Det amerikanske bandet The Lumineers har blitt store i hjemlandet, og solgt massevis av plater, men her i Norge har ikke bandet foreløpig fått den store oppmerksomheten. Sannsynligvis er dette noe som snart kan endres, da den selvtitulerte debutplaten har blitt sluppet her i landet og at P3 har listet låten Ho Hey. I den forbindelse tok vi i Musikknyheter en prat med vokalist og gitarist i bandet, Wesley Schultz.

Wesley startet bandet sammen med Jeremiah Fraites (trommer, mandolin og vokal) for flere år siden i New Jersey, før ferden gikk videre til New York, men for to år siden flyttet bandet til Denver, Colorado. Der traff de på cellisten Neyla Pekarek, og siden har de holdt base i Denver, var den korte innføringen av bandet som Wesley Schultz fortalte oss.

I april ble bandets debutplate sluppet i hjemlandet, og den ene positive tilbakemeldingen etter den andre tikket inn.

- Det var en god følelse å våkne til, men hvordan det egentlig føltes er det forferdelig vanskelig å svare på, for vi har i grunnen ikke tenkt så mye over det.

Wesley Schultz har heller ikke tenkt noe spesielt over hvor viktig for platesalget gode anmeldelser kan være.

- Mange store utgivelser får dårlige anmeldelser uten at noen ser ut til å bry seg om det.

I tillegg legger han til at de store, trykte magasinene har dalende opplagstall, så vel så viktig er det å få oppmerksomhet på nettsider/blogger som skriver om musikk. Med det er det også lettere å dele det videre til venner.

Dermed ser han absolutt ikke på internett som noen fiende for bandet.

- Spotify er en fin måte å oppdage musikk på, og de som liker det og bryr seg om bandet, kjøper platen for å støtte artisten/bandet.

- Det er også lettere å holde kontakten med sine tilhengere.

The Lumineers er å finne både på Twitter og Instragram, med hyppige oppdateringer, samt at de, som de fleste andre band og artister, har sin egen side på Facebook.

Turnerer med Dave Matthews Band

Nå i desember turnerer bandet som oppvarmingsband for Dave Matthews Band i hjemlandet. Da vi pratet med Wesley var ikke den turneen i gang enda, så han kunne ikke svare på hvordan det ville bli å spille før et såpass svært band som det Dave Matthews band er, men han var selvsagt svært spent.

- Dave Matthews er mye av grunnen til at jeg begynte å spille gitar, forteller Wesley.

I februar og mars neste år kommer The Lumineers til Europa for å spille konserter, men det blir ikke noe Norges-besøk i denne omgangen.

- Vi har ikke vært i Norge før, og det er derfor jeg prater med deg!

For Wesley Schultz vil svært gjerne ta turen og spille konserter her i Norge også, ikke minst kunne han tenkt seg å spille på festivaler.

- Festivaler om sommeren er en fin ting å spille på. Flere publikummere som kanskje ikke kjenner deg fra før av får muligheten til å se deg spille, og vi selv får muligheter til å gå rundt og se andre band spille.

Og hvordan The Lumineers er fra scenekanten,

- Du må bare komme og se oss!Planlegger ny plate
De siste årene har en rekke band innen folkrock-sjangeren slått igjennom, som blant andre Mumford & Sons, Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, og nå sist The Lumineers, men noen god forklaring på hvorfor hadde ikke Wesley Schultz. Likevel prøvde han seg med en liten begrunnelse.

- Kanskje man ikke lenger vil ha den polerte og studiofiksede musikken som finnes nå, at man velger noe som virker ordentlig og ekte. Eller kanskje man bare er heldig med timingen for sjangeren…

Uansett, heldig med timingen eller ikke, debutplaten til The Lumineers nådde 11. plassen på Billboard-listen, og singelen Ho Hey hadde i november 2012 solgt mer enn 1,5 million eksemplarer. Noen oppfølgerplate er likevel ikke å vente med det aller første.

- Vi har begynt planleggingen av den nye platen, men den kommer ikke før i 2014. Vi har fortsatt mye arbeid å gjøre med den vi har ute.

Han legger videre til at

- Vi skal bli flinkere til å skrive låter mens vi er på turné, om ting som inspirerer oss der og da.

Det han derimot ikke kunne svare helt på var hvordan en ny The Lumineers-plate vil låte.

- Sannsynligvis ikke så ulikt den vi har nå, men i og med at det vil bli frem i tid så er det egentlig umulig å vite.

Ingen favoritter fra 2012

Vi musikkjournalister og skribenter har en egen trang til å oppsummere musikkåret når desember kommer, men slik er det ikke for Wesley. Han hadde rett og slett ingen Topp 5-liste å komme med, for som han sa

- Jeg hører mest på musikk fra mine venner, og jeg vet ikke hvilket år platene kom ut.

Men en anbefaling ville han komme med.

- Langhorne Slim. Vi varmet opp for han tidligere, og nå skal han og bandet hans varme opp for oss.Avslutningsvis spurte vi Wesley om det er noe om The Lumineers han vil fortelle, som kanskje folk ikke visste om fra før av, og uten lang betenkningstid sa han

- Det blir sagt at det tar ti år for et band å slå igjennom, men for oss tok det bare åtte.

Og at

- Folk tror at vi er bare tre personer i bandet, men egentlig er vi fem stykker. (I følge Wikipedia er nok de to andre medlemmene Stelth Ulvang og Ben Wahamaki.)

Det ble det siste som ble sagt i denne omgang, så får vi bare håpe at The Lumineers en dag tar turen til Norge for å spille for oss.

PS: Her er videoen til Ho Hey, i skrivende stund sett mer enn 22 million ganger på Youtube.