Etter nesten 15 år med atmosfærisk magi fra danske Efterklang, er det over.

26. februar legger de tre guttene inn årene, pictureog lar musikken tale for seg selv i ettertiden. Med seks studioalbum, mangfoldige nominasjoner og priser, er det et voldsomt ettermæle de legger igjen. Deres siste album, Piramida, ble til etter en 9 dager lang tur til Svalbard hvor de samlet inn lyder fra omgivelsene, som de igjen tok med til studio i Berlin og brukte i musikken. Turen, og lydhamstringen, ble til en prisvinnende dokumentar, og Efterklang viste nok en gang at veien er kort mellom musikalsk og visuell kunst.

Men før det hele tar slutt, tok Efterklang turen innom tre norske byer for et siste farvel, i Stavanger, Trondheim og Oslo. Et par timer før den utsolgte konserten på Parkteatret i Oslo, satte Musikknyheter seg ned for en svært så filosofisk prat med vokalist Casper Clausen, som kunne fortelle at selv om Efterklang legges på hylla, er det ikke over for den musikalske karrieren til guttene.

Da annonseringen om at den kommende konserten i Sønderby blir bandets siste, eksploderte sosiale medier i forvirring og misforståelser. Overskriftene som ble slått opp i mediene var at: "EFTERKLANG LEGGER OPP", og Clausen synes det var fascinerende å sitte på sidelinjen og se hvordan det hele utviklet seg: - Jeg elsket det! Det var som å gå i din egen begravelse! «Hva gjorde jeg? Hvor mye betydde jeg for mennesker? Likte dere meg? Savner dere meg?». Men Clausen mener det handler mye om begrensningene i det å levere beskjeder, spesielt i media. Brevet de la ut på hjemmesiden, hvor de skrev at «Efterklang slik vi kjenner det er historie», ble forvandlet til noe helt annet gjennom overskrifter som igjen havnet på twitter, uten den fulle historien til å forklare. Når da kun to prosent av de som leste overskriften klikket på linken for å lese resten, spredte panikken seg blant fansen. Clausen forteller at han snakket med Rasmus på telefonen da det hele eksploderte: - Vi satt og fulgte med på det som skjedde og tenkte bare «Dette er SÅ feil... MEN FAEN SÅ KULT!!» Clausen gliser, - For en fantastisk ting! »Hvordan kan vi bruke dette? Vi holder kjeft fra nå av og bare "pull the plug", dra til Bahamas, og så bare lager vi gitarlåter og legger ut noen sære videoklipp på nett!!». - Vi ante ikke at folk ikke kom til å lese mer enn bare overskriftene! Det hele fikk nok en litt annen oppmerksomhet enn vi hadde trodd.

picture

Helt planlagt var dette heller ikke fra guttenes side. På en konsert for ikke lenge siden ble det mer eller mindre spontant bestemt av guttene, som er vant til å hoppe ut i nye ting med begge beina: - Vi hadde en sånn samtale som man bare kan ha med folk man har omgåttes hver dag i åresvis, og i løpet av den samtalen sa vi: «fuck, det her er så kult, la oss avslutte dette nå, og bare gjøre noe annet». Clausen smiler tankefullt og legger til: - Å bryte ut av mønstre har alltid ledet meg til noe annet helt fantastisk. Og det med å bryte ut av mønstre er en stor del av grunnen til at Efterklang nå avsluttes. Selv om de er et band som virkelig har fornyet seg selv på hvert eneste album de har gitt ut, føler Clausen at fortiden hjemsøker dem hver eneste dag. Selv med nye album og låter, må de likevel dra frem gammelt materiale som de forlengst føler seg ferdige med på hver eneste konsert. Clausen sammenligner det med mennesker: - Se for deg at du er i et band, og se for deg at det bandet er en person. Hver gang du møter noen må du forklare alt du har gjort i en presentasjon om deg selv, for ingen vet noenting om deg.

Som en musikalsk variant av fuglen Phoenix som gjenåppstår fra asken. - Evolusjon, mener Clausen, - Det er litt dumt, men når jeg er i Norge tenker jeg ofte på olje! Det er vakkert, det er liksom denne tingen... det er liv som renner ned gjennom bakken og blir denne substansen som er alt som noensinne har levd.

picture

Men selv om det hele bare er slutten på én æra for å kunne starte enn ny, innrømmer Clausen at han nok er litt redd: - Det føles litt rart og lett å snakke om nå, men det er definitivt en utfordring. Det er så lett å bare ta det helt kult, og det føles ok nå, men når dagen kommer vil det bli merkelig. Hva man skal si og hvordan man skal oppføre seg. Clausen føler det er viktig å få frem at selv om det for utenforstående ser ut som om de slutter for godt, skal de ta seg en liten pause til våren, og har masse prosjekter på gang fremover. Og på spørsmål om vi kan få et lite innblikk i Clausens tanker om hva han vil gjøre etter Efterklang, får vi et glimt av mulige fremtidige planer direkte fra notatene på telefonen hans.

Ett av de som stikker seg ut har fått tittelen: "Neutralize Awkwardness – everybody feels awkward". Clausen utdyper: - At man på en eller annen måte tar ting vekk fra en tilstand hvor alt virker perfekt, og går mye dypere og lar folk kjenne på hverandres usikkerhet og klumsethet, og så sammen akseptere, godta og feire den følelsen... Celebrate Awkwardness. Hvordan det skal gå for seg, om det blir en del av et større prosjekt eller en guide til selvhjelp ved ikke Clausen enda, men det er slikt de tenker på for tiden: - Hvordan vi skal uttrykke oss. Masse små ideer. Jeg prøver å gå gjennom livet så ærlig som overhodet mulig, og håper bare at jeg får dele mine fascinasjoner og utforskninger med andre på en eller annen måte.

picture

Men før den tid har de en siste konsert på tapeten, i sin hjemby Sønderborg. Clausen synes det er vanskelig å se for seg hvordan det vil bli, og vet ikke helt hva han skal forvente seg: - De siste årene har vi alltid hatt et nytt album, en ny konsert... så dette er helt annerledes. The great unknown. Men det må til. Hvis jeg bare gjør det samme om og om og om igjen, så får jeg ikke puste! Man må bryte ut av rutinen, om det så er den minste lille ting. For oss falt valget på dette. «Hvorfor ikke la den konserten være vår siste?»

Vår tid med Efterklangs karismatiske vokalist er nesten over, og om bare et par timer skal de levere det som i ettertid står igjen som en av deres fineste konserter her til lands. Teorien om at "alle føler seg awkward" gjør seg til kjenne når han må skynde seg avgårde for å få seg en matbit før konserten; Musikknyheters utsendte og Clausen deler det som nok vil kunne omtales som et av tidenes mest awkwarde håndtrykk; - Ser du?? gliser Clausen i det han tar på seg jakken, - Awkward!

(foto: Alyssa Nilsen, Andreas Koefoed og Rasmus Weng Karlsen )