Alternativ Julekalender er inne i sitt tredje år, hvordan har årets julekalender utviklet seg siden 2007?

Vel, det første året så satt vi hjemme på stua til Arne og gjorde opptak av brorparten av bandene selv om det da ikke var vi selv som lagde låtene. Vi satt for eksempel med mikrofonstativ laget av en klase bananer og spilte på kasseroller med en hjulvisp på den ene låta i 2007... Ting har definitivt utvilket seg en del siden da! Sakte, men sikkert så spredte ordet seg og etterhvert kom vi i kontakt med lass og tonnevis av herlige folk som ivret maks etter å bidra med låtene sine.

Dessuten har vi fått flere og flere fans hele veien, fra ca 1000 i 2007 til nærmere 8000 i år. Utrolig deilig at det finnes så mange genuint musikkinteresserte jenter og gutter der ute.


Er det vanskelig å få med artister, hvordan går dere frem? Er det dere som kontakter artistene eller omvendt?

Det går stort sett fint å få med artister. Alle vi spør sier som regel ja. Det er vi som for det meste står for kontakten, men det er også en del som spør om å få bidra. Det er jo ekstremt fett, men som regel kommer disse litt seint og da har vi allerede fylt opp kvoten med band.
For å få med band så spør vi dem som regel bare rett ut, enten på mail, på telefon eller så stopper vi dem bare når vi ser dem på gaten eller på dansegulvet
.

Hva er det kuleste dere har opplevd med dette prosjektet hittil?

Hm, det aller kuleste? At folk liker det vi driver med! Vi får flere og flere fans hver eneste dag og det må jo bare være kult. Vi synes selvfølgelig også det er fett med dekning på radio og i andre media for vi liker jo at bandene får PR for dette også. Dessuten er det veldig stilig at Urørt har en tretimers radiosending på lillejuleaften der de spiller alle låtene fra årets kalender, i tillegg til å spille låter i den ukentlige sendinga i hele desember. Snart skal vi ha eget show!

Og vi skal jo ikke glemme da vi spurte Mike Patton. Da vi fikk svar fra plateselskapet hans om at han syntes det var et fett opplegg, men dessverre ikke hadde tid. Vi frykter dog at dette er et standardsvar, men musikknerden i oss blir litt glad likevel.


Hvem ville vært drømmeartisten å ha med på neste års julekalender? (Her er det lov å nevne flere)

Arne: Flaming Lips! Tror de kunne levert en jævlig pompøs, hinsides vakker og passelig småsær julesang. Dessuten så tror jeg Andrej Nebb kunne levert noe heeeeeelt annet enn de fleste andre så det kunne også vært kult...

Jonny: Synes Fuck Buttons nesten kom med ei julelåt da de kom med Sweet love for planet earth. Nå har de uttalt at de har lyst til å lage ei julelåt, så de skal bli de første jeg hører med neste år.

Stian: Uten et snev av ironi kunne jeg tenkt meg Nora Brockstedt. Hun laga ei flott juleplate for noen år siden, og det å teame Nora med f.eks. 22 eller BC hadde blitt en instant klassiker.


Har dere fått noen tilbakemelding fra plateselskapene og bransjen om prosjektet deres? Er de negative eller positive?

Når vi ikke driver med kalendervirksomhet driver vi plateseksapet RhinoProd Records og har gjennom det en god kontakt med både media og platebransje. De tilbakemeldingene vi har fått er uten unntak svært positive. I musikkmarkedet 2009 finner vi både en bransje og et publikum som stadig er på utkikk etter nye kanaler for å både finne og spre musikk i. Vi vet at Alternativ Julekalenders publikum består av mange mennesker som vanligvis ikke lytter til f.eks Urørt eller går like ofte på konserter som vi gjør. Dermed får artistene en gylden mulighet til å treffe et publikum de vanligvis ville ha vært et lite steg unna. Vi tror at Alternativ Julekalender er med på å minske avstanden mellom artister og folket i gata.


Kan dere sette opp en topp 5, for året 2009 beste norske album for våre lesere?

Jonny:
Montée - Isle of Now
Side Brok - Ekte Menn
Svarte Greiner – Kappe
Røyksopp – Junior
Bladed - Mangled Dreams

Arne:
John Olav Nilsen og Gjengen - For Sant Til Å Være Godt
1001 - 1001
Maribel - Aesthetics
Montée – Isle of Now
The Captain & Me - Leave Your Friends And Family

Stian:
Kråkesølv – Kråkesølv
Montée – Isle of Now
Stein Torleif Bjella – Heidersmenn
1001 – 1001
Motorpsycho – Child of the Future


Hvilken ”urørt” lignende artist som dere har jobbet med hittil har dere mest tro på for 2010? Noen man burde se opp for?

Det fins i det hele utrolig mye fet musikk der ute, men av de vi har jobbet med i kalendersammenheng så har vi stor tro på PELbO, Team Me, 1001 og Kvelertak. 4 vidt forskjellige band, men de har alle det lille ekstra som gjør at de skiller seg ut kvalitetsmessig. Vi kommer til å høre mye fra alle fire i året som kommer!

Feirer dere alternativ jul også?

Selv om Arne er halvt irsk og har vært døden nær i Afrika opptil flere ganger, så blir han og for så vidt vi andre også fortsatt revet med når nissen kommer med gavene og grauten. Stian vurderer kanskje å følge tipset vi fikk fra kalenderbandet PELbO om å finne fram en tuba på julaften og sjekke om ting faktisk er mer morsomme med tuba. Vet ikke helt hva man skal gjøre med tubaen enda, men det finner vi kanskje ut? Jonny skal som vanlig danse rundt juletreet på Torget i Trondheim natt til julaften. Tradisjoner er til for å holdes ved like, ikke sant?


Til slutt, hold en kort appell hvorfor man burde melde seg på alternativ julekalender.

Om du er musikkinteressert og liker ting som er kule så finnes det ingen grunn til at du ikke skal melde deg på Alternativ Julekalender! Vi gir deg fet julemusikk fra de aller aller mest spennende artistene i den norske musikkundergrunnen, og hva er vel bedre enn det i disse travle førjulsdager? Og heisann! Alt er jo gratis!Alternativ Julekalender sin Facebook page, gå inn å bli fan! (Husk at du må være innlogget på Facebook for at linken skal fungere)