Det var en tydelig stolt Nattjazz-konferansier som entret scenen på Verftet i Bergen i går kveld og entusiastisk presenterte of Montreal, som festivalen hadde klart å booke for en helt eksklusiv konsert utenfor noen Europa-turné. "Dette blir fantastisk!" lovet hun, og la til at frontfigur Kevin Barnes har bursdag i dag. Gjengen på første rad var svært klar over begge deler allerede, og hadde med seg et svært bursdagbanner til sin helt. Til det som nok er of Montreals eneste Norgeskonsert i år var selvsagt den harde kjerne av fansen er på plass, og kveldens setliste viste seg å være en eneste stor våt drøm for dem. Med den lange turnéen for fjorårets album False Priest lagt bak seg kunne bandet denne kvelden tillate seg å la være å fokuserte på noe bestemt album, og isteden gi oss høydepunkter fra hele of Montreals nyere diskografi.Konserten åpnet riktignok med den nye låta 'L'age D'or' fra EPen thecontrollersphere som bandet slapp forrige måned, men deretter fulgte de opp med 'Suffer For Fashion' fra den definitive fan- og kritikerfavoritten Hissing Fauna, Are You The Destroyer? fra 2007. Det var faktisk den eneste thecontrollersphere-låta de spilte hele kvelden, mens vi fikk hele fem ytterlige Hissing Fauna-sanger, som betyr at det forbløffende nok var albumet de spilte mest fra. Barnes skrev dette svært utleverende albumet i en emosjonelt tøff periode mens han bodde i Norge, og han har tidligere uttalt at han bare klarer å spille det mer deprimerende materialet fra albumet på riktig gode dager. At han hadde en god dag i går var det ingen tvil om: En smilende og entusiastisk Barnes glødet mot oss fra gleden, og bandet så ikke det spor slitent ut - at de takket være å nettopp ha hatt to fridager i Bergen var usedvanlig jetlag-frie, og at de ikke var midt i en utmattende turné, gjorde at Bergen-publikummet fikk se bandet fra dets aller beste side.

Sceneshowet var også fullt av energi og overskudd. I løpet av kvelden fikk vi stadig vekk se live wrestling-show foregå i bakgrunnen av, eller rundt om kring, Barnes, komplett med en wrestler iført et norsk flagg som kappe, og en annen som brukte et støvsugerskaft som våpen. Publikum fikk under et tidspunkt blåst dollarsedler over seg av en hettekledd hiphopper, og på et annet en minimalistisk fremføring av klassikeren 'My Funny Valentine' med trommisen på vokal, mens Barnes trakk seg i bakgrunnen for å skifte til atter et fargerikt kostyme.

Til Nattjazz hadde of Montreal forberedt et fantastisk spektakkel av drakter, masker, farger og effekter som slår alt jeg har sett på tidligere of Montreal-konserter. Et av de mest burleske innslagene kom under 'St. Exquisite's Confessions', en av de mest eksplisitte låtene på den seksuelt ladete Skeletal Lamping. "So sick of sucking the dick of this cruel, cruel city / I've forgotten what it takes to please a woman" sukket en ensom Barnes teatralsk i starten av sangen, men ganske snart kom et par med rosa hunndjevler løpende ut på scenen, med gigantiske dissende bryster, og tillot Barnes tafse litt på alle fire. Midt oppi det hele får publikum et avsindig langt og Guiness Rekordbok-verdig tau av ballonger hauset ned til seg i gave av bandet. Menneske- og djevelkropper gnikket seg mot hverandre i et fullstendig vilt sceneshow, komisk i sin tegneserieaktig absurditet (om ikke særlig erotisk). Sangen kulminerte i en lengre seksjon med utsvevende gitarer, et sant gitarstøy-spektakkel som stod i sterk kontrast til den langt mer syntdrevne albumversjonen.

of Montreal demonstrerte på slike nummere live-fremførelsens evne til å virkelig krydre enn allerede god sang. Da Barnes mot slutten av konserten på fanfavoritten 'A Sentence Of Sorts In Kongsvinger' (fra Hissing Fauna) sang "I spent the winter on the verge of a total breakdown / While living in Norway" smilte han lurt til oss på det siste ordet, strakte hendene sine ut til oss, og feiret så alle sine norske fans med en eksplosjon av konfetti og smittende humør. Et glisende, lekende og hoppende band viste oss fantastisk spilleglede, og Barnes forsikret oss om at han ikke synes det var så kjipt i Norge denne gangen, men at han tvertimot storkoste seg her på bursdagen sin. Det er godt å vite, Kevin Barnes - vi håper du snart kommer tilbake igjen!


Foto: Tord Litleskare

Vi intervjuet også Kevin Barnes i forbindelse med konserten. Intervjuet kommer snart på nett!

of Montreals offisielle nettside