Trioen fra Wandsworth i England skulle få æren av å ha siste konsert på Sjøsiden for denne gang. De har bare sluppet ett album, men det har solgt til gull i England og fått strålende kritikker her hjemme. Alle forutsetninger er på plass for å lage en flott avslutningskonsert.

The XX åpner med den instrumentale introen de også åpner med på plata deres. Deretter fortsetter de med Crystalised, som også er fra plata, men nå med Romy Croft og Oliver Sim på vokal. Foruten de to, består trioen av Jamie Smith på perkusjon, synth og han er dessuten The XXs produsent. Ved første øyekast virker det hele så genialt og enkelt. Det låter fint, det er ingen forstyrrende elementer som søler til lyden, og vokalene låter ryddige og pene sammen. Problemet er bare at det blir kjedelig etterhvert. picture

Heart Skipped A Beat, Do You Mind? og VCR låter alle litt likt, selv om sistnevnte utmerker seg som en virkelig fin låt. Jamie Smith prøvde å putte inn noen trancesamplinger fra 90-tallet, men det fikk liksom ikke helt opp stemningen. Bandet virket i tillegg noe uengasjerte og slitne. Den virkelige gode stemningen kom ikke før fyrverkeriet fra Bjørvika dukket opp. Et fantastisk fyrverkerishow lyste opp hele himmelen, og fikk alle i publikum til å snu seg bort fra scenen og se på lysshowet istedenfor. Og juble hver gang de virkelig store fyrverkeriene eksploderte. Med ett ble The XX redusert til bakgrunnsmusikk. Og det var ikke meg i mot, jeg må si jeg fikk frysninger av å se fyrverkeriet med The XX som spilte låten Islands.

Om det er et kompliment til The XX vet jeg ikke. Det gjorde i allefall noe med stemningen, og jeg vil gå så langt som å si at det var et magisk øyeblikk. The XX avsluttet med Infinity, men ble klappet inn igjen til ett ekstranummer. Låten Stars ble den aller siste låten på Sjøsiden for Øyafestivalen 2010.

 Foto: Julie Loen