Jentebandet Norma Sass tok landet med storm da de gikk til topps i Zoom i 2009. Nå er de klare for å etablere seg med debutskiva Hunting For Treasures, og Musikknyheter tok i den anledning en prat med vokalist Thea Glenton Raknes og gitarist Susanne Benjaminsen.

Deres nye skive, Hunting For Treasures, er spilt inn i havgapet på Sunnmøre. Hvordan påvirket disse omgivelsene dere?

- Det var veldig majestetisk der ute, med stort, åpent hav rundt oss. Og selv om vi hadde låtene mer eller mindre klare da vi kom dit, ble vi veldig inspirert til å gjøre lydbildet luftig, begynner Thea.
- Vi kalte det "album retreat" i et intervju med VG. Det var som å være på spa. Her kommer fem byjenter til kysten hvor det er helt stille, og de store vinduene i studio gjør at det føles som du er midt ute i havet, uten å se land, skyter Susanne inn.
- Du får en helt annen konsentrasjon enn om du spiller inn i byen. I tillegg fikk vi en kjempeflink produsent i Eyvinn Magnus Solberg. Men det er klart, du blir litt smågæren av å være på en så liten plass, og det tror jeg man også kan høre i musikken vår, ler jentene.

For meg høres det ut som musikken deres er veldig sommerinspirert. Hva kommer det av?

- Nei, det er rart, for vi hadde bare to soldager i løpet av måneden vi spilte inn. Men disse elleve låtene er jo en samling av alt vi har gjort, og har blitt skrevet gjennom året. Musikken vår har jo popete melodier og er litt sånn happy, men samtidig har vi også med noen mørke vinterlåter, svarer Thea.
- Egentlig har vi spilt inn låter som passer til alt, en til hver årstid. Så skiva kan spilles hele året, fortsetter Susanne.
- Vi er jo i våren av vårt liv, sier Thea og ler. - Nei, bare kødda.

Hvordan synes dere utviklingen har vært siden debut-EPen?

- Den innspillingen gikk veldig fort, vi følte jo vi måtte gi ut noe etter norgesturneen. Så da plukka vi noen få låter, og ga dem ut på lavt budsjett. Siden den gang har vi øvd inn låtene mye bedre, og innspillingen denne gangen er så mye bedre. Lyden er så mye mer voksen, og jeg tar meg selv i å høre på skiva og tenke: - Oi, er dette oss? Før var det bare en drøm at vi kunne høres så bra ut. Så arbeidet vårt har gitt resultater, sier Thea.
- Vi hadde jo 26 dager i studio, og mange musikere tenker at det er veldig lenge. Men for oss var det utrolig deilig å få tid til hver eneste tone, og ikke gjøre noe halvveis. Og det ble jo veldig bra, skryter Susanne fornøyd.

Så klassikeren: Om dere kunne tatt med dere én skive hver til en øde øy, hvilken ville det vært?

Susanne: - Til Giske? Haha. Jeg ville tatt med meg The Nationals nye, High Violet.
Thea: - Nei, det var vanskelig. Trenger litt betenkningstid, jeg.

Er det en spesiell opplevelse dere vil trekke fram siden dere vant Zoom i 2009?

- Bare det å være på turné, kjøre nightrider rundt i hele Norge, er jo en spesiell opplevelse i seg selv. Vi hadde så mange bra opplevelser på den turneen at alt går helt i surr, svarer Susanne.
Ja, bare det å bli sendt ut av student- og deltidsjobblivet og ut på en månedslang norgesturné, var jo fantastisk, fortsetter Thea.
- Det hele kom jo som en stor overraskelse, egentlig, sier Susanne.

Neste punkt på programmet er releasekonsert på Internasjonalen 27. januar. Hvordan tror dere fansen vil ta i mot den nye skiva?

- Den fansen som er der, tror jeg nok vil juble og kose seg. Men vi aner jo ikke hva folk synes helt enda, selv om skiva har fått flere fine anmeldelser allerede. Mange av publikummerne som kommer på releasen har jo sett oss før, og liker det vi gjør. De veit nok hva de får, og gleder seg. Resten er opp til oss, svarer Thea optimistisk.
- Dessuten er jo blant andre Sigurd fra Pow Pow med som gjesteartist, avslører Susanne. - Så det blir show!

I februar spiller dere på by:Larm, hvor dere har opptrådd før. Hvordan er forventningene?

- Ja, vi skal spille to konserter. Forrige gang spilte vi tre, så det blir deilig å ha litt tid til å se andre også, sier Thea.
- Forskjellen er jo at vi har mer å komme med, en skive å vise til. Det gjør det mye lettere å komme i kontakt med folk, avslutter Susanne.

Tusen takk, Norma Sass!

- Bare hyggelig. Og forresten så ville jeg tatt med meg Elvis Costello med My Aim Is True til en øde øy! avslutter Thea med et smil.

Hunting For Treasures er i butikkene 24. januar.

picture

Norma Sass på Myspace