Urfremførelse. Smak litt på ordet. Det ligger godt i munnen. Det har en deilig klang. Assosiasjonene går til noe historisk, til noe som aldri har skjedd før, det er rett og slett noe litt magisk over det. Ur-fremførelse. Det er fredag, klokka er åtte, jeg er på vei ut til Verftet og jeg klarer ikke helt å få dette ordet ut av hodet mitt. For det er dette jeg er på vei til, en urfremførelse.

Bestillingsverket til årets Ekkofestival er komponert av Stian Westerhus og Øystein Moen, begge medlemmer av Jaga Jazzist og Puma, begge eksperimentelle musikere som storkoser seg når de får lov til å leke seg frem til nye musikalske landskap. På vokal har de fått med seg landets ukronede popdronning, Susanne Sundfør. Lysshowet, som i høyeste grad setter sitt preg på denne konserten, er laget av kunstneren Kyrrelys. I fellesskap forvandler disse fire artistene Verftet til et sted løsrevet fra tid og rom.

picture

Verkets store styrke ligger for det første i samspillet mellom Westerhus og Moen, Sundfør og Kyrrelys. De to første står for det musikalske grunnlaget, Sundfør akkompagnerer det hele med sin inderlig vakre vokal, og Kyrrelys setter toppen på kransekaka ved å gjøre showet til noe mer enn «bare» musikk – dette er en vakker opplevelse for øynene så vel som for ørene.

For det andre, og rent musikalsk, ligger verkets styrke i kontrastene, i hvordan musikken beveger seg frem og tilbake mellom det storslåtte og det lavmælte, mellom det brutale og det forsiktige. Blant annet er det en periode etter omtrent ett kvarter av konserten hvor bandet bygger opp et storslått klimaks, som en storm som stadig tiltar i styrke, det er massivt og majestetisk. Og så roes det ned igjen, og Sundførs forførende stemme får sveve fritt over minimale lyder i bakgrunnen. Dette pågår noen minutter, så bygger det seg opp igjen, og man har det gående. Denne bygg-opp-og-bryt-ned-igjen-strategien fungerer veldig fint, og det gjør at verket sjelden blir kjedelig eller ensformig, snarere er det svært dynamisk.

picture

Etter en knapp time er det flotte bestillingsverket over, men for publikumet på Verftet denne fredagen her festen bare såvidt begynt – senere på kvelden står Put Your Hands Up For Neo-Tokyo, Casiokids og 120 Days på programmet. Et i sannhet imponerende program, musikalsk så vel som kommersielt.

Foto: Tord Litleskare