Da det sørstatsbaserte bandet The Avett Brothers gikk på Enga-scenen lørdag ettermiddag, var det nok mange som forventet seg en koselig, “dagen derpå”-vennlig folk-country-konsert, ispedd litt bluegrass, lett krydret med noe rock og pop. Men bandet, med brødrene Seth og Scott Avett i spissen, hadde tydeligvis mer ambisiøse planer.

På sjarmerende North Carolina-dialekt uttrykte de stor begeistring og takknemlighet for å være på Øyafestivalen - en takknemlighet de også viste til gangs. Allerede fra låta And It Spread, en av de første i settet, var det skikkelig godstemning i folkemengden. De lot seg tydeligvis sjarmere, og engasjere, av The Avett Brothers vanvittige spilleglede, øyeglimt og store tilstedeværelse på scenen.

picture

Den timeslange konserten til USA-bandet viste seg å bli… tja, muligens den beste konserten på årets Øyafestival? For Avett-brødrene presterte å levere en fabelaktig konsert, noe som ikke bare var noe annet enn å høre på skivene deres, men noe bedre. Konsertformatet åpnet nemlig for at bandets engasjerende energi, humor og personlighet, og store kjærlighet til musikken, virkelig fikk komme til uttrykk.

Fra Enga-scenen lørdag ettermiddag strømmet det dermed en ubrutt rekke av flotte konsertøyeblikk og musikalske opplevelser, som det ville tatt en evighet å gjengi i detalj. Brødrene Scott og Seth Avett fremførte blant annet flotte Murder In The City på rørende vis. Seth spilte gitar og sang, mens broren Scott stod tett ved siden av og sang inn i samme mikrofon: “I wonder which brother is better, which one our parents love the most”, med glimt i øyet og humring fra publikum. Og mot slutten av humørfylte Distraction #74 byttet Seth, Scott og bassist Bob Crawford på å synge, én strofe hver etter tur. Morsom liten vri!

picture

På lystige Kick Drum Heart, som vakte stor begeistring i folkehavet, fikk bandet publikum til å klappe, klappe og klappe med til rytmen i det improviserte instrumentalpartiet, mens de selv hoppet og spratt av spilleglede. Cellist og énmannsforestilling Joe Kwon, som ikke overraskende måtte bytte en streng rett før, “headbanget”, hoppet og løftet celloen vannrett mens han spilte. Fantastisk! Gjennom hele konserten vekslet Kwon mellom vakre, rolige strykerpartier og skinnsyk rocketraktering av sitt ærverdige instrument; utrolig fascinerende og engasjerende.

picture

Da det sympatiske bandet dessverre måtte avslutte konserten (for de skulle gjerne spilt hele dagen), var det med tittelsporet på det ferskeste albumet, I And Love And You. Den rolige, nydelige låta hjalp nok både bandet og publikum med å komme tilbake på jorda. Og de ydmyke Avett-brødrene lot publikum selv få avslutte konserten: “I and love and you” fikk de folkehavet til å synge, to ganger til og med! Deretter, med et overstrømmende takk til publikum, forlot de scenen med masse smil og vink, og lot en himmelfallen folkemasse stå igjen. Klokken 17 lørdag hadde nok The Avett Brothers flere fans enn de hadde klokken 16.


Foto: Erik Moholdt