My Chemical Romance ga i fjor ut skiva Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys som fikk 7/10 her på Musikknyheter.
New Jersey-bandet som ble utpekt til ledestjerner for en hel generasjon var på Oslobesøk i uken som gikk, og fler døgn før konserten gikk av stabelen la de første av fansen seg i kø utenfor Oslo Spektrum for å sikre seg gode plasser foran scenen.

Musikknyheter møtte gitarist Frank Iero og bassist Mikey Way et par timer før konserten, og slo av en prat om blant annet fans, New Jersey og norsk black metal.

picture

Velkommen til Oslo!

Frank: Takk! Vi kom fra Danmark i morges! Sist vi var her spilte vi på Hovefestivalen! Backstage var det noen hytter og en brygge, og vi gikk ut på brygga og hang med noen unger som fanget maneter og de lærte oss hvordan vi skulle plukke dem opp! Og et av bandene der skjøt med en pistol fra scena! (Flying Crap - journ.anm) De skjøt løsskudd ut i publikum og jeg tenkte "Herregud, kan det der være trygt??", og så begynte en av dem å sette sprøyter på seg selv på scena og så kom politiet og hentet dem og kjørte dem bort i en ambulanse! Fantastiske minner!

Mikey: Jeg var ikke med, gikk glipp av det, jeg! Så det er min første tur til Norge nå. Gleder meg til å spille for de kidsa der! [peker mot køen utenfor vinduet]

De har overnattet ute siden søndag eller mandag..

Begge: WHOOA!!
Mikey: Det er iskaldt der ute! De må ha godt blod! Jeg gjorde slikt et par ganger da jeg var yngre men da var det ikke i nærheten av så kaldt!

Foretrekker dere festivaler eller arenakonserter?

Mikey: Festivaler er tricky fordi når du spiller utendørs så må du slåss mot så mange ting, som lyd som forsvinner i lufta og noen ganger må du spille mens sola fortsatt skinner og det er litt irriterende. Så ja, jeg foretrekker å spille innendørs.

Frank: Ja det er jo det, men så når du spiller en klubb-turné eller en arenaturne, så ser du av og til ikke sola på fler måneder. Du lever liksom i et hull under bakken. Sånn som i dag, jeg har ikke vært utendørs i det hele tatt!
Mikey: Nå når vi er på Europaturné blir ofte bussen til og med parkert inne i arenaene!

Ved fler tidligere anledninger har guttene snakket om norsk black metal, og før turen til Hove snakket Frank og Gerard i et amerikansk intervju om at de skulle dra til Norge og lete etter Dimmu Borgir i barer. Fant de dem?

Frank: [ler] Vi fant aldri Dimmu Borgir, men jeg fant meg et par Darkthrone vinyler som er geniale. Norsk black Metal er dritbra! Det er litt som med gangsta-rap, det er ting som er utrolig bra, og så er det noen folk der som er veldig dårlige mennesker. Jeg synes ingen burde skade andre mennesker, men jeg har nok noen plater som er litt.. omdiskutérbare.. [ler] It’s all safe! Men det fascinerer meg, ja. Jeg har lest et par tre bøker og har en ganske stor black metal-samling. Vi skulle vel ha kommet hit om en måned isteden, når dere har Infernofestivalen, men det hadde bare vært sånn at "vi har en konsert igjen imorgen så vi må dra".

picture

My Chemical Romance har en ny trommeslager på turneen etter at Bob forsvant ut av bandet. Er det utfordrende å spille med en ny trommis?

Mikey: Det burde det ha vært, men det er det ikke!

Frank: Han heter Mike Pedicone og har vært en venn av oss i mange år. Han er fenomenal og faktisk en av de morsomste menneskene på turneen, så det går veldig greit! Han er samme type menneske som oss- selv om han ikke er fra Jersey så kjennes han ut som en Jersey-dude. En italiensk fyr som vokste opp i Arizona.

Er New Jersey veldig annerledes fra resten av USA?

Begge: JA!!

Frank: Det er ikke sånn man ser på TV. Det er litt sært, som et eget lite land.

Mikey: Det ER et eget lite land. Det er en voldsom "oss mot verden"- mentalitet i New Jersey, det er en stolthets-greie. Alle er veldig stolte, og alle har noe å bevise, eller TROR de har noe å bevise.

Tilbake til musikken deres, det nye albumet er ganske annerledes enn de foregående?

