Oslo Ess slapp albumet Alle Hjerter Deler Seg i februar, og etter å ha vært på en omfattende norgesturne, med blant annet en to ukers tur rundt i Finnmark, er gutta nå klare til å avslutte det hele med et smell på hjemmebane når de skal spille foran et utsolgt Rockefeller lørdag 5 April. Musikknyheter tok en prat med Knut-Oscar og Åsmund i Oslo Ess for å høre hvordan det sto til med bandet før, det de selv kaller, høydepunktet på turneen.

Vi møter de to gutta på kulturhuset ved Youngstorget i Oslo. De har ganske nylig kommet hjem fra en to ukers tur i Finnmark, fylt opp av mange flotte naturopplevelser, en del skolekonserter, og litt spilling på lokale puber. Når de nå er tilbake i Oslo, er de klare for å avslutte turneen på hjemmebane før de gjør seg klar for en hektisk festivalsommer.

- Vi er inne i en god periode spillemessig, og egentlig sånn generelt, da det går mot sommer og det er noe som påvirker oss på en god måte. Vi er snart ferdig med en turne som har gått veldig bra, og vi har hatt med en plate i bagasjen som har fått gode kritikker, - det er det jo ikke alltid man opplever, så det har vært veldig moro.

Alle Hjerter Deler Seg fikk flere strålende kritikker da den ble sluppet, og bandet opplevde blant annet å våkne opp til en 6’er på terningen i Norges største avis, VG.

-Akkurat den dagen var ganske surrealistisk, forteller Knut-Oscar. Jeg våknet opp av en melding fra Åsmund, om at vi hadde fått den 6’ern og det var helt sjukt! Jeg spratt opp og vi dro vel egentlig rundt fra intervju til intervju hele den dagen og følte at vi hadde vunnet.

Selv om ikke anmeldelser og kritikker nødvendigvis betyr alt, forteller gutta at de tar med seg den positive omtalen de fikk i mange av anmeldelsene. Det gir dem et kick til å jobbe videre enda hardere.

- Det var utrolig stort å kunne komme til plateselskapet og alle folka vi hadde jobbet sammen med, og ha med seg en 6’er-skive, særlig med bakgrunn i at vi spiller den type musikk som vi gjør. Det er ikke alltid den som blir mest hyllet hos kritikerne, så denne 6’ern henger kanskje litt ekstra høyt for oss, og er et symbol på at vi har lykkes med all den harde jobbinga som vi har lagt ned i studio, sier Åsmund.Åsmund og Knut-Oscar tar seg god tid til å fortelle om historien til bandet og kan blant annet fortelle oss at de fra starten av hadde en plan om å gi ut tre skiver i et ganske høyt tempo, før de skulle ta en pause. Derfor kom Alle hjerter deler seg ganske naturlig og raskt.

- På de siste platene har vi egentlig begynt å skrive neste skive før den forrige er gitt ut, så vi hadde en del materiale når vi gikk i studio. Når vi er i studio så skjer egentlig ting ganske naturlig for oss. Det er ikke veldig strukturert, der vi kommer inn med hver våre deler og syr de sammen. Det er heller sånn at en av oss har en idé som han bringer på bordet for de andre, også tar vi det derfra. Denne gangen jammet vi oss egentlig igjennom innspillingen på 3 dager, før vi gikk igjennom, la til elementer, og fikk det resultatet vi ønsket. Dette har ført til at det høres så naturlig og livlig ut som mulig, det har alltid vært et mål for oss. Her har vi lært mye av blant annet Rancid, som svinger skikkelig på plate og høres livlig, naturlig, og organisk ut.

Rancid er et av navnene som har blitt nevnt mye i anmeldelser når man prøver å lete fram inspirasjonskilder. Andre navn som hyppig er nevnt er Springsteen og E-Street band, Jokke, og Dum Dum Boys. Musikknyheter lurte på hvilke artister gutta selv mente de var mest inspirert av.

