Skambankt slipper sin nye plate Sirene denne uka, 3,5 år etter forgjengeren Søvnløs og over 10 år etter Skambankt-toget kjørte inn på den norske rockescenen med et brak i 2003 med den selvtitulerte debuten Skambankt. Siden den gang har Skambankt levert fire hardtslående album og opparbeidet seg et rykte som et av de beste og råeste livebandene i Norge. Eller som frontfigur Terje Winterstø Røthing sier det selv: ”Jeg har aldri sett Skambankt, men jeg har hørt at det skal være ganske fett live” – kledelig ydmykt av en av norsk rocks beste gitarister. Med første singel Voodoo rullende på P3 en god stund, plateslipp denne uka, en omfattende norgesturne på trappene og en fullstappet festivalsommer foran seg tok vi en prat med bandet på Mono i Oslo om det nye albumet, hvordan bandet fungerer sammen i studio og om sylteagurker fra Tyskland.

Hei! Hvordan er det å være Skambankt om dagen?

-Det er bra å være Skambankt om dagen, ganske hektisk, men spennende og vi gleder oss til alt som skal skje framover. Vi har nå jobbet med dette albumet av og på i lang tid, så dette er et materiale vi hår hatt inne i oss lenge nok og vi gleder oss til å vise det fram!

Det er 3 ½ år siden forrige gang vi hørte noe fra dere. Den tiden har vært fylt opp med andre prosjekter, men Skambankt har ligget og ventet i bakgrunnen hele veien. Hvor står dere nå i 2014? Er dere klare til å gjeninnta den norske rocketronen?

-Vi er klare for det som måtte komme! Vi er mer sultne enn noen gang og vi er på alle måter bedre rustet denne gangen enn ved forrige runde. Forrige gang vi ga ut plate hadde vi dårlig tid, den måtte ut, ellers måtte vi ha ventet nærmere fem år på grunn av trilogi-prosjektet til Kaizers Orchestra. Denne gangen har vi hatt god tid på å skrive og spille inn og vi har hatt et materiale som har modnet over tid. Denne gangen har produsent Kåre Chr. Vestrheim spilt en viktig rolle for å få fram den sounden og musikalske uttrykket som vi har ønsket. Er det sånn at dere bryr dere om anmeldelser og terningkast? Når vi gir ut en plate er det litt som å gå opp til eksamen, men i vårt tilfelle - i motsetning til studentenes- er karakterene synlig for hele Norge. Så ja vi bryr oss litt om det, men det betyr langt i fra alt. Det er nok enda viktigere for nyetablerte band enn for oss som vært med en stund.

Hvordan står dere over 10 år etter debutalbumet Skambankt? Er dere like sultne som dere virket den gangen?

-Vi er nok mer sultne, mer fokuserte og mer klar enn vi var den gangen. Debutalbumet vårt ble nesten til ved en tilfeldighet. For oss har det handlet om å nytte tiden og å lage en så bra som mulig plate. Materialet står vi 100% inne for. Det handler og om musikalsk utvikling. Vi ønsker ikke å lage den samme plata to ganger. Skulle vi gjort det ville det ikke vært utfordrende, ingen progresjon. Da kunne vi like gjerne gjort noe annet. For 10 år siden laget vi en plate med fullt energinivå gjennom hele plata. Denne gangen er det fortsatt mye energi, men med mer dynamikk og variert innhold. Det skal helst være litt interessant å høre på og det skal være spennende å spille selv. På denne plata har vi noe av det hardeste vi har gjort, noe av det største og mest pompøse og det mest groovy vi noen gang har gjort. Vi gleder oss til å vise det frem for publikum!

Musikken deres kan beskrives med ord som ”energisk”, ”poetisk” og ”beintøff”. Hvordan vil dere beskrive dere selv for en som aldri har hørt på Skambankt?

-Vi kan si oss enig i den beskrivelsen! Vi beskriver den som en blanding av klassisk og moderne rock.

Hva slags forhold har dere egentlig til fansen deres? Har dere noen dedikert fanskare?

