Lørdag 28. mai åpnet Oslo Spektrum dørene for det som må være en av historiens største norske metallopplevelser.Sammen med Kringkastingsorkesteret (KORK) pictureog et munkekledd Schola Cantorum Choir inviterte Dimmu Borgir til symfonisk helaften i metallens tegn i konserten Forces Of The Northern Night, og de (ifølge VG) 8000 fremmøtte fikk som de første noensinne høre musikken til det symfoniske metallbandet akkurat slik den var ment å være. Ikke med synth for å gjenskape lydbildet fra skivene, men med fullt orkester og kor. Så utbrøt da også vokalist Shagrath "Dette er ekte vare!"

Konserten startet med introen fra sisteskiva Abrahadabra; Xibir, mens scenen var dekket av tre gjennomskinnelige scenetepper med cover art fra samme album, før midteppet ble heist opp og bandet startet konserten på ordentlig med Born Trecherous fra samme skive. Det hele var overveldende massivt, pompøst, energisk og brutalt – men med overraskende og litt skuffende lav lyd for en så stor sal. Muligens gjort for lettere å balansere mellom band, orkester og kor, for balansen var relativt god, det kunne bare vært enda litt mer overbevisende lydstyrke for å virkelig yte musikken rettferdighet.

Før låta Gateways ble Agnete Kjølsrud - kjent fra Animal Alpha og Djerv - introdusert på scenen til stor jubel fra publikum og fremførte en strålende versjon av låta sammen med bandet, koret og orkesteret. Samarbeidet er bra på plate, men live var det temmelig fantastisk! Tilsvarende bra var bandets selvtitulerte mesterverk Dimmu Borgir – fremført både instrumentalt og med bandet. Som en fin effekt ble sceneteppene heist opp og ned slik at når bandet spilte var kor og orkester tildekket, mens under instrumental-delene var midscenen dekket til og kor og orkester vistes. Man skulle likevel gjerne sett hele oppsettet litt oftere for å få inntrykk av nøyaktig hvor stort opplegg dette var, og hvor mange mennesker som var på scenen samtidig.

picture

Instrumentaldelene i seg selv var verdt oppmøtet, de var nydelig arrangert og gjorde seg utrolig godt som pustepause mellom de mer aggressive låtene til bandet. Eradication Instincts Defined fra skiva Death Cult Armageddon var et av mange slike høydepunkter som fikk publikum til nesten å føle seg hensatt til et filmsett av Ringenes Herre eller Harry Potter, musikken hadde gjort seg like godt som soundtrack i en episk film, og der den på plate av og til kan bli vel pompøs og mektig, var den perfekt i en slik setting.

Etter at publikum hadde vært litt stille og stort sett lyttet i begynnelsen av konserten, fikk Vredesbyrd et jubelbrøl fra publikum før Shagrath etter å ha nevnt de siste ukers dommedagsprat i media satte igang Progenies Of The Great Apocalypse, en av kveldens til da absolutt beste nummer. Fullstendig med orkester og kor som tok over ex-gitarist Vortex’ clean vokal- del var den beviset på hvorfor Dimmu Borgir er ansett som et av verdens aller beste symfoniske metallband, og hvor godt klassisk symfonisk musikk og metall faktisk passer sammen.

The Serpentine Offering bød på nok en stor symfonisk opplevelse og man kunne merke at bandet endelig virkelig fikk utfolde seg totalt på scenen. Alt de har gjort tidligere føltes plutselig (og ufortjent) litt ufullstendig, det var sånn her det skulle være! Fear And Wonder fra Puritanical Euphoric Misanthropia var enda en symfonisk pustepause før to av kveldens høydepunkter, Kings Of The Carnival Creation og Puritania fra samme skive fikk fart på publikum.

picture

Bandet avsluttet sin del av kvelden med The Mourning Palace fra skiva Enthrone Darkness Triumphant og publikum ble stående og se seg litt forvirret rundt. Det føltes virkelig som om konserten hadde blitt avsluttet halvveis ut i settet. Stemningen hadde bygget seg opp under hele konserten og da folk endelig hadde blitt varme i trøya og bandet hadde begynt å pumpe ut hits, var det plutselig over. Likevel, som en perfekt avslutning spilte orkester og kor den enorme instrumentalballaden Perfection Or Vanity som var som skapt for et slik format. Bandet takket varmt for seg opptil flere ganger og med dirigenter og musikalske ledere ved sin side ble det en imponerende rekke folk som tok i mot publikums hyllest. Tross publikums innsats ble det ingen ekstranummer, og det var bare å begi se ut i den lyse vårkvelden.

Og for de som ikke fikk med seg dette i Oslo Spektrum; konserten vises på NRK2 25. juni!
Dimmu Borgir Offisiell Side