Lørdag 28. mai inviterer Dimmu Borgir til storkonserten Forces Of The Northern Night i Oslo Spektrum, med KORK og Schola Cantorum Choir. I den forbindelse tok Musikknyheter en prat med Shagrath, Silenoz og Galder for å høre hvordan det går med forberedelsene.

- Det går veldig bra, vi har begynt så smått å øve nå. Setter i gang for fullt og skal øve med Kork neste uke. Vi gleder oss til å øve med orkesteret, har aldri gjort det før.

picture

Det her er den største produksjonen dere har hatt noensinne, begynner dere å kjenne nervene?

- Ja det er det absolutt, det er i det hele tatt noe av det største vi har gjort i løpet av 18 år. Vi har spilt for flere mennesker tidligere, men her er det veldig mye som skal klaffe teknisk og sånt, så vi merker det litt... Det er en litt annen forberedelse, mer detaljer og veldig mange mennesker som er innvolvert i prosessen. Vi har koll på det vi skal, alt det andre tekniske har ikke vi noe med å gjøre det hele tatt. NRK er proffe så det skal ikke være noe problem, men det er veldig spennende for oss å kunne være med på noe sånt som det her.

Hvordan startet dette prosjektet?

- Vi var inne på tanken for lenge sia og vi samarbeidet med Kork på nye plata og det fungerte veldig bra… Vi har hatt litt flaks med hele greia, riktig sted til riktig tid. Vi fortjente litt flaks nå, etter å ha hatt veldig mye uflaks med band-lineup - problemer og masse folk som ikke har vært dedikert nok. Veldig frustrerende. Selv om det har gjort bandet bedre er det frustrerende når det skjer.

- De folka som er med nå har vi kjent i mange år og de er dyktige musikere, så på scena og i studio er vi et fullt band. Vi er et bedre liveband enn noensinne, og nå har vi med topp musikere som beviser sin rolle i bandet og som ikke tar ting for gitt. Og som viser entusiasme. Vi vil ikke ha noen fler faste medlemmer nå før de har bevist seg.

Ingen offisiell bandutvidelse med det første altså?

- Vi utvider med KORK og koret, da blir vi nesten hundre pers! Verdens største band!

Både nevnte KORK og Scola Cantorum Choir var med på Dimmu Borgirs siste album Abrahadabra. Med 53 medlemmer fra KORK og 30 fra Schola Cantorum Choir på scenen, føles det som om dere endelig får fremført musikken sånn den var ment i utgangspunktet?

- Ja egentlig, det kan man si! Det er umulig for oss å få fremført den sånn på hver eneste konsert, men det er sånn her det egentlig skal låte. Vi har alltid vært et symfonisk band og på tidligere plater har vi brukt mye synth fordi vi ikke har hatt mulighet eller budsjett til å bruke orkester, så det er klart det blir veldig spesielt å bruke the real thing.

Hva har vært den største utfordingen ved prosjektet?

- Det gjenstår egentlig å se. Så langt har det egentlig gått veldig bra, vi får se når vi får satt opp alt i Spektrum og får kjørt gjennom settet en gang. Hvis det skal være noen problemer er det vel da de dukker opp, men hittil har det ikke vært noe. Det er proffe folk vi har med å gjøre - Stageway og NRK - så for oss personlig og crewet vårt er det på en måte bare som på en vanlig konsert, å loade inn og sette opp og teste at alt funker.

- Utfordringen blir nok lyden; å mixe alt så det låter bra og ikke bare roter det til. Vi skal ha med tre lydmenn! Vår lydmann mixer oss, også skal vel orkesteret ha en egen etc..

picture

Med et slikt konsept, hvorfor ikke ha konserten i Operaen?

- Godt spørsmål! Det hadde vært kult, men jeg vet ikke helt om vi er riktig sjanger for å være der? Eller… det har ikke noe med sjanger å gjøre… Akustikken hadde vært perfekt selvsagt! Er det stor nok scene der? Det hadde måttet blitt en annen produksjon, en helt annen setup. Vi blir jo bortimot hundre personer på scenen og da må man ha plass.

- Planen var først å gjøre det ute, på Akershus Festning, men nå så vi værmeldinga for neste helg og det så ikke så veldig bra ut... Vi bor i Norge, været er litt sjansespill.

Det her er eneste konserten dere skal ha i sommer?

-Vi skal ta oss litt sommerferie i år for en gangs skyld, også blir vi litt mer aktive igjen i løpet av høsten.

Hvor går veien videre for Dimmu Borgir etterpå?

- Hehe, vi har satt lista ganske høyt. Vi kan nesten ikke sammenligne det med noe annet og fortsette der og gjøre ting enda høyere. Det er foreksempel vanskelig å sammenligne noe med da vi spilte for nesten 90 000 på Wacken – hvor går man hen da liksom? Målet er ikke å spiller for mer og mer folk, men å lage en best mulig skive til enhver tid og å være fornøyd med det vi gjør. Å representere et produkt som vi kan stå inne for og være stolte av, det er det viktigste for oss. Vi er ikke så opptatt av listeplasseringer og sånne ting. Det går mest på hva vi liker å gjøre selv.

Noen planer om ny plate?

- Vi har planer ja, vi har tenkt litt småskisser og riff-ideer og sånt, og jo tidligere jo bedre å få satt sammen de tingene, for det tar lang tid. Så da er det først å jobbe litt med det og litt live, og deretter kombinere de tingene så vi greier å få ut en skive når vi har 20-årsjubileum om to år.

Dere har hatt en del gjestevokalister på skivene deres, blant annet Agnete Kjølsrud (kjent fra blant annet Djerv og Animal Alpha) på Abrahadabra – kommer noen av disse til å dukker opp på konserten?

- Det får folk folk se hvis de kjøper billetter! Kom og se!
- Det blir veldig variert setliste, en god blanding og man får høre ting fra de eldre skivene også. Det som er hovedutfordringen er faktisk å plukke ut setliste for konserten. Det er et stort luksusproblem, vi har så mye vi kan ta av.


Hva kan de som skal på konserten forvente seg?

- Et forryktende show! Som ikke går ut over asmatikere! Og epileptikere. Jeg tror det blir veldig fett! Vi er supermotiverte, det blir noe av det bedre vi har gjort. Det er en stor produksjon og kommer til å se fett ut, uten å røpe noenting.

- Ja, det blir stas!Dimmu Borgir Offisiell Side
Dimmu Borgir på Myspace

Vinn billetter til konserten i Spektrum her