Cheap Freaks har tross sin korte eksistens gjort seg bemerket med supportjobber for flere store navn. For uten om Buzzcocks, Jay Reatard, Wire og The Black Angels, kom det en overraskende henvendelse i fjor høst.

- Andy Bell fra Beady Eye inviterte oss med som support i Irland og Nord-Irland. Det var stort! Jeg kan bli vant til å spille for mye folk og i store konsertsaler, sier bassist, vokalist og låtskriver i Cheap Freaks, Robbie Brady, til musikknyheter.no.

Han fikk også sjansen til å møte sjefen sjøl, Liam Gallagher.

- Jeg møtte ham et par ganger. Veldig hyggelig fyr. Jeg har vært fan av Oasis og ble henrykt over at Liam så oss spille hver kveld. Han sa at favorittlåta hans var "Cruel World" og at den ble heftig spilt i turnébussen. Det var godt å høre. Det var en fantastisk opplevelse for oss å få sjansen til å spille med Beady Eye. Alle i bandet var jævlig kule folk, sier Brady.

Manglet motivasjon

Cheap Freaks begynte som en løs fantasi da Brady og barndomsvennen Al Dodd på vei til Berlin i 2009 begynte å snakke om å starte band sammen. Utgangspunktet skulle være å skrive låter inspirert av garagerockere som Compulsive Gamblers, Oblivians og The Gories, men også band som The Beatles, The Move og The Who. De skulle skrive sammen og de skulle dele på vokaljobben. Utfordringen var imidlertid at både Brady og Dodd hadde sine egne band å tenke på. Brady og The Things hadde blant annet hatt et par gode utgivelser på den svenske labelen, Nicotine Records, mens Al Dodd forsøkte å holde DC Pakt gående. Men noe manglet. Det svingte ikke helt. Indre motsetninger. De bestemte seg derfor for at det var på tide å få tilbake motivasjonen som musikere.

- Jeg har kjent Al siden tidlig i tenårene, men vi har aldri spilt i band sammen før nå. Jeg skulle egentlig til Berlin for å spille inn plate med et band som heter The Real Junk, og Al ble med for å besøke noen felles bekjente av oss. På turen til den tyske hovedstaden begynte vi å utveksle ideer og vi var med en gang inne på de samme referansene. Vi har alltid likt den samme musikken og snakket om hvor kult det ville være å starte et band som var basert på hva våre helter gjorde, sier Brady.

Tilbake i Dublin begynte Brady og Dodd å skrive sanger. Kjemien var der umiddelbart. Da The Things og DC Pakt ble oppløst lå alt til rette for å videreutvikle samarbeidet. Knappe to år etter er fantasien blitt til virkelighet. Cheap Freaks albumdebuterer i disse dager med Bury Them All, men Brady er usikker på hvorvidt han og Dodd har klart å få til det de ønsket.

- Jeg vet ikke helt om vi har oppnådd det vi pratet om på forhånd, men når vi skriver låter sammen så er vi tydelig på bølgelengde i forhold til hva vi vil oppnå. Band som Oblivians, The Beatles og The Who med flere har helt klart vært viktige for oss.

picture

Brady og Dodds inspirasjonskilder er også synlige på Cheap Freaks´ første langspiller, men albumet byr ellers på en salig blanding av garage, punkrock og powerpop. Det har ligget ferdiginnspilt siden i fjor sommer, men av økonomiske årsaker ikke blitt klart for utgivelse før nå.

- Vi slet med å få dekket alle utgiftene i forbindelse med albumet, og er glade for at det er ute nå. Ved tidligere albumutgivelser har jeg hørt i hjel låtene, noe som har ført til at jeg nesten har begynt å tvile på om de er gode nok til i det hele tatt å bli gitt ut. "Bury Them All" har jeg imidlertid ikke hørt på siden den var ferdig. Jeg har heller ikke planer om å gjøre det, sier Brady som likevel har ambisjoner på vegne av albumet:

- Vi skal gi den ut på vinyl i tillegg til CD og digitalt. Deretter skal vi turnere Europa og USA. For øvrig er vi i gang med oppfølgeren også, påpeker han.

Venter på gjennombruddet

Selv om Cheap Freaks har oppnådd mye siden bandet for alvor ble etablert i 2009, er livet som musikere utfordrende for irene.

- Det har alltid vært vanskelig for irske band å overleve, spesielt i undergrunnen. Det er rett og slett ikke stort nok til at band kan selge album og merchandaise og tjene penger på å spille konserter. Det koster mye å turnere, det er mange kronglete reiser med ferge og du må leie bil. Man ender alltid opp med å betale fra egen lomme, fordi man tror at denne gangen skal vi klare det, sier Brady og legger til:

- Slik som situasjonen er i landet nå, er det lite støtte til kultur. Det er heller ikke enkelt å overleve som musikere slik bransjen har utviklet seg. Det positive er imidlertid at det dukker opp band hele tiden. Rock´n roll-scenen i Dublin er veldig bra for tiden, men uten penger fra platesalg og lite inntekter fra konserter er man i realiteten ute å kjøre. Mye avhenger av hvilke folk du kjenner, og slik tror jeg det er stort sett over alt.

Brady og bandet har likevel ikke tenkt å gi opp:

- Vi venter på det store gjennombruddet, men i mellomtiden må vi jobbe deltid eller fulltid ved siden av å satse på musikken. Det koster, men drivkraften er der, sier han.
Foto: Karen Clifford (artikkel) og Fiona Martin.

Seks utvalgte knallspor fra Cheap Freaks til musikknyheter.no sine lesere.
Cheap Freaks på Facebook