Oslo Ess slapp nylig sin andreskive Verden på Nakken, Venner i Ryggen til stor jubel fra både fans og presse. Blant annet ga vår egen Scott Sandvik hele 10/10. Vi snakket med gjengen om fjoråret, dette året, ølglass og suksess.

Gratulerer med ny skive, og god respons. Hvordan har suksessen med "Uleste Bøker..." preget "Verden på Nakken..."?

- Den har preget skiva på den måten at suksessen fra forrige gang har gjort at vi har turnèrt mer eller mindre kontinuerlig siden mars 2011 og at "Verden på nakken.." har blitt skrevet på veien. Vi har introdusert låtidèene til hverandre i nightlinern, på soundchecker, på hotellrom og nachspiel. Vi har også som alle andre kjent litt på presset rundt det å lage skive nummer to etter en skive som gikk så bra som "Uleste bøker..", men så fort vi begynte å sette sammen låtene og skiva i studio så følte vi at vi satt på noe bra.

- Folk kunne ikke vente med å elske dere og det dere lager. Hvorfor tror dere Oslo Ess har en så bratt popularitetskurve?

- Det var en hyggelig påstand! Det er vel fordi vi jobber hardt som faen, spiller ekstremt mye live, har glimt i øyet og setter oss fullstendige urealistiske mål hele tiden. Det er jo som et lite sirkus hele greia.

- Hvordan er dere på turné? Er dere opptatt av harmoni i bussen, eller flyr ølglass og vinflasker veggimellom i heftige krangler?

- Både ølglass og vinflasker flyr veggimellom til tider, men det er bare for gøy. Vi er over gjennomsnittlig opptatte av god stemning og jobber beinhardt for å opprettholde en veldig høy stemning i bussen til en hver tid. Dette blant annet i form av å gjøre syke ting mot og med hverandre som vi kan le av hundre ganger i ettertid. Eksempelvis prøvde organisten vår å utføre oralsex på seg selv bak en gitarforsterker under en konsert. Sånt ser vi på som en ekte kamerathandling, fullstendig uegoistisk, bare for å gi oss andre en god latter.

Photobucket

- "Verden på Nakken, Venner i Ryggen" er sjangermessig noe bredere enn debutskiva. Er det en frihet dere kan ta dere nå som dere for alvor har fått fotfeste?

- Musikken vår blir litt som den blir. Vi har ikke noen plan bak det egentlig. Vi bare lager musikken sånn vi vil ha det til enhver tid. Det er en fin frihet å ha. Under denne innspillingen hadde vi ingen restriksjoner og alle slapp til med sine idèer. Dette viser seg gjennom låter som Fritt Fram (med OnklP) som var en litt annerledes og kanskje overraskende vei å gå.

- Kan hvert bandmedlem fortelle hva som er sin favorittlåt fra "Verden på Nakken..." ?

- Åsmund: Peter sin låt Är du som Jag? er min favoritt. Den er liksom jokeren på skiva siden han synger den selv og det på morsmålet sitt. Svensk er et veldig musikalsk språk og teksten er hjerteskjærende ekte.
Knut-Oscar: Tror jeg går for Fritt Fram siden jeg er en svoren fan av OnklP. Låta har noe røveraktig over seg, og det er morro å spille ska når den er litt mørk. Utrolig morsom å spille inn.
Peter: Ut av det blå. Har noen ganger savnet å ha en sånn låt å sette på i stunder man trenger litt trøst. Skulle nesten ønske at et annet band hadde lagd den, hehe!

Vokalist Åsmund Lande har rykte på seg for å være blant de hyggeligste fyrene i musikk-Norge. Har bandet samme oppfatning?

- Åsmund er en sau i ulveklær. Bak den harde fasaden møtte vi gutta en av de hyggeligste karene i Norge generelt, og det er godt å registrere at et samlet musikk-norge har den samme oppfatningen. - Knut-Oscar (med et stort glimt i øyet)

- Hvordan har suksessen preget dere? Er dere blitt forandret på noe vis?

- Vi har blitt ti-tolv cm høyere på pæra, har fått et vanvittig drag på damene samt noen tretthetsrynker og diverse slitasjeskader. Men den beste forandringene er at vi stort sett har fri på mandag morgen. Vi er veldig takknemlige for suksessen og vi er glade for å oppleve alt vi gjør og å se at hardt arbeid lønner seg.Foto: Ole Kristiansen/ Paal Audestad

Vår anmeldelse av Verden på Nakken, Venner i Ryggen