Da en kompis giftet seg på begynnelsen av 00-tallet, samlet Skambankt troppen igjen for å spille i bryllupet. Bandet hadde da bare eksistert i en kort periode på midten av 90-tallet. Det var imidlertid så gøy å spille sammen igjen at bandet ikke så noe poeng i og ikke fortsette med det. Det gikk ikke lange tiden før det ble plateinnspilling og livejobber. Anmeldere og publikum likte det de hørte og Skambankt fikk raskt fotfeste på den norske rockescenen. Der har de fortsatt å oppholde seg med flere utgivelser, konserter og et stadig voksende publikum. Bandets fjerde plate, Søvnløs, er ferdig innspilt og mikset, men utgis ikke før i september. Deres beste plate så langt, i følge dem selv.

- Vi har aldri vært bedre enn vi er nå, sier Skambankt til musikknyheter.no.

Smeltedigel av rock

Bakgrunnen for bandets formtopp, forklarer de slik:

- For første gang siden starten har vi hatt muligheten til å gå rett fra turné og inn i studio. Dermed kunne vi bevare den gode følelsen da vi startet innspillingen. Vi visste hvor vi ville hen og fikk det lydbildet vi ville ha i Athletic Sound i Halden. Spesielt trommelyden ble det jobbet mye med, og du kan oppnå noe av det beste innen trommelyd i Norge der.

- Albumet ble mikset ferdig i Bergen av Jørgen Træen. Vi er kjempefornøyde med resultatet. Dette er helt klart vårt beste album, sier frontfigur Terje Winterstø.

Vanligvis har det tatt tid mellom Skambankts utgivelser (tre langspillende album og en EP), mest fordi Winterstø har vært opptatt med Kaizers Orchestra. Søvnløs endrer imidlertid på dette forholdet.

- Skambankt er ikke lenger et sideprosjekt til Kaizers Orchestra. Jeg kombinerer begge bandene parallelt. Derfor er også ventetiden mellom forrige utgivelse og Søvnløs kortere enn tilfellet har vært tidligere, sier Winterstø.

- Det er naturligvis mye mer av meg i Skambankt. Her spiller jeg gitar, synger og skriver låter. Her kan vi legge så mye gitar vi vil, uten at det krangler med andre instrumenter, påpeker han.

A-listet for første gang

Singelen Mantra viser et band i bevegelse, samtidig som den gjenkjennelige Skambanktske energien fortsatt er til stede.

- Med Mantra har vi blitt A-listet på radio for første gang i karrieren. Melodien er nok tydeligere enn tilfellet har vært tidligere, noe vi også er komfortable med. Vi har tillatt oss selv å gå nye veier, men står fortsatt på den samme plattformen, sier Winterstø.

- Det er ti forskjellige sanger på denne plata, til og med en ballade, men også raske heavyrock-sanger. Søvnløs er en smeltedigel av rock, legger han til.

Også tekstmessig er det endringer å spore ved Skambankt denne gangen. Der flere av de tidligere låtene var mer aggressive i uttrykket, med låttitler og tekstlinjer som rettet knyttneven mot maktutøvelse, forsøker Søvnløs i større grad å opprettholde orden, se fremover, men uten å la seg tråkke på.

- Jeg synger om det jeg har levd, min egen og andres utilstrekkelighet, men også om at det kan ordne seg til slutt. Det er litt hjelp til selvhjelp, sier Winterstø, men understreker:

- Det er først og fremst musikken det handler om. Det er der den primale nerven ligger.

picture

Spilleglede

Nerven Winsterstø refererer til ser ut til å bli synlig for bandet i de sene nattetimer, derav tittelen på deres nye album. Det var ikke tilfeldig:

- Det er på natta man senker guarden, får roen. Da er man mindre selvkritisk og kan tillate seg selv mer. Så får man sjekke ut neste dag hva man har gjort. Det er i løpet av natta det skjer, sier Winterstø.

Den nattlige stemningen er imidlertid ikke umiddelbar når man lytter til Skambankt. Det er tvert i mot våkenheten, lysten til å røre på seg, som melder seg når bandet dundrer av gårde med fete gitarriff og en helstøpt rytmeseksjon. Det er kanskje nettopp det avslappende, men også festlige med natten som de fire kompisene klarer å kombinere? Det er i hvert fall en tilstedeværelse i det Skambankt gjør som smitter deg som lytter.

- Det aller viktigste for oss er at vi har det moro sammen, at spillegleden er til stede, sier trommeslager Børge Henriksen.

- Ja, det er gleden ved å spille sammen som er drivkraften i Skambankt. Det var sånn vi startet å spille og det synes vi er viktig å bevare, legger bassist Tollak Friestad til.

Skambankts helter fra ungdomstiden er derfor tydelig i deres uttrykk:

- Vi startet band for å spille sånn musikk som vi selv digget, som for eksempel AC/DC, Motörhead, Sex Pistols og Ramones. Samtidig hører vi jo på mye forskjellig, noe som også inspirerer oss, sier Winterstø.

- Vi liker å spille live og ønsker å nå bredt ut. Det er alltids en plass å spille og Skambankt ser ut til å fungere på veldig mange forskjellige folk, legger han til.

Det blir også mulighet for festivalpublikummet flere steder i landet å få med seg bandet i løpet av sommeren:

- Det blir fullt program. Selv ser jeg frem til Vinjerock i naturskjønne omgivelser i Jotunheimen. Er også spent på nykommeren Rått og Råde i Stavanger, forteller gitarist Hans Egil Løe.

- Som publikummer skulle jeg ønsket at jeg kunne være til stede på Norway Rock. Fantastisk booking med Megadeth på topp, sier han.

Albumet Søvnløs slippes på Sony Music 6. september.


Alle foto av Julia Naglestad/ B13.no for Musikknyheter.no
www.skambankt.com