For English version, click here

Mye har hendt siden Louis Tomlinson var på audition for britiske The X Factor i 2010. Resultatet ble boybandet One Direction, som riktignok ikke vant konkurransen, men som i ettertid ble et verdensomspennende fenomen isteden. Fanbasen er ytterst lojal, selv etter at bandet bestemte seg for å ta pause på ubestemt tid.

Tomlinson slapp tre uavhengige singler for et par år siden, ‘Just Hold On ft Steve Aoki ’ , ‘Back To You ft Bebe Rexha and Digital Farm Animals ’ og ‘Miss You ’. To år har gått siden den gang, og nå er Tomlinson tilbake med en helt ny stil, nye singler, og debutalbumet 'Walls’ på vei. Denne uken kom singelen ‘We Made It ’ en låt han skrev i 2017 med personlige tekster og en avslappet Britpop-feel. Dette er en tredje singelen fra det kommende albumet, og for Tomlinson er det å slippe musikk som soloartist en helt ny opplevelse.

«Det er helt nytt», forteller han ivrig mens han tar av seg høstjakken etter å ha vært ute på en liten lunsj- og luftepause mellom intervjuer. «Det er litt rart for jeg har all denne erfaringen fra bandet, men det er ikke det samme i det hele tatt!»

Denne gangen foregår alt helt annerledes, fra å skrive musikken, til å spille den inn, lage musikkvideoer, og å reise på turné. Det er hans egne ord, satt til hans egen musikk, og med hans egne avgjørelser. Men det var en stund han overhodet ikke var sikker på om dette var noe han faktisk ville gjøre. Han var ikke klar for å gå ut og gjøre ting på egen hånd, han var ikke klar for at bandet skulle ta pause, og da bestemmelsen ble tatt var det litt som å få beina slått vekk under seg. Så da han bestemte seg for å prøve seg på en solokarriere likevel, gikk han for musikken som var mest populær på en tiden — generisk dance-pop. «Det føltes som den letteste veien å gå», innrømmer han, og forklarer at han først valgte å gjøre låter med andre artister for å kjøpe seg litt tid og erfaring og å finne ut hvor han sto i musikkbransjen. «Jeg trengte den tiden for å finne ut hvem jeg var og hva jeg ville», forteller han, «men jeg lagde også musikken jeg trodde jeg måtte lage, heller enn musikken jeg ønsket å lage.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Å bryte ut av tryggheten i å være en del av et band kan være like følelsesmessig forvirrende og omveltende som å bryte ut av et langt kjærlighetsforhold og å plutselig være single igjen. Man er vant til bandmedlems-personligheten sin og hvem man er som en bit i et større puslespill. Når man så er alene må man bli kjent med seg selv igjen og finne ut hvem man egentlig er på egen hånd.

Selv om han ofte var involvert i låtskriving i bandet også, føler Tomlinson at både låtskrivingen og tekstene ble mer presise når det nå bare er ham. Når man skriver for et band må man ta hensyn til fire eller fem andre mennesker som også skal kunne relatere seg til musikken, men nå kan han skrive kun for seg selv. Etter å ha droppet dance-pop'en fra de første singlene til fordel for en mer indie-inspirert pop-rock, reflekterer musikken til Tomlinson den han selv lyttet til da han vokste opp. Han kommer fra Nord-England, og med band som Arctic Monkeys i nabolaget, hadde den typen rock stor innflytelse på livet hans.

Tomlinsons forrige single, ‘Kill My Mind ’ var ment so et musikalsk statement, for å sette avstand til det han hadde sluppet tidligere. Likevel var det ikke bare enkelt å ta valget om å endre stil så raskt. Han var omringet av industrifolk, låtskrivere og produsenter som ikke egentlig kjente ham, som prøvde å påvirke ham til å gå i en litt mer urban sound han selv ikke hadde noe forhold til, men som gjorde det stort i USA. Til slutt innså han at han hadde fått nok av slike låtskriversessions, og tok det vanskelige valget å ta grep om egen musikk. «Jeg kan enten prøve å skrive for radio og å følge trendene der, eller så kan jeg skrive musikk jeg selv liker», forteller han om avgjørelsen, «og etter en liten diskusjon med meg selv fant jeg ut hva suksess betyr for meg, og nå gjør jeg det jeg elsker.»
Likevel tok det en god porsjon mot å stå opp for seg selv mot de menneskene som prøvde å styre ham i deres foretrukne retning. «Man kan gjøre feilen å stole blindt på ekspertene rundt seg, men jeg mener det er viktig å bare lytte til din egen magefølelse - for ingen kjenner deg bedre enn deg selv.»Å gå solo er utfordrende på flere måter enn bare kreativt og musikalsk. I et band kjenner man ikke til halvparten av alle tannhjulene som må passe sammen for at maskineriet man er en del av skal gå rundt. Når man er alene er alt mye mer intrikat og komplisert. «Når man er i et band som One Directon,» mener Tomlinson, «manglet vi ingenting. Vi hadde alt vi trengte.» Han ante ingenting om ting som budsjettsdiskusjoner, og innrømmer at å plutselig stå ansikt til ansikt med slike emner som solo-artist var et helt nytt konsept for ham. Det har vært en bratt læringskurve, men Tomlinson føler at han har lært masse på veien. «Jeg pleide å føle at… altså, jeg var alltid involvert i den kreative prossessen i One Direction også, men når jeg ser tilbake på det nå, var det ikke i nærheten av så mye som jeg er involvert denne gangen, ned til den minste detalj.»

