I lobbyen i et av Trondheims hotell møtte musikknyheter.no det skotske bandet 1990's, som består av Jackie McKeown, Michael McGaughrin og Dino Bardot, og det ble et hyggelig møte med bandet da alle var i godt humør og meget pratevillig.

Hvorfor kalte dere bandet for 1990's?
Vi kalte oss mye forskjellig. Det var egentlig ikke meningen at vi skulle spille, det skulle bare være et band man hadde det moro i i helgene. Så vi kalte oss noe nytt hver uke, bare for gøy, og den uke vi fikk platekontrakt var navnet på bandet 1990's. Forresten det er ikke helt riktig, den helga var vi 1990's, men vi var ikke blitt helt edru igjen den neste uka så da ble det bare til at vi kalte oss for 1990's. (Jackie)

Debutalbumet fikk gode tilbakemeldinger da det kom, og nå holder dere på med oppfølgeren, er dere nervøse for hvilken mottakelse den vil få?
Nei, jeg synes det er et ganske poppa album. Det er mulig at det vil bli slaktet av noen, men man kan ikke gå rundt å tenke på hva anmelderne vil synes om albumet. Jeg foretrekker ofte å lese dårlige anmeldelser, det er litt moro å bli slaktet, men ikke dersom det er mange av dem. (Michael)

Hvordan blir det nye albumet?
Det er mer allsidig. Det er ikke like rocka, men når vi først rocker så rocker vi hardere. Så man kan si at det er fylt med flere farger og at det går mer opp og ned. Førstealbumet var den samme sangen åtte ganger på rad, så en rolig en, så to like igjen, samtidig som de sangene var skrevet som et livesett, der låtene ble skrevet for å bli spilt live istedenfor at det skulle være et album. Slik er egentlig alle debutalbum. Men nå har vi skrevet låter som er ment for et album, og som også er spennende å spille live og som vi ikke går lei av med en gang. (Jackie)

Hva har inspirert dere i skriveperioden forut for det nye albumet?
Jeg blir aldri inspirert av andre band, men filmer og bøker er noe jeg blir inspirert av. Ikke at jeg skriver om filmen eller boka, men når man ser en film med en spesiell atmosfære så kjenner man at man får en låt i seg. (Jackie)

Merker dere noen forskjell på det britiske publikummet og det dere møter i for eksempel Skandinavia?
Ja, det er bedre i Norge, mye bedre. Jeg tror vi alle liker bedre å spille her i Norge. Folka her er mer interessert i musikken og vi kommer godt overens. Samtidig er festivaler i Skandinavia veldig bra å spille på. (Michael)
Og om man er på en flyplass og går inn i musikkavdelingen, så vil man i Storbritannia finne den dårligste musikken man noen gang har hørt, mens flyplasser i Norge, Sverige og Tyskland har det som er mest mainstream, men man finner bisarr musikk som man aldri hadde forventet skulle være der. Så jeg tror at musikksmaken i de landene er sammensatt, slik at man finner de selvsagte mainstreambandene, men også Arcade Fire eller andre mer ukjente band. Og det er noe vi ser igjen på publikummet. (Jackie)

Hva foretrekker dere mest, vanlige klubbkonserter eller festivalkonserter?
Det blir som å velge mellom blondiner og brunetter. De gode er gode, og de dårlige er dårlige. (Dino)
Av og til kan en festivals setting og klima bestemme hvordan det går, om det er en rockefestival så blir det rocka, mens en klubb er en klubb. (Jackie)

Hvis dere skulle spilt en coverlåt som dere aldri har spilt før, hvilken låt ville dere valgt?
Vi gjør ikke coverlåter så veldig ofte, men siden dette er et hypotetisk spørsmål så kan man gi et morsomt svar og si Total Eclipse Of The Heart, som vi sikkert kommer til å spille en gang. (Jackie)
Vi spilte Bette Davis Eyes for en liten stund siden, på fransk TV. (Dino)
Av og til, når vi har spilt i bryllup for venner og slikt, så har vi spilt Velvet Underground og Television-låter, men aldri under en konsert. Men det har vært mer for moro skyld i private fester og slikt. (Jackie)

Om dere hadde mulighet til å starte et helt nytt band, uavhengig av tid og sted, hvem ville dere hatt i bandet?
Ikke putt ideer i hodet vårt nå... Jeg ville hatt Richard Lloyd fra Television på gitar, og jeg ville spilt den andre gitaren. Bach på keyboard og på bass ville jeg hatt Tina Weymouth fra Talking Heads og Clem Burke fra Blondie på trommer. Jeg tror jeg bare skulle spilt gitar i dette bandet, så kanskje Iggy skulle sunget. Nei, Yoko Ono. Ho skulle sunget i bandet. Det ville blitt glimrende. (Jackie)
Jeg ville hatt det samme bandet, men jeg skulle spilt trommer. (Michael)
Jeg tror at mitt band ville vært bedre..hehe. (Jackie)
I mitt band ville jeg verken ha spilt gitar eller bass, bare sunget. Jeg ville aldri rørt et instrument igjen. På bass skulle jeg hatt Chris Squire fra Yes og på trommer Mo Tucker, noe mer vet jeg ikke. (Dino)
Hehe, backstage ville blitt briljant. (Jackie)

Med det takket vi for praten, og ikke minst all latteren som kom under intervjuet, gutta i 1990's var virkelig morsom.

PS: For de som har ventet på anmeldelse av bandets konsert under årets Pstereofestival så vil den ikke bli skrevet. Grunnen til det er at det tekniske på scenen kollapset, dette førte til at tidlig i konserten ble bassen ødelagt og det gikk nærmere 20 minutter før konserten kom igang igjen. Konserten var da egentlig allerede ødelagt før den i det hele tatt hadde komt i gang, og om man skulle skrevet noe så ville det blitt en negativ vinkling på selve scenen, hvor sikringen også gikk under konsertene med Múm og JohnDoe, og ikke på hva 1990's presterte på scenen.

(Foto: Lars-Ove Håhjem)