- Når det sto Rancid i en av anmeldelsene var det egentlig ganske kult for da skjønte man at anmelderen hadde hørt litt ekstra godt etter. Eller så er det jo band som The Clash eller Social Distortion som vi har lært mye av, både når det gjelder melodier og tekstunivers. Ellers er jo E-Street band en naturlig referanse, særlig på låter som Caroline. I tillegg lærte vi å skrive på norsk av Dum Dum Boys, som vi synes skriver helt fantastiske tekster.

Åsmund kunne også fortelle at de har vært inspirert av en del svenske punkband som blant annet Dia Psalma som de hørte mye på før de ga ut førsteskiva Uleste Bøker Og Utgåtte Sko.

Få band har vært mer ute på veien enn Oslo Ess de siste åra. I 2012 spilte de i overkant av 200 konserter, og de har besøkt flere steder i Norge enn store deler av befolkningen kanskje en gang visste fantes. Livet på veien kan for mange band være hardt, men for Oslo Ess er det viktig å holde det gående; Åsmund forteller at det i 2012 nesten var angstfylt å være hjemme, de ville bare ut på veien igjen, og kunne godt gjort 300 konserter det året.

- Det å turnere blir litt som en gjør det til det selv. Vi har faktisk lagt til ulike aktiviteter på raideren vår, så ikke alt skulle bli så likt og kjedelig backstage. Nå, når vi kommer nye steder, blir vi tatt med på lokale aktiviteter. Det er en veldig flott måte å se litt mer av de stedene vi besøker, og få gjort ting som vi kanskje aldri hadde fått gjort ellers. Vi har blant annet raftet Trysil, noe som var helt sjukt. Knut-Oscar var så nervøs at han skrev testamentet på en serviett før vi dro ut. Men det var en helt fantastisk opplevelse, og det er en bra måte å oppleve naturen på. Vi er glad i jakt og fiske, så det å komme seg ut når vi har sjansen er høyt prioritert.

Når bandet en sjelden gang er hjemme, går mye av tiden til å være ute i naturen, men også til å spille i andre band og gjøre ulike prosjekter, som for eksempel ”Onkl P og de fjerne slektningene.” (Slipper album 16 mai)

Før vi avslutter intervjuet, må vi snakke litt om punk. En viktig ingrediens i Oslo Ess, og en musikkstil Åsmund og Knut-Oscar forteller de i dag har et mer nostalgisk og romantisk forhold til. Det handler mye om at det er den musikken de har vokst opp med, og har mange minner til.

-Samtidig er det få ting som gleder meg mer enn hvis Oscar viser meg en ny punk skive som er skikkelig bra. Det var litt sånn det var da vi hørte den første The Bronx skiva i 2004 -”det her er så jævlig fett”. De hadde liksom klart å gjøre noe nytt og annerledes. Det samme skjedde i fjor da vi hørte skiva til FIDLAR - ”det her var så sjukt kult”. Så vi heier på en måte på punken fortsatt, selv om det ikke er det vi hører mest på. Det er vel kanskje det som er målet vårt også, å gjøre punken så bra som mulig, men på vår måte.

Oslo Ess skal nå ut i en hektisk tid med mye festivaler i sommer, før de trer i gang med planleggingsfasen til del to av Alle hjerter deler seg - turne. Men før det blir det en ”release” konsert av skiva på Rockefeller, Lørdag 5 April.

Det er noe vi gleder oss helt hinsidigs til! Kommer du på lørdag kan du forvente et band i storform. Rockefeller er kanskje det kuleste stedet å spille i Norge; det er stort, men fortsatt intimt. Det har blitt en tradisjon for oss å avslutte turneene der. Det er på hjemmebane, og vi skal avslutte med et smell!

Oslo Ess blir ofte sett på som et av de mest hardtarbeidende rockebandene i landet, men Musikknyheter kan også skrive under på at de kanskje er blandt hyggeligste også. Etter en lang prat takker vi for oss og ønsker bandet lykke til på Rockefeller. De som ikke har sikret seg billetter, får sjansen til å se de i løpet av sommeren og høsten, da de på ny besøker en håndfull festivaler og byer rundt om i landet med sin livsbejaende punk-rock!