, kjent fra band som Red House Painters og Sun Kil Moon, filmen Almost Famous, samt en meget habil solokarriere. Absolutt et av Sommerfesten høydepunkt, og i følge rapportene gjorde han det også bra på årets Slottsfjellfestival.

Like etter klokken 18 gikk arrangørbandet selv, The Margarets, på scenen, etterfulgt av Grand Prix-vinneren Alexander Rybak, favoritt blant de yngste og trolig den personen som samlet flest publikummere i år. Det ble antatt at cirka 12 000 fikk med seg han, et tall som sannsynligvis ikke var langt unna sannheten, og selv om en del barnefamilier forlot festen etter at Alexander Rybak var ferdig på scenen, så var det likevel flerfoldige tusen som fikk med seg storhetene som kom på de to hovedscenene, en etter en.

Man snakker da om blant andre svenske Raymond & Maria , Jim Stärk, Maria Mena, kveldens ”hemmelige” overraskelse; Marit Larsen, Jan Eggum, William Hut, Thom Hell, Mira Craig, det britiske bandet Little Fish, som også opptrådte året før, og årets Urørt-vinnere Pony The Pirate. Dessverre ble konserten til Eva & The Heartmaker avbrutt på grunn av strømproblemer, trolig forårsaket av kraftig regnfall, men forhåpentligvis kommer de tilbake neste år.

Var man derimot ikke ute etter å høre storheter som dette, kunne man isteden ta turen til et digert cirkustelt, hvor man fant blant andre My Little Pony, Little Hands of Asphalt, Egil Olsen, Tzars, og Lukas Kasha, samt mange, mange flere. Det var rett og slett musikk for alle, ja kanskje bortsett fra metalhodene da. Det var nemlig ikke mange metalband å finne på scenen i år, og forutenom nevnte Musth, så var nok det nye superbandet Smoke Mohawk, bestående av medlemmer fra We, Gluecifer og My Midnight Creeps, blant det hardeste man fant i år. Kanskje blir det annerledes til neste år?

Uansett, selv om været ikke var blant det aller beste dagen gjennom, Sommerfesten 2009 ble en stor suksess. Det eneste negative man kan finne var at det nesten var for mange band på plakaten i år, og det ble vanskelig å få med seg alt man ønsket, men det er jo egentlig bare et luksusproblem og ikke noe direkte negativt problem.

Som avslutning er det bare å si at musikknyheter.nos utsendte hadde nok en gang en fantastisk dag på Giske, denne gang også som frivillig, hvor jeg var artistvert for irske Jenny Lindfors og et av Norges mest spennende band for tiden; Norma Sass. La oss håpe at suksessen fortsetter også neste år.

(Alle bilder: Musikknyheter.no/Janne Eikrem)


Les mer om Sommerfesten her