De fleste har nok fått med seg det feiende flotte rocke/metal-bandet Kvelertak den siste tiden. De er på tv, de er på radio, de er på veien, ja de er stort sett over alt. Nå er de ute på Norgesturnè sammen med kompisbandet Purified In Blood. Og en del av dere har sikkert også fått med seg vokalist Hallgeir Skretting Enoksens brutale hæl-ulykke i Ås for kort tid siden. Huffameg. Uansett, the show must go on og Purified fikk med seg nylig pensjonerte Glenn Cato Rasmussen til å gjøre et par giger til i Hallgeirs sykefravær. Torsdag kveld var det Oslo og Rockefeller som stod for tur. En naturlig godbit for norske band på turnè og da jeg ankom lokalet rundt kl 21 var det overraskende folksomt allerede.

Jeg treffer gulvet idèt Obliteration, kveldens andre supportband, fyrer løs death metal-maskinen. Obliteration har høstet strålende kritikker for sin siste skive; "Nekropsalms" og leverer live hver eneste gang. Alderen på besetninga ligger på rett over tjue, noe som må sies å stemme godt overens med antall år vi må tilbake siden sist denne sjangeren hørtes sånn ut. Det oser gammal metal lang vei, og med vekslende lyssetting og rimelig feit lyd var dette en digg start på kvelden. Tungt, ærlig og ektefølt.


Etter en sigg på taket var det klart for utagerende bråkemusikk av beste sort; Purified In Blood. "Litt overraskende at de ikke spiller til slutt" tenkte jeg, men det er vel dette som så fint kalles tidens tann. En lang intro holder den stadig ekspanderende folkemengden på tå hev og når de endelig kommer på scenen er det til et massivt jubelbrus. Rockefeller nærmer seg fullt og låter fra den siste plata; "Under Black Skies" fyller lokalet. Det er ekstremt høyt, og for en som ikke er videre begeistra for propper var det ikke lett å høre alt som skjedde. Uansett, når PIB legger seg på takta og groover løs er det ikke mulig og ikke digge med. Knallhardt, drithøyt og maskulint som faen! Når Hallgeir plutselig ankommer scenen på krykker for å synge "Gates Of Gehenna" er det vilt foran scenen.
Lyden var kanskje bandets største fiende denne kvelden. Kombinasjonen av enormt volum og grøtete gitarlyd gjorde det vanskelig til tider. Men det bekrefter også PIBs kvaliteter som liveband. Når dette hales fint i land til publikums store fornøyelse.


Litt over elleve kommer Kvelertak på scenen til et stappfullt Rockefeller. Si hva du vil, men det er ikke mange norske hardrockband som fyller Rockefeller en vanlig torsdag kveld. Stemninga kan både tas og føles idèt bandet kjører i gang med "Fossegrim". Gulvet gynger, ølen suser rundt øra og musikken dundrer i vegga. På dette tidspunktet var det optimal stemning på Rockefeller. Kvelertak spiller hur fett som helst, ingen tvil, men den stemninga som rådde i begynnelsen av konserten var nødt til å roe seg. Og et par hakk gikk det ned utover. Men nivået på både stemning, intensitet og volum lå høyt hele veien. Med kun èn plate ute skriver settlista seg litt selv, men det var jo akkurat det folk var der for å høre. De bruker tre gitarer og noe av det samme problemet som PIB hadde gjaldt også for Kvelertak. Men Kvelertak har mere straighte rockepartier som funker allround, derfor var det ikke så fremtredende. Det er klart at metalriffet på "Ulvetid" ikke låter like klart live som på plata, men det funka fint det og. Det meste funka egentlig ganske så fint og etter å ha sett Kvelertak noen ganger nå kan jeg med hånda på hjertet si: Kom deg på konsert!
Fotos: Rayma Peters


Kvelertak
Purified In Blood
Obliteration