Irland måtte låne penger av Det Internasjonale Pengefondet (IMF) og EU i håp om å få landet på rett kjøl igjen etter at finanskrisen for alvor fikk fotfeste. Meningene er delte om hvor nyttig det var. Valgene politikerne nå foretar seg er ikke særlig populære blant den irske befolkningen. De unge er imidlertid ikke uten håp. En vibrerende musikkscene kan bli redningen.

- Jeg tror mye av grunnen til at det er så mange gode band i Irland for tiden skyldes situasjonen landet befinner seg i. Måten politikerne møter problemene på ved å låne penger av IMF og EU, samt øke skatter og redusere stillinger i offentlige sektor, gir oss motivasjon til å stå opp for våre rettigheter og gjøre det vi tror på. Jo større utfordringer, jo sterkere stemmer, sier gitarist og vokalist i The Hot Sprockets, Wayne Soper, til musikknyheter.no.

Musikk mer verd enn banklån

Bandet har nylig lansert sitt debutalbum på Cherrypopper Records. Honey Skippin´ er en solid plate som bekrefter mangfoldet og kvaliteten av band og artister i den irske undergrunnen. Selv om hverdagen for musikerne er utfordrende, ser The Hot Sprockets med optimisme på fremtiden.

- Nedturer følges som oftest av oppturer. Fra kjipe ting kan det oppstå genialitet. Bluesen oppstod for eksempel som en konsekvens av slaveriet. Jeg tror vår ungdomskultur med kunst og musikk kan forme vår fremtid som er mer verd enn svære banklån, sier Soper.

The Hot Sprockets deler samme bekymring, men også håp, som en annen irsk artist, The Mighty Stef. Han ga tidligere i år ut sitt tredje album og singelen We Want Blood ble foreslått som landets nye nasjonalsang av Irish Times.

- Regjeringen dropper fundamentale rettigheter for irske skattebetalere mot penger fra Det Internasjonale Pengefondet og EU. Dette fører naturligvis til sinne og bekymring blant folket, uttalte The Mighty Stef til musikknyheter.no i etterkant av utgivelsen.

- Låten er en dokumentasjon av sorgen og frykten som ordinære mennesker opplever, og et rop om at de ikke må la disse sjelløse politikerne ødelegge den fantastiske irske folkesjelen, la han til.

picture

Soper har spilt i band sammen med kameratene Tim Cullen (gitar/vokal) og Joe Lynch (bass) siden skoledagene i Dublin. Utgangspunktet var enkelt: ha det gøy! Den visjonen er fortsatt gyldig.

- Vi snakket alltid om hvor moro det ville være å spille i band. Joe og jeg kjøpte en gitar til Tim til hans 21-årsdag, så begynte vi bare å jamme og spille musikk som våre foreldre lyttet til. Gamle bluesplater, Neil Young og forskjellige band fra 60-tallet, sier han og påpeker:

- Målet vårt er fortsatt å ha det gøy sammen, selv om det helt klart er mange utfordringer ved det å spille i band, spesielt økonomisk. Vi er nå i midten av 20-årene og gjør vårt beste for å holde det gående med spillejobber. Likevel er vi nødt til å gjøre andre ting ved siden av for at det hele skal gå rundt. Denne drivkraften er viktig og kan lett overføres til hverdagen for mange irer i dag.

Ville ha liveformatet på plate

I 2008 ga The Hot Sprockets ut sin første utgivelse. EP-en Country Dirt inneholdt fem sanger som helt klart trigget nysgjerrigheten til musikklyttere. En ny type blues var å spore, inspirert av The Black Keys og The White Stripes, men likevel med sitt helt eget uttrykk. Debutplaten Honey Skippin´ fulgte opp EP-ens smakebiter av bandets sound. Helt naturlig i følge dem selv.

- Vi har spilt sangene så mange ganger live at det hele føltes veldig greit for oss. Innspillingen av albumet gikk forholdsvis lett. Vi måtte bare finne tid og anledning til å få spilt inn låtene og forsøke å beholde kjemien og lydbildet vi hadde fra scenen, sier Soper og legger til:

- Det synes vi vår produsent Boz Boorer klarte utmerket. Å jobbe med ham var stort. Boorer hadde forståelse for våre visjoner og interaksjonen mellom oss var glimrende.

The Hot Sprockets hadde som mål å lage et album som bekreftet deres musikalske ståsted og som hadde stor betydning for bandmedlemmene. Samtidig håper de selvsagt Honey Skippin´ kan bli betydningsfull for andre også.

picture

- Jeg føler at albumet har hjertet sitt i fortiden, men hodet i fremtiden. Vi ønsket å oppnå noe for oss selv, lage noe som betydde noe for oss. Hvis det kan bety noe for andre også, er det utrolig godt å høre, sier Soper og legger til at albumet også har en basis:

- Vi snakket mye om forskjellige temaer for albumet, men ble enige om at det skulle være enkelt og selvforklarende. Likevel med noen skjulte betydninger for å gjøre det litt mer interessant.

Viktig å holde bluesen i live

Det var bluesmusikken som førte guttene i The Hot Sprockets sammen. Følelsene det å lytte til blues ga dem, er fortsatt sterkt tilstedeværende.

- Vårt musikalske uttrykk er et resultat av at vi har hørt utrolig mye på Howlin´ Wolf og John Lee Hooker. Dette har vi igjen mikset med andre inspirasjonskilder som Creedence og nyere band og artister som Beck og The Black Keys, sier Soper.

Han legger til at bandet alltid leter etter spesielle akkorder som kan gi en spesiell stemning når de skriver låter.

- Vi har hele tiden blues-soundet med oss og forhåpentligvis kan vi gi lytterne en bedre forståelse for den musikken som vi elsker. Det er viktig å holde bluesen i live, den har vært så god mot oss, sier han.

Soper og de øvrige medlemmene i The Hot Sprockets er over full av begeistring for låtskrivingen og fremførelsene til artister som Jack White, John Fogerty og Van Morrison. Det handler om "hooks" og melodier for bandet.

- Det er det viktigste for oss. Samtidig inspireres vi av lokale band som vi ofte har spilt med og forskjellige irske artister. Irland har en stor og mangfoldig musikkscene som motiverer oss til å jobbe hardt for å få oppmerksomhet, sier han.

The Hot Sprokets´ musikk er garantert like lyttervennlig fra scene som fra plate. I dagens musikkverden er det i størst grad livespilling som er musikernes viktigste kanal for å få musikken ut til folket.

- Jeg tror vår type musikk passer utmerket for lyttere som både liker å se rock´n roll live og som samler vinyl og hører på album for albumets del og ikke bare laster ned en låt, avslutter Soper.

Foto: Rob Benson.





Sjekk bandets hjemmeside her.