-Vi har mange dedikerte fans, både i Norge, Danmark og Tyskland. Vi har folk som følger oss rundt på konserter og som vi kjenner igjen når vi er ute og spiller. Vi har blant annet en fan i Tyskland som i en periode lagde store problemer for postkontoret, på grunn av pakker med knuste sylteagurker. Børge (trommer) er veldig glad i sylteagurker og dette fikk denne tyske fanen vite. Dermed begynte han å sende pakker med sylteagurker, noe posten etter hvert gikk ganske lei av når en del av dem knuste. Dere gjorde jo et stunt i høst som handlet om noen plastgitarer som skulle smeltes til noen singler. Dette ble godt mottatt både av fans, presse og bransje, og dere vant blant annet en pris som årets innovatører. Hva tenker dere egentlig om dette stuntet? Det var en morsom idé, som viste seg å være gjennomførbar. Vi er godt fornøyd med responsen det har fått. Vi er i en heldig posisjon som hadde mulighet til å gjøre det og hadde en god idé. Det er viktig å skape engasjement, og gi noen tilbake til de som bryr seg om oss, og det har i tillegg gitt oss masse god eksponering. Det er vel ikke sånn at en må gjøre sånne stunts for å bli synlige, men noen ganger funker det.

Dere har akkurat vært i studio og spilt inn en plate. Hvordan fungerer egentlig Skambankt i studio og hvordan foregår låtskriverprosessen?

-Det er nesten alltid riff og melodi som kommer først. Deretter bygges låta opp etter hvert, ofte med teksten til slutt. Som regel er det Terje som presenterer riff og melodi for resten av bandet, i øvingslokalet, studio eller hjemme i sofaen, før de andre kommer inn og preger låta på sin måte. Det gjelder å finne den sounden eller uttrykket man ønsker. Noen ganger foreligger det tidlig en ganske klar idé om hvordan låta skal bli, mens andre ganger så jobbes låta fram over tid. Spor to på den nye plata Som Sirene er en slik låt. Den gikk veldig mange runder og høres helt annerledes ut nå , enn da vi starta på den. Låta Kald kald natt ble til i en session på tre timer i studio, der vi jammet oss fram og skrev hele låta sammen slik den spilles på plata. Det var en morsom dag i studio og en måte å jobbe på som vi gjerne skulle hatt mer tid til.

I førstesingelen Voodoo er det en ganske interessant tekst, hva handler den egentlig om?

-Det er en tekst som handler om å godta at folk kan tro på det de vil, hva det nå enn skulle være, men at de ikke skal misbruke den troen, og heller ikke presse den på andre. Jeg er ikke redd for det folk tror på, men jeg er redd for det mennesket er i stand til, rettferdiggjort av overtro. Videoen til låta er en ganske morsom greie som gir vibber til 80-tallets grøssere. Hvordan kom den til? Vi hadde lyst til å lage en video som sto litt i kontrast til låta, men som beholdt noe av den mørke stemninga. Det å lage en video som dro det litt mot en 80-talls grøsser med hyttetur var en morsom greie og hele videoen var en veldig bra opplevelse. Vi hadde lyst til å spille i videoen selv, noe vi ikke har gjort før. Noen har kommentert overspill. Vi skjønner ikke hva de snakker om. Nå går vi bare rundt og venter på telefoner med tilbud om filmroller.

Se videoen her:Hva er det egentlig som inspirerer tekstene deres?

-Mange av tekstene er personlige, eller basert på personlige erfaringer, men de kan også være inspirert av andres erfaringer. Det viktigste er at jeg føler en nærhet til det jeg synger. Samtidig er det gjerne satt på spissen så det skal funke i sangtekst-formatet.

Dere skal ut på veien snart og har også en heftig festivalsommer foran dere. Hva kan folk vente seg når de drar på Skambankt- konsert i 2014?

-Vi har vel egentlig brukt opp alle pengene som skulle komme inn fra turneen på en rå produksjon med masse nytt utstyr, så folket kan vente et kult show. Vi har mye materiale å ta av, og vi skal lage en settliste som sørger for en best mulig konsert. Vi er i topp form og klare for å dra ut på veien for å glede folk. Vi gjør ikke dette for pengenes skyld. Vi gjør det fordi vi elsker det!