New York baserte Cymbals Eat Guitar er på sin første skandinaviske turne. Før det har de rukket å varme opp for Flaming Lips, gitt ut debutalbumet Why Are There Mountains som kom på Pitchforks ”Beste nye musikk”-liste i 2009 seks måneder for plata ble gitt ut, og de har allerede sju låter klare til det nye albumet som ifølge bandet skal være klart innen året.

Musikknyheter.no møtte vokalist Joseph Ferocious og bassist Matt Whipple etter konserten på Vika scene på Øyafestivalen. De har vært medlemmer fra begynnelsen av i shoegaze/indierock-bandet som peker på Wilco og Flaming Lips som store inspirasjonskilder.

- Vi elsker Wilco, Pavement og Flaming Lips. Vi har også møtt noen av medlemmene fra Wilco og ikke minst hilst på Wayne (vokalist i FL) da vi skulle varme opp for dem, sier Ferocious.

- Hvordan var det?

- Helt surrealistisk! Folk spør hele tiden hva som er det sykeste vi har opplevd, men faktisk er det å varme opp for Flaming Lips det sykeste og mest fantastiske som har skjedd. Vi liker å trekke det frem ofte, for Wayne Coyne er som en Gud for oss, forteller Ferocious.

- Etter vi hadde varmet opp for Flaming Lips så vi dem holde konsert, og jeg fikk pokker meg tårer i øynene.

Ferocious og Whipple forteller at dette er deres første skandinaviske tur. De er også overbevist om at de har en forbannelse hengende over seg på denne turnéen.

- Det har skjedd kjipe ting hele veien på denne turnéen, sier Whipple

- Vi hadde det så bra i Tyskland hvor menneskene var utrolig hyggelige. Det var strålende vær og vi badet i krystallklart vann og jeg husker vi sa ”dette kommer til å bli den beste turnéen noensinne”. Bare en time senere skulle jeg lukke bildøren. Låsen ble ødelagt og vi måtte teipe igjen døren, så under hele turen har utstyret vårt ligget ubeskyttet, forteller Ferocious.

- Et keyboard ble ødelagt rett før en konsert, og vi måtte låne keyboardet til The Beach House, som vi virkelig ser opp til. Jeg hadde håpet å gjøre et bedre inntrykk på dem, men i stedet endte vi opp med å måtte låne keyboardet deres. Også har vi mistet noe utstyr, med andre ord har ikke alt det tekniske gått helt etter planen, forteller guttene som til tross for all hypen føler seg ganske små.

- Vi blir ganske flaue om noen kjenner oss igjen og kommer bort. Vi er ikke helt "people-people", sier Whipple.

- Vi er egentlig ganske rare, legger Ferocious til.

Og til tross for uflaksen Cymbals Eat Gitar har møtt, har konsertene ifølge dem heldigvis gått bra. Skulle bilen finne på å plutselig streike synes de heller ikke at det hadde vært det verste å sitte fast i Norge.

- Det vi har lagt merke til på denne turnéen er at alle er så utrolig vakre, de er høye og har fine trekk i ansiktet, sier Ferocious.

-Jeg hadde ikke hatt noe i mot sitte fast her nei, legger bassist Whipple til.

Cymbals Eat Gitar fortsetter turen til Danmark, og skal spille på noen festivaler til før de reiser hjem igjen for å jobbe med albumet.

- Helt til sist, hvilket band bør jeg sjekke ut?

- Bear In Heaven. Det er utrolig bra og vi har planer om å gjøre noe med dem snart. Det bør absolutt sjekkes ut.

Cymbals Eat Guitars på Myspace
Cymbals Eat Guitars' hjemmeside