Vi sitter midt i en lydsjekk på Last Train og snakker med Anders Gjesti, El Caco-gitaristen. Hans hardrockband slipper ny plate i morgen, og er nominert til Statoil-stipendet.

- Dere er klare med nytt album. Det er tre år siden sist, har det blitt voldsom endring i sounden?

- Det har egentlig ikke skjedd så mye med sounden. Grunnen til at det har tatt litt tid denne gangen er rett og slett mye surr rundt den kjipe delen av musikkbransjen. Vanligvis gir vi ut noe cirka annenhvert år, men denne gangen var det veldig mye å ordne av papirer og kontrakter. Bransjen har endra seg helt, så nå er det labelene som skal tjene penger på det artistene tjente penger på tidligere.
Vi gikk noen runder med store selskaper som var veldig interesserte, men det var noen ting de ikke ville gi seg på. Det vil ikke vi heller. Vi har holdt på såpass lenge nå, at vi kan ikke bare gi fra oss rettighetene våre. El Caco er vår merkevare, og den får ingen ta fra oss.

- Plata skal lanseres utenfor Norge også. Hvordan blir det?

- I morgen lanseres plata i hele Europa. 31 januar slippes den i Nord-Amerika, det vil si Canada, USA, og Mexico. Vi er ikke vant til at plata slippes så tett i de forskjellige landene, vi pleier å gi ut litt i bolker.


picture

- Blir det en turné i forbindelse med plata også?

- Vi begynner i Norge nå, på by:Larm. 16 februar på Sentrum Scene, som også er vår absolutte favorittscene. Det er helt vilt å stå der. Bare tre uker igjen, og vi gleder oss helt vilt!
Egentlig er turnéstarten i Trondheim den 25. februar, og fram til midten av april gjør vi rundt 20 konserter i hele landet. Det er ganske omfattende.
Deretter står jo Europa for tur, men der er det ikke noe bekreftet ennå. Det nærmer seg jo festivalsommer. Det har alltid vært en drøm å ha en god spot på Roskilde, men samtidig er det vanvittig mange fete festivaler nedover i Europa man aldri har hørt om. Omtrent i hver lille by er det noe som skjer. Man kan kjøre inn i en småby i Nederland, og plutselig er det 8000 mennesker på festival. Har man bra booking nedover i Europa, kan man spille omtrent hver dag.
- Dere er nominert til Statoilstipendet. Hva vil det bety for dere å vinne den?

- Da vil det bli veldig mye lettere å være oss. Det er en helt fantastisk mulighet. Det koster veldig mye å produsere ting, og er man heldig går man i null. Vanligvis er det meste tapsprosjekter. Med den type støtte, blir det mye enklere. Ikke minst med tanke på å gjøre ting i USA, der koster det fort 60.000 bare å få arbeidstillatelse for en liten periode.

- Dere hadde Dan Eggen som manager, er han med ennå?

- Nei, han er ikke med bandet lenger. Helt i starten gikk han inn med litt kroner i Black Balloon-labelen. Vi snakker jo selvsagt med han innimellom likevel. Han ga oss et lite spark i gang, både økonomisk og ellers. Vi kom oss ganske langt på førsteskiva i forhold til andre band. Nå har vi ingen manager i Norge lenger, man klarer det meste selv.

picture


- Hva betyr det for dere med gode mottakelser i media?

- Som for alle andre betyr det mye. Det er ikke til å stikke under en stol. Får man ikke noen bra mottakelse, så får man kanskje ikke størrelsen på oppslagene man vil. Man får ikke en helside i Dagbladet med terningkast 3. Innerst inne vet vi jo hva slags skive vi har lagd, men det er klart man trenger media generelt. Det er sånn det er. Sånn som i dag er det i hvert fall sånn, når ting snappes opp så fort, og glemmes like fort. Man må få det helt opp i trynet for å kunne se ting. Ikke minst med TV og sosiale medier og sånne ting. Da må folk like det du gjør veldig godt for å ikke miste interessen.
Så det er mer kamp nå, for å holde interessen ved like, enn det var før. Man blir veldig fort glemt hvis man ikke gjør noe. Det er et tankekors, men sånn er det.

- Til slutt, navnet deres. Hva er greia?

- El Caco betyr visstnok småkjeltring. En litt luguber type med dårlig moral. Aner ikke hvorfor vi heter det, vi fant ut hva det betød et år etter oppstarten. På vei hjem fra London hadde vi en spansk flyvertinne, som lurte på hvilket band vi var. Da vi svarte El Caco, kunne hun fortelle hva det betød.

- Så dere er ikke lugubre småkjeltringer med dårlig moral?

- Absolutt ikke.


El Caco slipper sin nye plate Hatred, Love & Diagrams fredag 27. januar på Indie Recordings.

Tracklist:

1. After I'm Gone
2. Hatred
3. Autopsy
4. Equivalence
5. Go Forward
6. Confessions
7. Sixty To Zero
8. Skeleton
9. She Said
10. Disconnect


El Caco på Facebook

Espen Andreassen på Twitter