26. April slipper Grand Café sitt andre album Elm Tree Gardens. Bandet ble startet av Christer Krogh og Kenneth Sandberg i 2001 Målet var å skape bandet de alltid hadde savnet, ideologien og aldri gi ut noe fonogram, kun oppleves live. Slik skulle det ikke bli.

Når de nå slipper sitt andre album har de mer enn 300 konserter bak seg og et ukjent antall timer i bandbussen på både norsk, tysk og engelsk landevei.
De vært supportband for storheter som Deep Purple, Alice Cooper og Turboneger. Vi slo an med prat med vokalist Christer Krogh.

Gratulerer med nytt album. Fortell litt om innspillingen.

- Takk, takk!! Innspillingen ble gjort i Velvet Recording i Spydeberg med produsent Lars Voldsdal. Han så noe i oss vi ikke helt visste bodde der, og etter det tre år lange studio oppholdet kom vi ut som et helt annet band. Vi har spilt inn plata på alle mulige måter, etter hva som ville tjene den respektive låta best mulig. Vi har brukt tid på å lære å gi hverandre rom i musikken, og virkelig legge egoisme til side, og heller forsøke å tjene musikken. Studioet Velvet Recording er et gammelt legendarisk studio hvor bl.a. Hellbillies og Turbonegro har spilt inn plate. Tidligere het det Studio Nova og har huset gjester som A-HA, Åge Aleksandersen, Lava m.fl.


Dere har leid inn Dave Collins (Bruce Springsteen, Grateful Dead, Bob Dylan, Neil Young, Soundgarden m.fl) til å mastre albumet, hvordan velger man en sånn fyr?

- Det gjør man rett og slett ved å finne frem favoritt-skivene og sjekke hvem som har mastret de, eller jobbet med de. Dave var i tillegg en utrolig hyggelig fyr, og er nok en vi vil jobbe med fremover.


Hvilke skiver var det som gjorde at valget falt på Collins?

- Det var Gratfeful Dead, Superunknown med Soundgarden og skiver med både Springsteen, Dylan og Neil Young.

- En ting litt på siden av dette er at min favorittskive gjennom tidene uten tvil er Time Out Of Mind med Bob Dylan. En skive det er delte meninger om, men jeg synes den er helt fantastisk, Og det er kult at den er så myteomspunnet. Denne er mastret av Joe Gastwirt, og jeg snakket både med han og David Bianco som også har mikset og produsert veldig
mange av favorittplatene mine. Da også disse mente vi virkelig burde gå til Dave Collins var valget enkelt. Og vi fikk helt sjokk når vi fikk resultatet for det var så bra. Nå skal det sies at miksen fra Lars Voldsdal ikke akkurat var helt borti natta den heller.


Hva mener dere selv er den største forskjellen på det nye albumet kontra det forrige?

- Den største forskjellen er nok at vi har endret sjanger litt.
Tidligere var vi tro mot boogierocken, mens denne gang har vi vandret ut i et mer moll-basert landskap og forsøkt å skape et helt særegent uttrykk. Vi har hatt mulighet til å velge fra mange låter, da vi skrev 60 låter til dette albumet, og vi har hatt et sterkt fokus på tekst, samt at Martin Hagfors har skrevet noen tekster. Produsent Lars Voldsdal har virkelig tatt grep om oss og pushet oss mot ting vi ikke visste bodde i oss.


Nevn tre inspirasjonskilder som er en slags fellesnevner innad i bandet.

- The Band, Tom Petty and The Heartbreakers og Nick Cave and the Bad Seeds.


Dere har tidligere varmet opp for storheter som Alice Cooper, Turnoneger og Deep Purple. Hvis dere fikk velge fra øverste hylle, utenom disse, hvem ville dere helst ha varmet opp for?

- Vi ville aller helst varmet opp for The Band, men siden det er umulig vil vi nok si Tom Petty and The Heartbreakers. De er så fantastisk bra at det grenser til det latterlige.


Hvis dere skulle spille en coverlåt på deres neste konsert, hvilken ville det ha vært isåfall?

- Vi har et par låter i settet vårt som vi har gitt et litt annet
ansikt, og liker veldig godt å gjøre det. Synes vi gjør en nydelig versjon av Dying Miner med Woody Guthrie, så det ville nok vært den.
Det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske band mener du man bør følge med på?

- Det er kjempe mye god musikk for tiden, og vi liker veldig godt Trygve Skaug. Han har masse bra på gang og er å høre på P1 for tiden. Ellers blir det nye albumet til The Dirty Callahans helt konge. (Produsert av Christer Krogh).
Bendik Brænne har gitt ut en knallgod skive, vi har forelsket oss denne altså.


Hva med internasjonale skiver, noen favoritter akkurat nå?

- Jeg har virkelig hengt seg opp i Jonathan Wilsons Gentle Spirit, en knallgod skive for de som er glad i CSNY. Og det er man jo. Ellers kan man anbefale den nye tributeplaten til John Denver, knallgode versjoner av allerede dødsbra låter. For de som ikke har fått med seg soloskivene til nå avdøde gitarist i Wilco, Jay Bennett, er disse å anbefale på sterkeste. Det blir selvsagt vanskelig å ikke nevne Bill Fay og Grant Lee Phillips.


Og til slutt. Fortell en morsom vits!

- Hva er forskjellen på en mannlig og en kvinnelig snømann?
Snøballer.


Grand Café feirer plateslipp på Mono i Oslo fredag 26. april.