Vi kjører i gang en ny spalte hvor vi snakker med musikere om instrumentene de liker best. Først ut er Ole Petter Andreassen som spiller trommer i Black Debbath, og er gitarist i band som El Doom & The Born Electric, Thulsa Doom og Cumshots. Ollis eller El Doom, som han også kalles, er en av kreftene bak festivalen Caliban Sessions som arrangeres i Oslo og Trondheim i oktober. Dette er den store årlige festen hvor miljøet rundt Duplex Records, samt El Dooms Caliban Studios setter sammen en overdådig konsertkveld med band de selv spiller i eller digger. I år spiller Ole Petter Andreassen med både Black Debbath og El Doom & The Born Electric. Over til gitar.


Hva er ditt favorittinstrument?

- I kraft av å drive Norges feteste gitarsjappe så er jeg etterhvert i besittelse av alvorlig mange fete økser. I dag velger jeg min Gibson Les Paul Deluxe 1972 som favoritt. Grunnen til det er vel at det er den jeg har hjemme. Og da blir det også den jeg komponerer på, både i Oslo og på mine mange skriveturer til utlandet (Berlin, Syden og Trondheim der altså). Min Old Black, som jeg kaller Old Red.

 photo OldRed_zps677d85d2.jpg


Hvor og når kjøpte du den?

- Ble kjøpt på hitch-hiker tur i USA i 1983, og kostet 900 dollars.


Hvorfor liker du akkurat dette instrumentet så godt?

- Blir jo nerdeprat med ei gang, men det er ingenting som slår en mini-humbucker i neck-posisjon i mine ører.
Hele “….And then take you to a place where jars are kept” med Thulsa Doom ble spilt inn med Old Red. Som dogme har jeg bestemt at all gitar på den neste El Doom & The Born Electric-skiva skal spilles inn med denne gitaren. Brynjar Takle Ohr er jo skeivhendt, stakkars, men det driter jeg i. Blir interessant.


Hva er det kuleste tilleggsutstyret du har til dette?

- Akkurat nå er det en Ampeg V3 gitar/bass forsterker fra 1968 som har tilhørt Buzz Osborne fra The Melvins.


Hvor gammel var du da du begynte å spille?

- Kjøpte trommer da jeg var 12, gitar 2-3 år etterpå.


Har du modifisert instrumentet ditt eller er det i sin originalforfatning?

- Full size humbuckeren i bridge posisjon er ikke original, men er fra same epoke.

Kan du å reparere instrumentet ditt selv hvis det går i stykker?

- Nei.

Foretrekker du nye eller brukte instrumenter - og hvorfor?

- Helt klart gamle, men er ikke dust på det. Mye som er idiotisk overpriset på grunn av alder. For eksempel er de beste Gibson og Martin gitarene jeg eier fra ca `77 til `86. Mye ok Gibsons fra tidlig `90 tallet også, synes jeg. Er ikke glad i lyden av de fleste nyere gitarpickups.

Har du noen andre instrumenter i tillegg til dette?

-Jepp. Rundt 25 gitarer og et kickass trommesett.

Hvem har inspirert din spillestil mest?

- John Fogerty.


Hvem synes du er best i Norge på gitar?

Guttene som bytter på å spille i bandet mitt er vanskelige å slå: Brynjar Takle Ohr, Hans Frønes og Even Helte Hermansen. Hører jo aldri, ever, på Backstreet Girls hjemme, men jeg er såpass barnslig at jeg synes Petter Baarlie er skikkelig, god gammaldags tøff. Hvis man skulle hatt gitar-slåsskamper tror jeg ingen hadde kommet fra det med livet i behold mot Petter`n.


Og tidenes beste?

- Har vel grini mest til Jimmy Page, selv om det begynner å bli ei stund siden.


Du spiller både gitar og trommer, hva krever mest øving?

- Veit ikke helt, gitarspilling/øving har alltid bare vært kos, trommer krever litt mer, spesielt når man er dum nok til å havne i et mer og mer populært hardrockband i midten av førtiårene. Registrerer at jeg nok aldri har spilt bedre trommer enn jeg gjør nå, teknisk sett er gitarspillinga litt mer over middagshøyden.


Det er snart klar for en ny runde med Caliban Sessions, hvorfor bør folk ta turen?

- Fordi Caliban Sessions er Norges feteste omreisende musikkfestival. I fjor hadde vi rundt 2500 besøkende. Konseptet er delvis stjålet fra The Grand Ole Opry i Nashville, som er litt av en opplevelse. 10 band, 3 låter hver. En slags window-shopping, speed-dating-måte å oppleve musikk på. Personlig blir jeg veldig rastløs av å se lange konserter med middels interessante band. På Caliban Sessions får man det beste et band har å by på i løpet av 20 minutter. Åsså tror du faen meg ikke det kommer 9 band til på kjappassen. Og så kan man gå og se hele konserter seinere med de man likte best uten å ha “brukt dem opp”.
Når man da plusser på med helt eksklusive reunions med band som Thulsa Doom, Dipsomaniacs, Slut Machine, Piledriver, Tugboat, Det Glade Vanvidd, Trass og så videre, er jeg cocky nok til å påsta at konseptet er bortimot uslåelig! Velkommen!

Caliban Sessions:
Oslo, Rockefeller 24. oktober
Trondheim, Samfundet 25. oktoberFoto: Julia Naglestad
Foto gitar: Privat