Det er ikke lett å være musikkinteressert ungdom under atten i Oslo. Til tross for at skarve 600 000 mennesker bor her, kan byen skilte med et fantastisk konserttilbud som overgår mange av millionbyene der ute i verden. Hver konserthelg er stappet full med fantastiske lokale og internasjonale artister, men fans under atten slipper stort sett ikke inn på noen av konsertlokalene – samme hvor mye de lover å holde seg unna baren.

Det er en skam for kultur-Norge at det er nødt til å være slik, men heldigvis har vi steder som Sub Scene, som bidrar til å redde ungdom fra idrett og fredagsunderholdning på NRK, og like så godt inviterer to av Norges mest energiske og ettertraktede live-band til å spille U18-konsert på en og samme fredagskveld.

Ungdommen visste å vise sin takknemlighet, for det er sjelden man ser et så entusiastisk publikum. Tørsten etter gode konserttilbud hadde helt klart begynt å bli kritisk for de fleste som møtte opp, for publikum klarte etter all ropingen før konsertene ("RAZIKA! RAZIKA" / "HONNINGBARNA! HONNINGBARNA!") å dømme ikke vente på at bandene skulle komme seg på scenen. Og, etter den voldsomme jublingen å dømme, klarte de heller ikke å få takket Razika og Honningbarna nok for hver sang de spilte. Men bandene fortjente all lovprisingen, for begge leverte så til de grader. Det var tydelig at den intense og positive energien smittet begge veier over scenekanten.

Vi fikk til og med servert splitter nye låter av begge bandene. Razika ga oss en låt som de lovte ville komme med på neste album, og fikk fjernet undertegnedes bekymringer om at de utelukkende skriver nye låter på engelsk: Det hittil navnløse sporet var en frisk og herlig norskspråklig låt med ekstra sterke reggae-rytmer – noe rastaflette-gutta foran scenen så til de grader viste takknemlighet for. Fremføringen av Honningbarnas nye låt ble dessverre litt problematisk da de plutselig mistet bassen sin, og måtte stå og rote rundt med tekniske problemer i et par minutter foran utålmodig og festemt ungdom.Og joda, vi myndige gamlinger var også representert, men stort sett i form av noen beskjedent smilende og nikkende karer helt bakerst i lokalet. Jo lengre mot scenen man beveget seg, jo yngre ble tenåringene – og det var helt klart ved ungdomsskolegjengen helt foran scenen at det var aller mest liv under begge konsertene. Og få skriver like bra tekster for tenåringer som Razika – alle sang med på at de ikke ville ende opp med det "kjedelige livet som altfor mange lever" – og få gir like mye anledning til å rase fra seg som Honningbarnas hyperaktive og trommehinnetøyende show.

Takk til Razika og Honningbarna, og takk til det usedvanlig entusiastiske publikummet, for å demonstrere alt som er gøy med konserter. På tide av konsert-Oslo å følge Sub Scenes gode eksempel og få til flere strålende under-18-bookinger som dette!

Foto: Hildur Guðrún ÁgústsdóttirSub Scene