Frank: Det ER annerledes enn de foregående albumene, men det er likt de andre albumene i og med at alle albumene var annerledes enn det foregående. Veldig mye har forandret seg - vi turnerte med The Black Parade i to år konstant, samme sett hver kveld hvor vi spilte hele albumet fra start til slutt. Det var litt mindre et rockeshow og mer... vi hadde kulisser og kostymer og det var så mye mer teatralsk, at det var som å sette opp et skuespill hver kveld, og når det var over var vi VELDIG ferdige med det. Så vi tok en lang pause og da vi kom sammen og lagde en låt til Watchmen-soundtracket føltes det godt å lage musikk igjen, så vi bestemte oss for å samles og spille inn et album. Men det skjedde nok muligens litt for fort...

My Chemical Romance skrotet et ny-innspilt album før de gikk tilbake til studio og spilte inn det vi nå kjenner som "Danger Days":

Mikey: Vi hadde litt angst som kom ut når vi jammet så musikken er veldig aggressiv.

Frank: Jeg hørte på den i går kveld på bussen og det er en del kjempebra stoff der! Det er disse øyeblikkene hvor man tenker "Wow, du har virkelig noe på gang der!" og noen hvor man tenker "…men du kan gjøre bedre enn det der".

Ryktene vil ha det til at det fortsatt kan bli utgitt en gang?

Frank: Ja, kanskje! En dag!

Mikey: En eller annen gang, ja! Det ville være for ille om… vi elsker de låtene, det ville være for ille om fansen ikke fikk høre dem, og jeg tror nok at noen av dem muligens vil dukke opp på forskjellige måter på andre album.

Frank: Det er definitivt tre eller fire låter som jeg mener kan være de beste vi noensinne har skrevet. Men vi gjorde ferdig albumet og bestemte oss for at det ikke var det vi ville at det skulle være, så vi gikk tilbake til studio og begynte på nytt.

picture
Christine Eikeberg (21), Karina Lyssand (19), og Janne Monsen Tveit (19) sto aller først i konsertkøen, og hadde ventet i opptil 48 timer utenfor Oslo Spektrum.

Ved tidligere turneer har dere kjørt dere helt ut og endt opp syke og blitt utbrente, men nå har dere har alle fått familier og blitt eldre. Vil dere gjøre ting annerledes denne gangen?

Frank: Jeg tror vi kommer til å gjøre alt litt smartere. Vi MÅ ikke si ja til alt. Nå har vi holdt på i 10 år og vi har begynt å ta avgjørelsene selv. Det handler om å si ja til de riktige tingene og gjøre det som er best for bandet. Det beste er at når vi er på lange turer og slikt, når det blir vanskelig, så har du disse tre andre gutta. De er de mest fantastiske bestevennene du noensinne kunne hatt. Et flott support-system.

Mikey: Ja, det er som en eneste stor familie. Vi er alle brødre og vi får opplevelser for livet og får se utrolige steder.. Jeg trodde aldri jeg skulle få se Norge foreksempel, det er sinnsykt bra!

Frank: og selv om man ofte bare får se innsiden av bygninger, så er noe av det beste man kan få se de hundretalls ungdommene der ute som er så glade for at vi er her – det er helt sykt, det henger ikke på greip! Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare følelsen engang - det er fantastisk, men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal ta det. Jeg trodde aldri dette kom til å skje. Jeg kunne si: "åh, kanskje jeg kommer til å dra til England en gang" men jeg trodde aldri noen der skulle bli like glad for å se MEG!
[Mikey gliser enig]


picture
Køen strakte seg rundt halve Oslo spektrum et par timer før dørene åpnet

Nå som The Black Parade er død og kulissene og kostymene er borte- hva kan fans forvente seg av liveshowene deres?

Frank: De kan forvente seg et band som er like oppspilte som de er. Det er det som er så fantastisk med... Angående fans og forholdet til fans – det kule er når ungdommer i andre land som jeg aldri trodde jeg skulle få reise til, bryr seg om låter jeg skrev i kjelleren min like mye som jeg gjør. På en annen måte selvsagt, og de betyr forskjellige ting for forskjellige mennesker, men det er det som er så bra med musikk.
Men hva de kan forvente seg live... Et band som spiller 150% fra hjertet og forhåpentligvis spiller alle låtene de vil høre, og kanskje noen låter de ikke forventet å få høre, og å bli blindet av strobelys!

Mikey: Utrolig lysshow, utrolige musikere, utrolige fans.

Frank: Og en aura av “handsomeness” som vil blåse dem av banen!


My Chemical Romance Offisiell Side
My Chemical Romance på MySpace