I anledning det australske synthpopbandet Cut Copys konsert på Rockefeller, tok Musikknyheter en prat med Dan Whitford og Ben Browning.

Velkommen til Norge! Dere har vært her fire ganger før, hva er deres beste minne?
Dan: - Vi har vært her mange ganger, og det blir bare bedre og bedre for hver gang. Første gang vi spilte her, fløy vi fra Melbourne til Oslo, og rett på lydsjekk.
Ben: - 40 timers flytur, eller noe sånt sykt.
Dan: - Vi gikk bortimot rett på scena, og ante ikke hva vi kom til. Det var starten på en turné, så neste dag var vi borte igjen. Men for hver gang ser vi mer og mer, og vi liker det. Det er alltid morsomt her, og showene blir jo bare større og større.

Hvorfor avslo dere tilbudene om å turnere med Nine Inch Nails, Coldplay og Lady Gaga tidligere i år? Var det for å vise fansen at denne turneen er veldig viktig for dere?
Ben: - Ja, alle ringte på en gang. Så vi hadde en konferansesamtale. Haha, bare tuller.
Dan: - Nei, det var vel ikke for å vise noen ting. Vi har alltid villet spille våre egne show med vår egen fans. Så å gjøre en turne, ja med hvem som helst, i 12 måneder, ville gjort det vanskelig for fansen å se oss. Det var nok hovedgrunnen, vi har ingen personlig agenda. Våre mål i musikken er jo å lage gode skiver og interessante show, og vi føler at denne jobben blir mye vanskeligere som supportband, hvor du har mye restriksjoner.
Ben: - Vi gjør det jo for fansen. Se for deg å betale 150 dollar for å se Lady Gaga og en halvtime med oss.

picture

Fortell litt om deres nyeste albumcover, Zonoscope.
Ben: - Vel, det vi ser gjennom en teleskop-, eller "zonoscope"-linse, er et surrealistisk bilde av New York, med et massivt vannfall over seg. Bildet er et kunstverk av Tsunehisa Kimura, en japansk fotomontasjekunstner fra 70-tallet. Da jeg kom over bildet, ble jeg helt besatt. Det viste seg at kunstneren hadde gått bort, men heldigvis var kona hans i live, og lot oss gladelig bruke bildet. Det viste seg dessuten at kunsten hans også hadde blitt brukt på coveret av en australsk klassiker.

Hva betyr egentlig ”zonoscope”?
Ben: - Det betyr egentlig ingenting, det er et ord vi fant på. Så det er på en måte vårt ord, vi prøver jo å få det inn i ordboka. Men for oss har det jo en lang liste med meninger, det er noe som er ”scopic”, et teleskop for eksempel. ”Zono” er en verden vi fant opp da vi lagde skiva, så plata forteller på en måte historien om dette stedet.

Pitchfork leverte en svært god anmeldelse på Zonoscope, men la til at skiva nok blir enda bedre når snøen smelter. Tror dere musikken deres er bundet til en bestemt årstid?
Ben: - Flere har sagt at de forbinder musikken vår med sommeren, og får en assosiasjon til noe tropisk, jungelaktig. Vi lagde faktisk skiva da det var vinter i Melbourne, i et kaldt lager. Men mange av forestillingene og lengslene vi hadde var for et varmere sted.
Dan: - Det var på en måte vår egen flukt. Det er jo et sommeralbum, selv om det ikke kommer derfra.

Når dere ser tilbake på karrieren deres så langt. Hva er det første dere vil fortelle barnebarna?
Dan: - Vel, først av har jeg ikke kommet så langt at jeg tenker på barnebarn ennå. Men skal jeg fortelle noe, må det nok bli om den mest fantastiske personen jeg har møtt på turné. Det var vår første ordentlige turné i USA, som supportband for Franz Ferdinand. Så vi spilte, og i det vi gikk av scenen så vi en person som var helt lik David Bowie. Jo nærmere jeg kom, forsto jeg at det faktisk var ham. Så jeg ble helt stum, han er jo en av de mest fascinerende personene i popmusikken. Så å få møte ham, er ikke noe jeg bare vil fortelle barnebarna mine, men alle rundt meg.
Ben: - Jeg føler at det beste ikke har kommet ennå. Jeg ser meg ikke for mye tilbake ennå, for vi føler at vi kan drive med dette noen år til. Jeg kan gi deg et svar når jeg trekker meg tilbake, eller er blitt bestefar.

Foto: Ingunn Valset Straalberg

Cut Copy - "Need You Now" from stereogum on Vimeo.