I 2012 sendte Phone Joan et par av sine låter til den beskjeggede stjerneprodusenten Vance Powell. Det var med ydmykhet nordmennene kontaktet produsenten som tidligere har samarbeidet med blant annet Jack White, Kings of Leon og The White Stripes. Det viste seg å være en god idé, for i dag står bandet med to Powell-produserte plater. Den siste, «Turning Pages», slippes denne uken.

Carina Moen (hovedvokal, keys), Elisabeth Nesset (vokal, trommer), Rikard Haugen (vokal, gitar), og Randi Gudmundsen (vokal, bass) er den musikalske kvartetten som utgjør Phone Joan. Bandet platedebuterte med den passende albumtittelen «The Early Sounds Of Joan» i 2010, og er altså aktuelle med sin tredje skive.

The American Dream
«Turning Pages» ble spilt inn i Sputnik Sound Studio i Nashville, der den bejublede produsenten holder til. Alt skjedde i løpet av et par intense sommeruker i fjor sommer. Reaksjonene til menneskene som har hørt det nye materialet er at det hele har noe unorskt over seg.

– Kanskje er det god blanding av USA og Norge? Vi liker i hvert fall å tro det.

 photo phonejoan-foslashrste_zps16ebb9fc.jpg

Det er ikke alle forunt å samarbeide med Vance Powell. Hvordan gikk dette til?
– Rikard hørte låta «60 Feet Tall» av The Dead Weather, og sporet den tilbake til Vance Powell. Han sendte så han en veldig ydmyk mail, der han spurte om han kanskje kunne ha tid til å mikse plata vår («+47 91799466»). Mot alle odds svarte Vance ja, og på toppen av det hele ville han også spille inn neste plate.

Etter å ha fått invitasjon til å komme til Nashville måtte bandet svinge seg i valsen for å finansiere besøket. Løsningen ble imidlertid to bestemødre som stilte opp, og alt var klappet og klart for å reise over dammen.

Hvordan var det første møtet med den tidligere Jack White-produsenten?
– Vi var litt usikre på hvordan det ville bli. Ville vi kun møte Vance i studio, og så gå hjem til huset vi hadde leid på ettermiddagene? Ville han ha tid til å vise oss litt rundt? Vi visste ikke hvordan han pleide å jobbe. Men det første som skjedde da vi landet var at han ringte og inviterte oss på grillparty hjemme hos han. Så da var egentlig stemningen satt. Vi jobbet 10-12 timer i studio hver dag, og etter det tok han oss med ut å spise rundt omkring i Nashville. Han var utrolig gjestfri og omgjengelig, og vi koste oss veldig.

Dere har samarbeidet med han på to plater nå. Hvordan er han å jobbe med?
– Han er helt utrolig å jobbe med. Han er veldig kjapp og effektiv. Han har en filosofi som sier at når musikerne er klare til å spille, så skal han være klar til å spille inn. Om det er noe som er typisk for han eller om det er en amerikansk greie vet vi ikke helt, men det var uansett veldig behagelig for oss. Da vi kom til studio var alle instrumenter rigget og koblet opp. Det gjaldt ikke bare de instrumentene vi visste at vi skulle bruke, også en del instrumenter de tenkte vi muligens kunne få lyst til å bruke sto klare til bruk. Vance hadde lånt en del instrumenter av folk i omgangskretsen, instrumenter han mente kunne passe lydbildet vårt. Vi fikk blant annet bruke bassen til Jack White og trommene til The White Stripes.

Er det et samarbeid dere ser for dere kan vedvare?
– Om det er opp til oss er vi naturligvis veldig klare for å jobbe mer med Vance. Vi får se hva han tenker etter en uke i Norge, men hittil har han også gitt uttrykk for at han ønsker å jobbe mer med oss.



Fra Led Zeppelin til Carola
Phone Joan er en salig blanding musikere, og sammen utgjør de en uredd og ambisiøs gjeng. Singlene fra den kommende plata vitner om et band som ikke er fremmede for å bevege seg i et stort landskap. Bandet opererer med en stor musikalsk spennvidde, og til og med bandet selv sliter med å definere sitt eget uttrykk.

– Litt vanskelig å definere helt konkret, men det er jo rock. Samtidig er det også en del elementer fra andre stilarter, blant annet RnB, soul, gospel, blues og pop. Dette skyldes nok de ulike musikalske referansene våre.

Hvordan har Phone Joan utviklet seg siden «+47 91799466»?
– Vi har samlet oss som band. Vi er fire ganske ulike personer, med ulike referanser som drar i litt ulike retninger. Vi ser det som en positiv ting, men av og til kunne det føre til at uttrykket sprikte litt mye. Med hjelp fra Vance føler vi at vi har klart å samle alle ideene og uttrykkene til ett tydeligere uttrykk, et uttrykk alle kan relatere seg til.

Hvem er deres viktigste musikalske inspirasjonskilder?
– Vi ble spurt om guilty pleasures en gang, og fant vel ut at vi egentlig ikke har så mange av dem. Vi har hørt på alt fra Zeppelin og Neil Young, til Carola og Beyonce, via Little Dragon, til Michael Jackson og Prince.

«Crybaby» var den første singelen fra den kommende plata. Hva handler låta om?
– Den handler om folk som til tider kan legge seg vel mye opp i andres saker. «Crybaby» skulle etter planen være den første singelen fra plata, men det endte faktisk med at den ikke kom med i det hele tatt. Vi har killed some darlings i denne prosessen, og «Crybaby» var en av dem.

 photo phonejoanandre_zps14058574.jpg

Førstkommende fredag (7. februar) slippes «Turning Pages», og Phone Joan skal spille releasekonsert på Vulkan i Oslo. Etter det venter flere uker med turné (se fullstendig oversikt under), noe som passer bandet ypperlig. De trives veldig med å spille live, og gleder seg til å komme i gang. Hva som skjer etter turneen er derimot mer usikkert. Bandet avfeier ikke mulighetene for å begynne å jobbe med sitt neste prosjekt

– Kanskje begynne så smått å leke med litt nytt materiale etter hvert, men akkurat nå er det «Turning Pages» som gjelder.

Hvilke norske artister mener dere man bør følge ekstra nøye med på fremover?
– Broen, Hedvig Mollestad Trio, Ine Hoem, Frida Ånnevik og Monica Heldal


Phone Joans foreløpig bekreftede konserter:
7. februar – Vulkan, Oslo (releasekonsert)
8. februar – Big Dipper, Oslo
14. februar – Christians Kjeller, Kongsberg
15. februar – Martin´s, Lillestrøm
20. februar – Hulen, Bergen
22. februar – Folken, Stavanger
28. februar – Ramble On Night, Verkstedet, Oslo
14. mars – Bennys Rockhouse, Kristiansand
15. mars – Feelgood, Halden
20. mars – Røstad Musikkforum og Scene, Røstad
21. mars – Verkstedhallen, Trondheim
22. mars – Rockeklubben, Porsgrunn
2. mai – Union Scene, Drammen

10.-12. juli – Midnattsrocken, Lakselv
25. juli – Utkantfestivalen, Skjerjehamn
26-27 juli – Månefestivalen, Fredrikstad

Foto: Sundel Perry Photography