Men utfordringer gjør også suksess desto mer givende, selv om til og med fantastiske erfaringer er annerledes som en solo-artist. Et par dager før praten vår spilte Tomlinson en ti låter-lang konsert i Spanias hovedstad Madrid, han første headline-konsert noensinne.
«Annet enn musikerne jeg hadde med meg på scena, er det umulig å forklare til noen hva som nettopp hendte,» smiler han, «i motsetning til når man er en del av et band og alle føler akkurat det esamme. Men det gjør det definitivt til en større belønning når jeg ser tilbake på det showet og tenker på hvor stor innflytelse jeg hadde på den. Det føles som om jeg alt jeg har gjort som solo-artist har ledet til den konserten.»

En annen ting han jobber med for tiden er sitt første debutalbum. Han håper på å slippe det tidlig neste år, og føler det vil bli en lettelse å endelig ha det ute og å kunne turnere med det. Albumet er så godt som ferdig, det eneste som er igjen er å legge ned litt fler vokaler og detaljer som å finne ut av rekkefølgen til låtene.

Av singlene som er sluppet sålangt, er det ikke mange som blir å finne på albumet. «Steve Aoki-låta [‘Just Hold On ’] er interessant fordi melodien leder opp til et ganske episk sound, så vi reproduserer den for å gi den litt mer gitar- og band-følelse,» sier Tomlinson, «den kommer til å være med på albumet i en ny versjon, men utenom den så er det bare de tre siste låtene som kommer til å være med.» Og for de som venter spent på debutalbume, er det flere godbiter på vei i tiden frem mot albumslipp: «Jeg håper på å slippe neste single en seks ukers tid etter ‘We Made It ‘,» smiler han.Der han sitter tilbakelent i en god stol i Sony Music sine lokaler i sentrale London, virker Tomlinson avslappet og i godt humør, kledd helt i sort i komfortable klær og småpratende med label-teamet sitt. Med sitt direkte blikk og lure smil er det vanskelig å se for seg at han noensinne skulle tvile på seg selv og sine evner, men når han åpner munnen og prater aner man sårbarheten han ikke er redd for å vise frem i musikken sin. I tillegg til å ha hatt vanvittig suksess med utallige høydepunkter, har han også opplevd store tap og bunnløs sorg. Og til tross for sin unge alder og at han bare nylig har begynt som solo-artist, har låtene til Tomlinson en uventet dybde og voldsomt personlige tekster. Låta ‘Two Of Us ’ ble foreksempel skrevet om moren Johannah Deakin, som døde av leukemi i desember 2016.

«Jeg er så heldig at jeg vokste opp i et område hvor vi bærer følelsene våre på utsiden,» forteller han, «det er sånn vi er satt sammen, og har alltid vært helt naturlig for meg. Det er et utrolig sårt emne, men siden jeg har den luksusen at jeg har selvtillit nok til å prate om slike ting, så føler jeg at det er viktig å gjøre det Spesielt som mann.»

«Det var en jente på en meet & greet som nettopp hadde mistet faren sin og som delte opplevelsen sin med meg, og det gir meg gåsehud.» Slike opplevelser, sier han, fikk de ikke egentlig i One Direction. De skrev noen fine kjærlighetssanger, men ‘Two Of Us ‘ hadde en dypere mening, og hvordan folk tolker teksten og hvor mye den betyr for dem er utrolig spesielt for Tomlinson.

«Jeg vil være så ærlig som mulig som tekstforfatter,» sier han, «og av og til diskutere ting vi kanskje ikke er så flinke til å snakke om. Jeg tror det er viktig å sende den beskjeden ut i verden.»

Read the interview in English
Sjekk ut Louis Tomlinson på Facebook her