Det skotske bandet CHVRCHES har gjort det stort med sin melodiske elektronika, som på elegang måte blander lette vakre melodier og svært så mørke tekster. Med låter som Lies, Gun og The Mother We Share har bandet nådd hitlister i mange land, og til tross for kun ett album i katalogen har de blitt et selvsagt navn på mange festivalplakater. Det sympatiske bandet tok i forrige uke også turen innom Slottsfjell i Tønsberg, for å spille en flott konsert på Baglerscenen i solsteken. Et par timer tidligere, tok de seg tid til en liten prat med musikknyheter, om sin forrige tur til norge, og hvordan overleve festivallivet.

Det er et halvt år siden bandet forrige gang besøkte Norge, da var det Halloween, og bandet hadde oppfordret publikum til å dukke opp i kostyme. Selv hadde de iført seg full svartmetall-sminke, men blant John Dee-publikumet var det kun to personer som hadde kledd seg ut i det hele tatt:

- Noen fortalte oss etterpå at Halloween ikke er så veldig stort her! Forteller vokalist Lauren Mayberry,
- Og da følte vi oss litt dumme for vi gikk "all out" mens ingen andre gjorde noenting.
- Noen kom som Darth Vader, skyter Martin Cook inn, - Neste gang! Neste år!

picture

Nå derimot, var det sommer og sol, og nærmere 30 grader i skyggen. Bandet kunne fortelle at der de kommer fra, har de ca to dager sol hver sommer, så de nøt dette været i fulle drag. Festivalen i seg selv tiltalte dem også, med får scener og en avslappet atmosfære:

- Veldig annerledes enn mange festivaler vi har vært på, mener Iain Cook, - Spesielt festivaler som Glastonbury.
- Jeg liker Slottet, nikker Martin.

Men så mye tid til å sjekke ut de andre artistene så det ikke ut som om de ville få:

- Jeg skal se War on Drugs, forteller Iain, som straks får høre at de spiller mens intervjuet pågår, - Jeg skal visst ikke se War on Drugs.

Siden det var stekende sol, varmt, og ikke helt tiden for dype ettertenksomme intervjuer, ville vi heller høre bandets tanker rundt festivaler, og deres beste tips for å overleve en festivalsesong - både for band og publikum:

- Jeg tar alltid med noen få "essentials" i bagen, forteller Lauren, - Solkrem, antibac, papirtørkler og vanntett jakke i tilfelle være ikke alltid er like bra som dette. Blir man våt og kald ødelegger det mye.
- Støvler, legger Martin til. - Helt nødvendig. Ikke i dag, men sånn generelt sett.

Den ene tingen man må ha med seg på festival?

- Sokker! Utbryter Martin. - Sokker. Masse masse sokker. Så slipper man å få "trench foot" (frostskader forårsaket av varmetap pga fukt. Red.anm)

picture

Foretrekker dere å spille eller å være publikummere?

- Kommer helt an på festivalen, mener Iain, og Lauren er enig:
- Ja det er to helt forskjellige opplevelser. Når man opptrer på en festival får man komforten ved å ha en backstage og rene toaletter, mens når man drar på en festival som publikum får man bra konserter, så... ja takk begge deler?
- Ja, jeg tror litt av begge deler er det riktige svaret for det spørsmålet, bekrefter Iain. - Det er digg med backstagen og toalettene, men som publikum har man ikke presset på seg for å måtte spille.

Beste festivaldrikk?

- Ingenting slår en iskald øl, gliser Lauren, men legger til at det også kommer helt an på festivalen, - Det er mange festivaler som har veldig dårlig øl.

Hangover eller "early bird"?

- Kommer an på festivalen, ler Iain. - Kommer an på ølet. Sansynligvis hangover.
- Også kommer det an på om vi jobber eller er det som publikum, skyter Lauren inn. - Hvis vi jobber blir det ikke hangover dagen etter. I går kom vi ikke tilbake til hotellet før halv to på natten og måtte reise videre for å komme hit klokka fem. Så da blir det lite drikking.

Lauren tenker seg om litt: - Kan man faktisk få en hangover etter fire timers søvn? Eller kommer det etter at du har vært våken en stund?

Verste festival-outfit?

- Helsvart på en solskinnsdag! Sier Iain bestemt, mens Martin mener det er alle de som kler seg ut i hysteriske kostymer på en del festivaler:
- Man må jo ha de på hele dagen uansett hvor varmt det er!
- Også alle de som bærer rundt på rare ting, legger Lauren til: - For oss er det moro det øyeblikket vi ser dem, men du er den som må bære rundt på det hele dagen!Rareste eller verste festivalopplevelse?

- Glastonbury, mener Lauren bestemt: - Det var stort å få spille på Glastonbury, men det er en av de våteste festivalene jeg har vært på noensinne. De måtte stenge hele området en stund på grunn av tordenværet og elektrisk storm. Så det var moro, men forferdelig for alle var bare våte hele tiden. Vi kunne i det minste gjemme oss backstage, men for alle andre må det ha vært et mareritt.

- Leeds i fjor, det regnet HELE tiden, minnes Iain. - Det var helt villt, de måtte stenge et par av scenene fordi området var oversvømt. Det var kloakkelver mellom teltene, forteller han og hutrer av minnet. - Men i år skal det bli sol! Så det så! Hele sommeren!

(alle foto: Alyssa Nilsen)

Les vår anmeldelse av CHVRCHES' Slottsfjell-konsert her